Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Ανθρώπινο λάθος...;O Στρατηγός Άνεμος...; Ή ''Σχέδιο Ιμπραήμ'';

Για άλλη μια φορά είδαμε την Πατρίδα μας να καίγεται είτε από ανθρώπινο λάθος, είτε από εμπρησμό, είτε από ξένο δάχτυλο... Οι πυροσβέστες σαν νέοι Λεωνίδες έσβηναν και σβήνουν ακόμα και τώρα που γράφεται αυτό το άρθρο δίνουν τιτάνια μάχη με τις φλόγες για να περιορίσουν το τεράστιο μέτωπο 35 και πλέον χιλιομέτρων. Πολλοί τους κατηγόρησαν κακώς για ολιγορία, πολλοί έψαχναν να βρουν ψύλλους στα άχυρα ενώ το θέμα ήταν πολύ μακριά από εκεί.

Το μέτωπο της φωτιάς που εχτές φάνταζε απλό με μόλις 2 χιλιόμετρα ξέφυγε από κάθε έλεγχο κατακαίγοντας ολόκληρη τη γη μας. Ο κρατικός μηχανισμός απών, οι πολιτικοί έκαναν μόνο δηλώσεις επί πτωμάτων όπως συνήθως. Όλοι μιλούσαν για το κακό που μας βρήκε σα να είναι άμοιροι ευθυνών. Μόνο οι κάτοικοι, οι εθελοντές έφεδροι και οι πυροσβέστες ήταν εκεί από την αρχή πολεμόντας άνισα με αυτήν. Τα μέσα λίγα και πενιχρά εως ακατάλληλα.... Η κυβέρνηση έκανε μόνο συσκέψεις επί συσκέψεων στο Μαξίμου χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ο αεροπορικός μας στόλος που για τον εκσυχρονισμό του εδώθησαν 10 δις ευρώ από την Ευρωπαική Ένωση λίγος. Η ξένη βοήθεια, που πρόπερσι ήταν αθρώα, ζητήθηκε κατόπιν εορτής... και όλα αυτά γιατι;

Μήπως επειδή κάποιοι ήθελαν να καούν όλα αυτά; Μήπως έχουν άλλες βλέψεις για τις περιοχές αυτές; Mήπως μετά τη φωτιά αποχαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις και αλλάζει η χρησικτησία της γης; Αυτό το έργο το χουμε ξαναδεί.

Ας δούμε όμως κάποια άλλα στοιχεία...

Τριάντα εκατομμύρια ευρώ χρωστάει το ελληνικό δημόσιο στους προμηθευτές των εναερίων μέσων πυρόσβεσης, που μισθώνονται τα τελευταία χρόνια, για την κάλυψη των αναγκών της αντιπυρικής περιόδου. Πληροφορίες λένε οτι οι δύο προμηθευτές, SCORPION (ρωσική) και ERICKSON ICSS (αμερικανική), εξετάζουν σοβαρά την περίπτωση να μην συμμετέχουν στο διαγωνισμό για τη νέα σύμβαση του 2009, εάν δεν αποπληρωθούν τα χρέη των 30.000.000 € του 2008.Για τα χρήση της νέας χρονιάς οι εγγεγραμμένες πιστώσεις είναι 20.000.000 €, ποσό που δεν αρκεί ούτε για τα χρέος του 2008 !!!Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος , πόσο το γεγονός αυτό απειλεί να τινάξει στον … αέρα κάθε επιχειρησιακό σχεδιασμό για προστασία των δασών, όταν μάλιστα οι μετεωρολογικές προβλέψεις λένε για ένα «ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι.

Πέρυσι είχαν μισθωθεί και επιχειρούσαν 12 ελικόπτερα. Φέτος το Πυροσβεστικό Σώμα έχει εντολή να κάνει σχεδιασμό με …16 ελικόπτερα !Πως θα γίνει αυτό !!!Αφού, οι εταιρείες που προμηθεύουν τα ελικόπτερα δεν «κατεβαίνουν» στο διαγωνισμό εάν δεν τους καταβληθούν τα 30 εκατ. Ευρώ, ή έστω μέρος αυτών…Κι αν υποθέσουμε πως το πρόβλημα αυτό λυθεί, οι διαδικασίες επικύρωσης του διαγωνισμού είναι απελπιστικά χρονοβόρες και γραφειοκρατικές (αξιολόγηση από ΠΣ, έγκριση από Ελεγκτικό Συνέδριο) και βρισκόμαστε μόλις λίγες ημέρες πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου…Το θέμα έφτασε και στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλης Αργύρης.
Και δεν ειναι μόνο αυτό. Το Πυροσβεστικό Σώμα διαθέτει πέντε(5) ιδιόκτητα ελικόπτερα-όχι πυροσβεστικά.
3 συντονιστικά ΒΚ101, 2 μεταφοράς προσωπικού SUPER PUMA. Από αυτά πετάνε μόνο το ένα ΒΚ101 και το ένα SUPER PUMA.Τα άλλα τρία είναι καθηλωμένα καιρό τώρα στο έδαφος λόγω αδυναμίας συντήρησής τους. Αιτία; Ο διαγωνισμός «συντήρησης και διοικητικής μέριμνας» για τα πτητικά μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος. Ο διαγωνισμός μήνες τώρα βρίσκεται σε… εξέλιξη (!) και όπως πάει θα καθηλωθούν στο έδαφος και τα δύο άλλα !..

Ο αεροπορικός στόλος μας σε πυροσβεστικά πτητικά μέσα είναι ο εξής:

13 CL-215

8 CL-415 GR

22 PZL M-18/BS

11 G-164A AgCat

(Tα δύο τελευταία είναι ψεκαστικά με δυνατότητα ρίψης επιβραδυντικού υγρού ενώ αμφότερα συμμετείχαν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης στις φωτιές του 2007 στη Πελοπόννησο.)

Και σήμερα ακούμε συνεχώς ότι στην Αττική πετούν μόνο 9 Ελληνικά αεροσκάφη εκτός από 5 που πετούν σε άλλα μέτωπα. Αν είμαι καλός στην πρόσθεση 8 + 13 = 21 άρα μας λείπουν λοιπόν 6 αεροσκάφη...

ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΕΙΣ;

Που είναι τα ρώσικα αεροπλάνα Beriev που έμπρακτα έδειξαν την αξία τους;
ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ... ΠΟΥΘΕΝΑ!!!! Ο κρατικός μηχανισμός όπως ήταν αναμενόμενο για πολλοστή φορά ήταν απλά ανύπαρκτος, ενώ ο Πρωθυπουργός γνώριζε από χτες ότι η φωτιά θα μπορούσε να φτάσει ως το Πικέρμι σφύριζε αδιάφορα... Ξένη βοήθεια από άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε και από την Ρωσία εζητήθει με χαρακτηριστική καθυστέρηση μόλις χτες βράδυ... Που είναι τα Chinook και τα C-130 που κυριολεκτικά πυροβολούσαν τις φωτιές κάποια χρόνια πριν; Τώρα είναι ακατάλληλα; Κάποιο λάκο έχει η φάβα και θα αποκαλυφθεί οσονούπω...

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΗΜΑΡ

http://egersis.blogspot.com/2009/08/o_23.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου