Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Η Άγκυρα δεν συζητάει την πρόταση ειρήνης του Οτσαλάν



Φυσικά δεν θέλουν την ειρήνη οι Τούρκοι

αλλά την εξολόθρευση των Κούρδων

Την άμεση αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η είδηση ότι τον ερχόμενο μήνα ο αρχηγός των κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν πρόκειται να παρουσιάσει ειρηνευτικό σχέδιο με στόχο να τερματιστεί η κουρδική εξέγερση στη νοτιοανατολική Τουρκία.
«Η Τουρκία θα αναπτύξει λύσεις (...) η ίδια. Οι χώροι όπου συζητούνται τα ζητήματα αυτά είναι γνωστοί, είναι το υπουργικό συμβούλιο και το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, σύμφωνα με τον σημερινό τουρκικό Τύπο.
«Δεν πρέπει να αναζητήσουμε άλλες πλατφόρμες», πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τις ενδεχόμενες επιπτώσεις των προτάσεων, που θα διατυπωθούν από τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), στις προσπάθειες της Άγκυρας για μια διευθέτηση της σύγκρουσης.
Την περασμένη εβδομάδα, το PKK ανακοίνωσε ότι ο Οτσαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σ' ένα νησί - φυλακή στη βορειοδυτική Τουρκία, θα ανακοινώσει τον Αύγουστο έναν «οδικό χάρτη για μια δημοκρατική λύση».
Οι αντάρτες παρέτειναν επίσης ως την 1η Σεπτεμβρίου μια μονομερή κατάπαυση του πυρός ώστε να ανοίξουν το δρόμο για τις προτάσεις του αρχηγού τους.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου