Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Υποκρισία για τους ελέγχους κολεγίων (της Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ)

http://36dimotiko.blogspot.com/



Δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη διαφημιστική καμπάνια για ιδιωτικά κολέγια από αυτή που τους κάνει τις τελευταίες μέρες ο αστικός Τύπος, φροντίζοντας να ενημερώνει διαρκώς τους γονείς και φοιτητές - πελάτες για το κάθε βήμα της κυβέρνησης στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων αυτών των μαγαζιών. Οι κολεγιάρχες, που φιλοδοξούν να λειτουργήσουν από Σεπτέμβρη τα μαγαζιά τους με την ταμπέλα «πανεπιστήμιο» καρφωμένη στην πρόσοψή τους, φροντίζουν να κρατούν διαρκώς το θέμα στην επικαιρότητα. Είναι εκείνοι που μιλούν για τους δήθεν ελέγχους που προβλέπονται από το σχετικό περσινό νόμο προκειμένου να λάβουν άδειες ίδρυσης και λειτουργίας, θέλοντας έτσι να εμφανίσουν μια εικόνα «υψηλής ποιότητας» των σπουδών και κατ' επέκταση των πτυχίων που πουλούν. Σ' αυτό το ρυθμό παίζουν τόσο η κυβέρνηση, που θέλει να εμφανίζει την εικόνα του «αυστηρού» ελεγκτή, όσο και μερίδα των πανεπιστημιακών, που - μαζί με διάφορα ΜΜΕ - δήθεν διαμαρτύρονται για πλημμελείς ελέγχους.

Όλο το παιχνίδι που παίζεται όμως γύρω από τους ελέγχους και τις αδειοδοτήσεις είναι άκρως υποκριτικό. Οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για τα κολέγια, προκειμένου να δοθούν σε αυτά τα μαγαζιά άδειες ίδρυσης και λειτουργίας, είναι υποτυπώδεις και αφορούν κυρίως στην οικονομική ευρωστία της επιχείρησης και στις κτιριακές της εγκαταστάσεις. Ειδικά, δε, για τα κτίρια, οι όροι που τίθενται θα μπορούσαν να πληρούνται ακόμα και από ...συνοικιακά φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Είναι αυταπάτη, λοιπόν, αν πιστέψουν γονείς και σπουδαστές - υποψήφιοι πελάτες αυτών των μαγαζιών - ότι τάχα ελέγχονται το περιεχόμενο και το επίπεδο των σπουδών. Εξάλλου, τόσο η ΕΕ όσο και η κυβέρνηση και οι κολεγιάρχες έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι για τα κολέγια που θα συνεργαστούν με ξένα «πανεπιστήμια» υπεύθυνος φορέας να ελέγξει τις σπουδές είναι μόνο το «πανεπιστήμιο» του εξωτερικού. Δηλαδή, το «πανεπιστήμιο» εκείνο, που αφού είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και με την εμπορευματοποίηση των σπουδών, λειτουργεί σαν επιχείρηση που «εξάγει» σπουδές, πουλάει προγράμματα στα ελληνικά ιδιωτικά κολέγια.

Έτσι, όλη η διαδικασία περί ελέγχων και αδειοδοτήσεων, ουσιαστικά λειτουργεί ως ξεκαθάρισμα των μεγαλύτερων επιχειρήσεων - κολεγίων από τις μικρότερες κι όχι ως αξιολόγηση εκπαιδευτηρίων. Και αυτό ακριβώς προβλεπόταν από το νόμο για τα κολέγια που έχει ψηφιστεί εδώ και ένα χρόνο. Υποκρίνονται συνειδητά, λοιπόν, εκείνες οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις (κυρίως στους πανεπιστημιακούς) που τώρα ανακάλυψαν προχειρότητα στους ελέγχους, όταν εδώ και ένα χρόνο που έχει ψηφιστεί ο νόμος δεν έχουν κουνήσει ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι εναντίον του. Υποκρίνονται διπλά όταν δηλώνουν ανερυθρίαστα υπέρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης αλλά κατά των ...ιδιωτικών πανεπιστημίων. Γιατί το ζήτημα δεν είναι τι θα γράφει η ταμπέλα έξω από το κάθε ιδιωτικό μαγαζί, αλλά να εξασφαλίζεται αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, ισότιμη και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση για όλα τα παιδιά του λαού, είτε σε μια Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, είτε σε ένα σύστημα Δημόσιων Επαγγελματικών Σχολών.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου