Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Ο εμβολιασμός κατά της γρίππης των χοίρων στις ΗΠΑ το 1976

Το κείμενο που ακολουθεί είναι απομαγνητοφώνηση μιας εκπομπής του CBS για το μαζικό εμβολιασμό του 1976 στην Αμερική – για τη γρίππη των χοίρων και τότε.
Η αναμενόμενη τότε επιδημία δεν ήρθε ποτέ. Μόνον ένας άνθρωπος πέθανε από τη γρίππη, ενώ ο εμβολιασμός οδήγησε σε θανάτους εκατοντάδων και σοβαρότατες βλάβες σε χιλιάδες. Σήμερα που ετοιμάζεται εμβολιασμός σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα παγκόσμια, το θέμα είναι όσο ποτέ επίκαιρο.
Η εκπομπή αυτή προβλήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1979 και δεν ξαναπροβλήθηκε ποτέ. Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο προέρχεται από το διαδικτυακό τόπο www.globalresearch.ca Το πλήρες βίντεο είναι αναρτημένο, μεταξύ άλλων, και στη διεύθυνση http://www.dailymotion.com/tag/vaccination/video/x9ucqf_swineflulie_news
Αυτό που δε λέει δυστυχώς ο παρουσιαστής είναι ποιά εταιρία κατασκεύασε το εμβόλιο του 1976, και σε ποιά εταιρία της “ιδιωτικής βιομηχανίας” έπιασε δουλειά ο Σένσερ αφού έφυγε από το CDC.
μετάφραση: Αμπού Νικόλα αλ Γιουνάνι

Μάικ Γουάλας: Έρχεται η εποχή της γρίππης. Για ποιόν τύπο θα ανυσηχύσουμε φέτος, και τι είδους εμβόλια θα μας πουν να κάνουμε; Θυμόσαστε τον πανικό για τη γρίππη των χοίρων του 1976; Ήταν η χρονιά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ μας είχε πει οτι η γρίππη των χοίρων θα μπορούσε να αποδειχτεί φονική, να σαρώσει το έθνος, και η Ουάσιγκτον αποφάσισε οτι κάθε άντρας, γυναίκα και παιδί στη χώρα θα έπρεπε να εμβολιαστεί για να αποφευχθεί μια πανδημία.

Λοιπόν, 46 εκατομμύρια απο μας έκαναν υπάκουα το εμβόλιο και τώρα [ΣΤΜ: τρία χρόνια μετά] 4000 Αμερικάνοι ζητάνε αποζημίωση από το θείο Σάμ που αντιστοιχεί σε τριάμισι δις δολάρια για τα αποτελέσματα αυτών των εμβολίων. Τα δύο τρίτα των απαιτήσεων αφορούν νευρολογικές βλάβες, ή ακόμη και θανάτους, που φέρονται να προκλήθηκαν από το εμβόλιο της γρίππης.

Πιάνουμε την ιστορία από το 1976, όταν ο κίνδυνος από τη γρίππη των χοίρων φαινόταν πραγματικός

Πρόεδρος Τζέραλντ Φόρντ: Αυτός ο ιός ήταν η αιτία της πανδημίας το 1918 και το 1919 που στοίχισε πάνω από μισό εκατομμύριο θανάτους εδώ στις ΗΠΑ, καθώς και 20 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο.

Μάικ Γουάλας: Έτσι η διαφημιστική μηχανή της κυβέρνησης των ΗΠΑ μπήκε μπροστά για να πείσει όλη την Αμερική να προστατευτεί από την απειλή της γρίππης των χοίρων. [απόσπασμα διαφήμησης που προτρέπει τους πάντες να κάνουν εμβόλιο] Μία από αυτούς που σήκωσαν τα μανίκια τους ήταν και η Τζούντι Ρόμπερτς. Ήταν απόλυτα υγειής, μια δραστήρια γυναίκα όταν, το Νοέμβριο του 1976 έκανε το εμβόλιό της. Δύο βδομάδες μετά, μας λέει οτι ένοιωσε ένα μούδιασμα που ξεκίνησε από τα πόδια της.

Τζούντι Ρόμπερτς: Στην αρχή το πήρα στο καλαμπούρι. Είπα οτι μέχρι την Παρασκευή θα έχει φτάσει το μούδιασμα στα γονατά μου, αν συνεχίσει έτσι. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα είχα παραλύσει πλήρως.

Μάικ Γουάλας: Τόσο πλήρως που χρειάστηκε να την εγχειρίσουν για να μπορεί να αναπνέει. Για έξι μήνες, η Τζούντι Ρόμπερτς ήταν τετραπληγική. Η διάγνωση: Μια νευρολογική πάθηση που ονομάζεται σύνδρομο Guillain-Barre. Αυτές οι νευρολογικές παθήσεις δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί επαρκώς. Επηρρεάζουν διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο.
Όπως βλέπετε σε αυτές τις οικογενειακές ταινίες που τράβηξε ένας φίλος, η παράλυση της Τζούντι Ρόμπερτς την καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι για περισσότερο από ένα χρόνο. Αλλά αυτή η ασθένεια μπορεί και να σκοτώσει. Πράγματι, υπάρχουν πάνω από 300 αγωγές που εκκρεμούν, από οικογένειες θυμάτων του συνδρόμου που φέρονται να πέθαναν εξ αιτίας του εμβολίου. Σε άλλα θύματα του συνδρόμου, τα συμπτώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου και τελικά σχεδόν εξαφανίζονται. Αλλά για τη Τζούντι Ρόμπερτς, η αποκατάσταση της υγείας της ήταν επώδυνη και όχι πλήρης.
Βλέπω οτι το χαμόγελό σου, Τζούντι, είναι κάπως σφιγμένο.

Ρόμπερτς: Πράγματι, έτσι είναι.

Μάικ Γουάλας: Είναι διαφορετικό απ' ότι ήταν παλιά;

Ρόμπερτς: Πολύ διαφορετικό. Έχω πολύ μειωμένη κινητικότητα στα χείλια μου. Και δε μπορώ να πιω με καλαμάκι από τα δεξιά. Δε μπορώ να σβήσω κεριά γενεθλίων. Δέ μπορώ πια να σφυρίξω, πράγμα που χαροποιεί ιδιαίτερα τον άντρα μου.

Μάικ Γουάλας: Μπορεί να σου είναι λίγο δύσκολο να απαντήσεις αυτή την ερώτηση, αλλά πρόκειται να αποκατασταθεί και άλλο η κατάστασή σου;

Ρόμπερτς: Όχι, ως εδώ είναι....



ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου