Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Aκολουθώντας τα απορρίμματα στο ταξίδι τους

http://36dimotiko.blogspot.com/
Ομάδα επιστημόνων του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) έχει ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα κατά το οποίο τοποθετούνται ηλεκτρονικοί πομποί σε διάφορα απορρίμματα, προκειμένου να καταγραφεί η διαδρομή και ο χρόνος που χρειάζεται μέχρι να ενταφιαστούν ή να... αναστηθούν μέσω της ανακύκλωσης.
Image Hosted by ImageShack.us
Η ομάδα των επιστημόνων σκοπεύει να βάλει πομπούς σε περίπου 3.000 απορρίμματα, όπως ποτήρια, σπασμένα ράφια, πλαστικά μπουκάλια κ.α., κυρίως από το Σιάτλ. Η πορεία των απορριμμάτων αυτών θα καταγραφεί για τους επόμενους τρεις μήνες. Οι ερευνητές θα προβάλουν την πορεία των ειδών αυτών σε πραγματικό χρόνο στο διαδίκτυο και σε εκθέσεις που εγκαινιάζονται αυτή την εβδομάδα.

Ένας από τους στόχους του προγράμματος, δήλωσε ο διευθυντής του εργαστηρίου του ΜΙΤ, Carlo Ratti, είναι να δώσει στους ανθρώπους μια συγκεκριμένη αίσθηση για τον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον, με ένα τρόπο που μπορεί να τους οδηγήσει σε αλλαγή των συνηθειών τους. «Ίσως αν δεις που θα καταλήξει το πλαστικό μπουκάλι του νερού που πέταξες, ίσως την επόμενη φορά να επιλέξεις να πιεις νερό από τη βρύση ή να επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις άλλο μέσο αποθήκευσης του νερού».

Η συλλογή, μεταφορά, αποθήκευση και η απαλλαγή από τα σκουπίδια κοστίζει και συχνά αποτελεί δύσκολο έργο για τις πόλεις. Ο εκπρόσωπος της Waste Management Inc., της εταιρείας που λειτουργεί χωματερές και κέντρα ανακύκλωσης σε όλες τις ΗΠΑ και η οποία στηρίζει οικονομικά το εγχείρημα, δήλωσε ότι τα απορρίμματα διασχίζουν ένα ευρύ δίκτυο που διοικείται από διάφορες εταιρείες, κάτι που καθιστά πρόκληση την εξεύρεση του καλύτερου τρόπου διαχείρισης. Επίσης, σημαίνει εκατοντάδες πιθανές διαδρομές για τα απορρίμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου