Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

«Να απαγορευθεί η μπούρκα»...


.
Η απαγόρευση της μπούρκας (του γυναικείου ενδύματος που καλύπτει ολόκληρο το κορμί και το πρόσωπο), θα συνέβαλλε στην εξάλειψη του "καρκίνου" που αντιπροσωπεύει το ριζοσπαστικό Ισλάμ, δηλώνει η Φαντέλα Αμάρα, Γαλλίδα υφυπουργός αρμόδια για οικιστικά θέματα, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.
"Η τεράστια πλειοψηφία των μουσουλμάνων τάσσεται κατά της μπούρκας. Ο λόγος είναι φανερός. Αυτοί που πήραν μέρος στον αγώνα για τα δικαιώματα της γυναίκας στις χώρες τους, και εννοώ ιδιαίτερα την Αλγερία, γνωρίζουν τί αντιπροσωπεύει αυτό και σε ποιό σχέδιο πολιτικού σκοταδισμού εντάσσεται, καθώς επιχειρεί να καταπνίξει τις πιο θεμελιώδεις ελευθερίες", εκτιμά η αλγερινής καταγωγής Γαλλίδα αξιωματούχος.
Η μπούρκα και το νικάμπ (πέπλο που αφήνει ακάλυπτα μόνο τα μάτια), εκφράζουν "την καταπίεση της γυναίκας, την υποβάθμισή της σε σημείο υποδούλωσης και...

την ταπείνωσή της". Η γυναίκα, θύμα της σεξουαλικής εκμετάλλευση και της φτώχειας, υφίσταται μία "τρίτη μορφή καταπίεσης: τον θρησκευτικό εξτρεμισμό, την ύπαρξη φονταμενταλιστικών οργανώσεων που συνεχίζουν να προπαγανδίζουν τον λόγο τους", αναφέρει ακόμα στη συνέντευξή της η Φαντέλα Αμάρα, που έχει διατελέσει στο παρελθόν στέλεχος μιας οργάνωσης προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών.
Η Γαλλία, πατρίδα ενός προοδευτικού Ισλάμ, οφείλει να πολεμήσει τη "γάγγραινα, τον καρκίνο που εκφράζει το ριζοσπαστικό Ισλάμ, το οποίο παραποιεί απολύτως το μήνυμα του Ισλάμ", λέει ακόμα.
Κατά την Αμάρα "η μπούρκα δεν είναι μόνον ένα κομμάτι ύφασμα, αλλά εκφράζει την πολιτική χειραγώγηση μιας θρησκείας η οποία υποβαθμίζει τις γυναίκες σε σημείο υποδούλωσης και αντιβαίνει στην αρχή της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων".
Η διαμάχη γύρω από τη μπούρκα και το νικάμπ φούντωσε στη Γαλλία όταν στις 22 Ιουνίου ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι τα ενδύματα αυτά δεν είναι ευπρόσδεκτα στο έδαφος της γαλλικής Δημοκρατίας. Στα τέλη του Ιανουαρίου 2010 μία κοινοβουλευτική επιτροπή αναμένεται να υποβάλει την έκθεσή της για το θέμα.
Η Γαλλία απαγόρευσε το 2004 διά νόμου την ισλαμική μαντήλα στα σχολεία της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου