Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΕΛΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η Caster Semenya ΕΙΝΑΙ ΕΡΜΑΦΡΟΔΙΤΗ

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΩΟΘΗΚΕΣ ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΚΡΥΜΜΕΝΟΥΣ ΟΡΧΕΙΣ!!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.

Η Νοτιοαφρικανή δρομέας Caster Semenya υποβάλεται σε έλεγχο του φύλου της.


Η Caster Semenya είναι η 18χρονη δρομέας που κέρδισε το χρυσό στα 800 μέτρα γυναικών, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Βερολίνο, την περασμένη Τετάρτη (19 Αυγούστου). Αμέσως μετά τη νίκη της, ανακοινώθηκε στον τύπο οτι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κλασσικού Αθλητισμού (IAAF) έχει ζητήσει να εξεταστεί η αθλήτιρα για να διαπιστωθεί αν είναι όντως γυναίκα. Η εξέταση θα γίνει από μία επιτροπή γιατρών που περιλαμβάνει έναν γυναικολόγο, έναν ενδοκρινολόγο, έναν ψυχολόγο και έναν "ειδικό εσωτερικών οργάνων".

Η IAAF είχει κάλεσει την Νοτιοαφρικανική αθλητική ομοσπονδία να διεξάγει την εξέταση από το τέλος του Ιουλίου, μετά από την εντυπωσιακή εμφάνιση της Σεμένυα στους αγώνες νεανίδων στον Μαυρίκιο. Η μυϊκή ανάπτυξη και τα ανδροπρεπή χαρακτηριστικά της άγνωστης μέχρι τότε αθλήτριας, σε συνδυασμό με τις υψηλές της επιδόσεις οδήγησαν σε "φήμες" και "σχόλια" οτι δεν έχει δικαίωμα να αγωνίζεται ως γυναίκα, ή οτι είναι άντρας. Ο γενικός γραμματέας της IAAF, Pierre Weiss δήλωσε οτι οι εξετάσεις ζητήθηκαν "λόγω αμφιβολιών" (για το φύλο της Σεμένυα) κι όχι επειδή υπάρχουν φόβοι οτι πρόκειται περί "απάτης". Η Ιταλίδα αθλήτιρα Elisa Cusma Piccione που τερμάτισε έκτη στην ίδια κούρσα δήλωσε οτι "Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να αγωνίζονται μαζί μας. Για μένα, δεν είναι γυναίκα. Είναι άντρας".

(Παρεμπιπτόντως, το άρθρο για την Elisa Cusma στην Wikipedia υπέστη βανδαλισμό. Όταν έγραφα την ανάρτηση, το άρθρο την ανέφερε ως "άνδρα δρομέα" και όλες οι προσωπικές αντωνυμίες ήταν στο αρσενικό. Μπορείτε να δείτε ένα αντίγραφο της βανδαλισμένης σελίδας εδώ).

Η Κάστερ Σεμένυα κι η Βρετανίδα Jenny Meadows επιδεικνύουν τα μετάλλιά τους. Η Meadows εξέφραση τη συμπάθειά της για την Νοτιοαφρικανή αθλήτρια.

Η αμφισβήτηση του φύλου γυναικών αθλητριών (ποτέ όμως μέχρι σήμερα ανδρών) δεν είναι καινούργια υπόθεση. Η μόνη επιβεβαιωμένη περίπτωση άντρα που πήρε μέρος σε γυναικείο αγώνισμα μεταμφιεσμένος σε γυναίκα είναι αυτή του άλτη Hermann Ratjen, που αγωνίστηκε ως "Dora Ratjen" στο ύψος, στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου το 1936. Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η σωματική διάπλαση κάποιων αθλητριών της Σοβιετικής Ένωσης και οι φήμες που κυκλοφόρησαν οτι ήταν άντρες, οδήγησαν στις πρώτες εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί το φύλο των αθλητριών. Σε μία τέτοια περιπτώση, οι αθλήτριες υποχρεώθηκαν να παρελάσουν γυμνές μπροστά από τρεις επίσης γυναίκες γυναικολόγους (για τις οποίες η σχετική βιβλιογραφία δεν ξεκαθαρίζει αν ήταν επίσης γυμνές. Η Κατηραμένη Νήσος συμπεραίνει οτι αλληλοεξετάζονταν μεταξύ τους για να είναι σίγουρες). Σε άλλη περίπτωση οι αθλήτριες αναγκάστηκαν να υποστούν πλήρη γυναικολογική εξέταση.ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου