Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Καμπούλ: Μαθήματα ανθρωπιάς από έλληνες αξιωματικούς

Posted by http://eglimatikotita.blogspot.com/
Ένα σχολείο κωφαλάλων έχουν "υιοθετήσει" τα μέλη του ελληνικού τάγματος της περιοχής. Το σχολείο αυτό είναι ίσως το μοναδικό για κωφάλαλους στο Αφγανιστάν και φιλοξενεί 260 παιδιά που δεν μιλούν και δεν ακούν και άλλα 20 με νοητική υστέρηση.



“Το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσαμε να φανταστούμε εγώ και όσοι άλλοι στρατιωτικοί βρεθήκαμε στην Καμπούλ, σε ένα από τα ποιο ‘καυτά’ σημεία του πλανήτη, ήταν ότι θα βρισκόμασταν αγκαλιά με καμιά δεκαριά πιτσιρίκια ο καθένας, να τους δίνουμε ρούχα, τετράδια και παιχνίδια και να καταλήξουμε να παίζουμε μαζί τους”
Μέλος της ελληνικής αποστολής στο Αφγανιστάν, ο αξιωματικός Αλέξανδρος Νάρης περιγράφει τις εμπειρίες του από την επαφή του με παιδιά ενός σχολείου, το οποίο έχουν “υιοθετήσει” οι έλληνες στρατιωτικοί.
Ο χώρος είναι γεμάτος πιτσιρίκια που παίζουν αλλά δεν ακούγονται χαρούμενες παιδικές φωνές. Δεν φταίει ο πόλεμος, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μαίνεται επί τριάντα χρόνια στη χώρα -όχι ότι αυτό δεν θα ήταν αρκετό για να σβήσει τα γέλια των παιδιών. Είναι που τα παιδιά του συγκεκριμένου σχολείου της Καμπούλ είναι κωφάλαλα.

"ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΝ" ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Όπως όλα τα παιδιά, έχουν δεκάδες ερωτήσεις να κάνουν στους ξένους: “Πού είναι η Ελλάδα; Έχει δέντρα; Είσαι παντρεμένος; Έχεις παιδιά; Πόσα; Γιατί μόνο τόσα;” κι ένα σωρό άλλα τέτοια παιδικά κι όμορφα. Ρωτάνε με τα χέρια και περιμένουν από τους δασκάλους τους να μεταφράσουν στη νοηματική τις απαντήσεις των ελλήνων φαντάρων.
Κάθε Σάββατο μια ομάδα παιδιών μαζί με τους δασκάλους τους επισκέπτονται το τάγμα, εκεί γευματίζουν με τους έλληνες φαντάρους και βλέπουν μαζί dvd, παίζουν ποδόσφαιρο, πιγκ-πογκ και επιτραπέζια. Πρόσφατα ο έλληνας διοικητής του τάγματος και αξιωματικοί επισκέφτηκαν το σχολείο και πρόσφεραν 20 σχολικούς πίνακες και τρόφιμα για τις τρέχουσες ανάγκες, ενώ δώρισαν στα παιδιά μπάλες ποδοσφαίρου.

“Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ”
Το σχολείο αυτό είναι ίσως το μοναδικό σχολείο κωφάλαλων του Αφγανιστάν και φιλοξενεί 260 που δεν μιλούν και δεν ακούν και άλλα 20 παιδιά με νοητική υστέρηση. “Ο Θεός να το κάνει σχολείο”, περιγράφει ο κ. Νάρης. “Δεν υπάρχουν θρανία ή έστω καρέκλες, το μάθημα γίνεται στο πάτωμα, το κτίριο έχει ένα σωρό λειτουργικά προβλήματα, ουσιαστικά δεν μπορούμε να μιλάμε για κουζίνα ή για τουαλέτες, πολύ περισσότερο δε για γραφική ύλη ή άλλα στοιχειώδη, όπως ρούχα, παπούτσια, τρόφιμα”.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
Οι αξιωματικοί που συμμετείχαν στην προηγούμενη ελληνική αποστολή συγκέντρωσαν διάφορα πράγματα από την Ελλάδα και τα μοίρασαν. Κάποιοι, παρότι έχουν φύγει, στέλνουν λεφτά, ρούχα και παιχνίδια. Οι αξιωματικοί που τους αντικατέστησαν ξεκίνησαν μια εκστρατεία συλλογής βοήθειας για τα κωφάλαλα παιδιά του Αφγανιστάν. “Ξέρω πως δεν είναι η καλύτερη εποχή, μια και οι περισσότεροι είναι σε διακοπές, αλλά εδώ τα πράγματα δεν μπορούν να περιμένουν. Αν έχετε παλιά ρούχα, παιδικά ή άλλα που απλώς πιάνουν χώρο στην ντουλάπα και τα έχετε για πέταμα, αν υπάρχουν παιχνίδια που είναι σε μια γωνιά παρατημένα, εδώ θα πιάσουν τόπο και θα δώσουν χαρά”, λέει ο κ. Νάρης.
Το τηλέφωνο επικοινωνίας για όσους θέλουν να βοηθήσουν την ελληνική αποστολή είναι το 210... (εσωτ.123). Μέσα στον Αύγουστο και αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, αναμένεται να ξεκινήσει η συλλογή βοήθειας και από το δήμο Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου