Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Ύποπτη τουρκική δημοσιογραφική αποστολή

ΠΗΓΗ


Προκαλούν προβοκάτσια;

Στο ότι η δημοσιογραφία στην Τουρκία παίζει σημαντικό προπαγανδιστικό ρόλο, είναι γνωστό, όπως εξάλλου συμβαίνει και στα περισσότερα κράτη του κόσμου.
Το ότι όμως, η δημοσιογραφία εμπλέκεται άμεσα σε ζητήματα ειδικών υπηρεσιών και δεν διστάζει να συμμετάσχει (έστω και κατ' όνομα) σε καταστάσεις όξυνσης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, είναι μία επαναλαμβανόμενη παράμετρος κατά τα τελευταία χρόνια, που δυστυχώς τείνει να γίνει και κανόνας, η οποία αποδεικνύει πως η δημοσιογραφία στην Τουρκία συμμετέχει σε προβοκάτσιες (παντός είδους;) οι οποίες "παραγγέλλονται" εκ των άνω... (ΜΙΤ, Εργκένεκον, Στρατός, Κυβέρνηση).
Έτσι, σκηνικό «έντασης» στήνουν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Τούρκοι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να προσεγγίσουν τη Ρω, προκάλεσαν την παρέμβαση του ελληνικού λιμενικού, ενώ την ίδια ώρα η τουρκική ακτοφυλακή έσπευσε να δώσει το παρόν.
Όπως μετέδωσε το CNN Turk, πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Ελλάδας συνέλαβε ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων στο νησάκι της Ρω. Σύμφωνα, με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο, οι Τούρκοι οδηγήθηκαν στο Καστελόριζο, προκειμένου να διευκρινιστούν οι λόγοι παρουσίας τους στη Ρω και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.
Διαφορετική εκδοχή για τα γεγονότα προβάλλουν από το λιμενικό σώμα και το ΓΕΕΘΑ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πηγές των υπουργείων Άμυνας και Ναυτιλίας διαψεύδουν ότι έγινε οποιαδήποτε σύλληψη, αλλά και ότι ενεπλάκησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό.
Όπως εξηγούν, στις 18:02 πλωτό του λιμενικού που εκτελεί περιπολίες στην περιοχή προσέγγισε τουρκικό τουριστικό σκάφος, το οποίο έπλεε κοντά στη Ρω. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι λιμενικοί έβλεπαν επιβάτες του τουρκικού καραβιού με κάμερες να βιντεοσκοπούν το νησί και τους ζήτησαν να απομακρυνθούν, χωρίς όμως ανταπόκριση.
Δεκαπέντε λεπτά αργότερα και ενώ οι λιμενικοί καλούσαν το τουρκικό πλοίο να αποχωρήσει εμφανίστηκε στην περιοχή και άλλο τουρκικό σκάφος, αυτή τη φορά της τουρκικής ακτοφυλακής, που παρακολουθούσε διακριτικά σε απόσταση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για δύναμη της τουρκικής ακτοφυλακής που εδρεύει στο Κας, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το Καστελόριζο.
Τελικά, όλοι αποχώρησαν από την περιοχή γύρω στις 18:30.
Χθες, ο τηλεοπτικός σταθμός «Kanal D» προέβαλε ρεπορτάζ συνοδευόμενο από εικόνες της νήσου Ρω, στο οποίο υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα, με ένα νέο τετελεσμένο, οικειοποιήθηκε μια νησίδα που δεν ανήκει σε κανέναν». Το ρεπορτάζ ενέτασσε τη Ρω μεταξύ των «απροσδιορίστου κυριότητας» νησίδων, σύμφωνα με τον όρο με τον οποίο η Άγκυρα έχει οικοδομήσει την έννοια των γκρίζων ζωνών μετά την κρίση στα Ίμια. Το κανάλι υποστήριξε ότι «η νησίδα δεν είναι έδαφος ούτε της Τουρκίας ούτε της Ελλάδας και ήδη απαγορεύεται ο εποικισμός της. Ωστόσο, οι Έλληνες στρατιώτες έχουν εγκατασταθεί εκεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου