Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ : ΕΝΑ ΣΠΟΡ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ !

Πολλοί αυτοαποκαλούνται "οικολόγοι" . Αρκετοί θεωρούν οτι δικαιούσαι να αυτοαποκαλείσαι "οικολόγος" όταν απλώς και μόνο πετάς τα σκουπίδια στον κάδο και όχι στο ρέμα . Τόσο απλό ! Γενικά θεωρείται οτι το να είναι κανείς οικολόγος είναι κάτι εύκολο και ανώδυνο . Η λέξη "οικολογία" θεωρείται σχετική με τις πορείες ειρήνης , με την υπεράσπιση των μεταναστών , με την κατοχή κατοικίδιου ζώου , με την εκθείαση των φωτοβολταϊκών ...
Μεγάλη παρεξήγηση ! Το να είσαι οικολόγος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΟΥΤΕ ΑΝΩΔΥΝΟ !
Ιδού και οι λόγοι :

1) Πρέπει να απαντήσεις στο θεμελιώδες ερώτημα προς τους οικολόγους : "Ποιός είναι ο ρόλος του ανθρώπου στο οικοσύστημα ;" Έχω θέσει το ερώτημα και έχω δώσει την δική μου απάντηση στην http://laloslal.t35.com/homo-ecologicus.html . Ο καπιταλισμός και ο Μαρξισμός έχουν δώσει τη δική τους απάντηση : "Ο ρόλος του ανθρώπου είναι να ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ την φύση και να περνά καλά " . Η μικροδιαφορά μεταξύ τους είναι οτι ο καπιταλισμός εννοεί "να περνά καλά " το 1 % του ανθρώπινου πληθυσμού , ενώ ο Μαρξισμός εννοεί να περνά καλά το σύνολο της ανθρωπότητας .
Δεν κατηγορώ αυτούς που έχουν μια σαφή θέση και την λένε ευθαρσώς . Ο χρόνος θα δείξει ποιός έχει δίκιο . Μέμφομαι αυτούς που επιμένουν να αυτοχαρακτηρίζονται οικολόγοι χωρίς να δίνουν σαφή απάντηση στο ερώτημα .
Το να δώσεις την απάντηση δεν είναι κάτι εύκολο . Σημαίνει οτι θα ΑΦΙΕΡΩΣΕΙΣ ΧΡΟΝΟ για να διαβάσεις τις απαντήσεις που έδωσαν άλλοι . Σημαίνει οτι θα ΚΑΤΑΒΑΛΕΙΣ ΚΟΠΟ για να σκεφθείς . Σημαίνει οτι θα ΞΑΝΑΑΦΙΕΡΩΣΕΙΣ ΧΡΟΝΟ για να κοινοποιήσεις την άποψή σου ( αν είναι διαφορετική απο τις άλλες ) .

2) Πρέπει να απαντήσεις στο ερώτημα "Σε ποιά χρονική στιγμή ο πλανήτης ήταν στην ΑΜΟΛΥΝΤΗ κατάσταση ; " .
Αν ΔΕΝ έχεις απαντήσει στο πρώτο ερώτημα μήν προχωράς στο δεύτερο . Αν όμως έχεις ήδη απαντήσει στο πρώτο θα χρειαστεί να αφιερώσεις λίγο ΧΡΟΝΟ και ΚΟΠΟ για να διαβάσεις , να σκεφθείς και να αποφασίσεις ΠΟΤΕ ΑΚΡΙΒΩΣ άρχισε ο άνθρωπος να υποβαθμίζει τον πλανήτη . Αν βρείς μια απάντηση που σε ικανοποιεί τότε αρχίζουν τα ΕΠΩΔΥΝΑ . Οι φίλοι που ως τώρα κάνατε παρέα και λέγατε "ταιριάζουμε γιατί είμαστε οικολόγοι" θα δείτε να κρατάνε αποστάσεις διότι αυτοί θα έχουν επιλέξει άλλη χρονική στιγμή . Εσείς πχ κρίνετε οτι το 1800 μχ ο πλανήτης ήταν στην αμόλυντη κατάσταση αλλά οι άλλοι λένε το 1500 μχ ή το 500 μχ ή το 2000 πχ !

3) Τα επώδυνα δεν τέλειωσαν ( μάλλον τώρα αρχίζουν ! ) . Αφού λέτε οτι το 1800 μχ ήταν η ιδανική κατάσταση για τον πλανήτη και αφού σαν οικολόγος είστε υπέρ της ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ πρέπει τώρα να ΑΠΟΔΕΙΞΕΤΕ οτι είστε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ οικολόγος . Αειφορία σημαίνει οτι θα φέρουμε τον πλανήτη στην ιδανική κατάσταση ( πχ του 1800 μχ ) και ΘΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΕΤΣΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ! Δείτε λοιπόν τί δύσκολα ερωτήματα σας περιμένουν :
@ Πώς θα μειώσουμε τον πληθυσμό στα επίπεδα του 1800 μχ ;
@ Πώς θα αποκαταστήσουμε την βιοποικιλότητα στα επίπεδα του 1800 μχ ;
@ Πώς θα μειώσουμε τους ρυπαντές σε έδαφος , νερό και αέρα στα επίπεδα του 1800 μχ ;
@ Πώς θα κρατήσουμε ΑΙΩΝΙΩΣ τον πληθυσμό , την βιοποικιλότητα και τους ρυπαντές στο επίπεδο του 1800 μχ ;
@ Ποιές απο τις σημερινές ΑΝΕΣΕΙΣ μας πρέπει να ΣΤΕΡΗΘΟΥΜΕ για να επιτύχουμε αειφορία ; ( δηλαδή για να κρατήσουμε πληθυσμό , βιοποικιλότητα και ρυπαντές στο επίπεδο του 1800 μχ ) .
Εάν τυχόν είστε φίλος της επιστημονικής έρευνας σας περιμένει ένα ακόμη πιό δύσκολο ερώτημα :
@ Πώς θα καταφέρουμε να μειώσουμε τον πληθυσμό και τους ρυπαντές και συγχρόνως να ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ την βιοποικιλότητα και ΝΑ ΜΗΝ ΜΗΔΕΝΙΣΟΥΜΕ τον ρυθμό των επιστημονικών ανακαλύψεων ;

Φαντάζεστε πόσο ΧΡΟΝΟ χρειάζεται να διαθέσετε ώστε να διαβάσετε , να σκεφθείτε και να γράψετε τις απαντήσεις σας ;
Φαντάζεστε πόσους απο τους σημερινούς φίλους θα ΧΑΣΕΤΕ επειδή δεν θα συμφωνούν με τις απαντήσεις σας ;

Μερικοί καταφεύγουν στο επιχείρημα "Αυτές τις απαντήσεις θα τις δώσουμε μέσα απο συλλογικές διαδικασίες και διαβουλεύσεις μέσα στα πλαίσια εναλλακτικών κοινοτήτων που θα δημιουργήσουμε " . ΛΑΘΟΣ !
Πρώτον , ο καπιταλισμός δεν πρόκειται , στο εγγύς μέλλον , να αφήσει εναλλακτικές κοινότητες να ζήσουν επι μακρόν και να "ζυμώσουν" τέτοιες απαντήσεις . Οι καταστάσεις όμως μας πιέζουν να απαντήσουμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ .
Δεύτερον , οι συλλογικές διαδικασίες σημαίνουν οτι ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥΣ για να αρχίσουν οι ζυμώσεις ! Για φαντασθείτε να πάνε όλοι σαν λευκό χαρτί , να καθήσουν γύρω- γύρω και να περιμένουν το Άγιο Πνεύμα ( εν είδει περιστεράς ) να κατέβει και να τους φωτίσει ! Δεν σας φαίνεται γελοίο ;
Και αν ακόμη έχουν κάποια γνώμη θα είναι ανόητο να την παρουσιάσουν για πρώτη φορά την ημέρα της Μεγάλης Μάζωξης . Η γνώμη πρέπει να κοινοποιείται αμέσως μόλις είναι έτοιμη . Για να έχουν τον χρόνο οι άλλοι να την διαβάσουν και να πεισθούν ή να ετοιμάσουν και να δημοσιεύσουν αντεπιχειρήματα . Πρέπει επιτέλους να το πάρουμε χαμπάρι οτι ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ . Όσο είμαστε μακρυά ο ένας απο τον άλλον . Είναι αφελές να πιστεύουμε οτι θα βρεθούμε σε ένα συνέδριο που θα διαρκέσει 2 ημέρες και εκεί θα δώσουμε απαντήσεις σε τόσο καυτά ερωτήματα . Δεν δουλεύει έτσι η ιστορία . Όταν οι κομμουνιστές πήραν την εξουσία στην Ρωσία δεν αποφάσισαν την μορφή του πολιτεύματος σε 2 ημέρες . Είχαν προηγηθεί ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ζυμώσεων όπου κάθε θεωρητικός του κομμουνισμού δημοσίευε τις ιδέες του , απαντούσαν οι άλλοι ( με έκδοση νέων βιβλίων ) , ανταπαντούσε ο πρώτος κλπ
Το οικολογικό κίνημα πέρασε απο αυτή την φάση των ζυμώσεων ή είναι ακόμη στη νηπιακή ηλικία ;

Απο όλα αυτά ελπίζω να έγινε αντιληπτό οτι η οικολογία δεν είναι μια παιδική χαρά . Είναι τόπος ΜΟΧΘΟΥ , ΟΔΥΝΗΣ και ΣΤΕΡΗΣΕΩΝ . Είναι τόπος για ΓΕΝΝΑΙΟΥΣ . Μόνο οι γενναίοι είναι ικανοί να διασχίσουν τον τόπο της οδύνης και να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο .
Εσύ αισθάνεσαι ΓΕΝΝΑΙΟΣ σήμερα ;


Υ.Γ Έχω βρεί τις δικές μου απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα . Περιμένω όμως ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑΣ ακόμη να δηλώσει οτι βρήκε τις δικές του απαντήσεις . Κρατώ αυτή τη στάση για να αποφύγω την κριτική "εκ του ασφαλούς" . Είναι εύκολο να απορρίπτεις τη γνώμη των άλλων ( και να παριστάνεις τον σοφό ) όταν δεν έχεις αποκαλύψει τα δικά σου χαρτιά .
Καπιταλιστικά κέντρα έχουν φυτέψει στο οικολογικό κίνημα διάφορους "παντογνώστες" που υποστηρίζονται απο τα ΜΜΕ και δουλειά τους είναι να χλευάζουν και να δυσφημούν ό,τι είναι επικίνδυνο για τα αφεντικά τους .
Τώρα πια αποκαλύπτονται . Όσο σιωπούν ( και δεν απαντούν στα ερωτήματα που έθεσα ) ομολογούν οτι είναι πράκτορες . Αν τολμήσουν να απαντήσουν θα γελοιοποιηθούν με τις αντιφάσεις τους .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου