Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Προσοχή στην Ουκρανία-ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΙΟ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ(Η1Ν1)


Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι αρκετά συγκεχυμένη. Εγώ προσπαθώ να ενημερωθώ από εδώ, και προσέξτε ιδιαίτερα αυτό το post.

Έχουμε λοιπόν και λέμε: φαίνεται οτι μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο έχει προκύψει μια έξαρση κρουσμάτων σοβαρής αναπνευστικής νόσου σε τρείς γειτονικές περιοχές της Ουκρανίας (Ternopil, L’viv και Ivano-Frankivsk, βλ. χάρτη), με συνολικό πληθυσμό περίπου 5.000.000 άτομα. Χωρίς οι αριθμοί να είναι βέβαιοι, φαίνεται οτι προσεβλήθησαν μερικές χιλιάδες άτομα, νοσηλεύονται αρκετές εκατοντάδες, και μερικές δεκάδες πέθαναν. Όλα αυτά σε ένα αρκετά μικρό χρονικό διάστημα.

Φαίνεται επίσης οτι οι προσβληθέντες είναι στην πλειοψηφία τους νέοι υγιείς ενήλικες και παιδιά. Ακόμη, ενώ αρχικά διαψευδόταν οτι πρόκειται για τη νέα γρίπη Α(Η1Ν1)ν, τελικά αναφέρεται πως απομονώθηκε ο ιος από μερικούς από τους αποθανόντες και τους νοσηλευθέντες.

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά, και τι φοβόμαστε?

Αυτό που προβληματίζει είναι η ξαφνική έξαρση (μιλάμε για ένα δεκαήμερο!) του φαινομένου σε μια περιορισμένη γεωγραφική περιοχή, και σχετικά νωρίς μες στο χειμώνα. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε πολλά πράγματα, μεταξύ των οποίων και ένα μεταλλαγμένο και πιο επιθετικό στέλεχος της νέας γρίπης. Μάλιστα ο χρόνος αλλά και ο τόπος που συμβαίνει αυτό (κοντά στα συνορα με Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Ρουμανία) είναι παράγοντες αυξημένου κινδύνου διασποράς, αν όντως πρόκειται για ένα πιο επιθετικό στέλεχος.

Εναλλακτικά θα μπορούσε η έξαρση να οφείλεται σε παράγοντες τοπικούς και πληθυσμιακούς: το κλίμα, ο καιρός, η ανοσιακή κατάσταση του πληθυσμού, ενδεχομένως η φτώχια ή η κακή διατροφή, κλπ. Ακόμη η κατάσταση των υποδομών υγείας στη χώρα είναι γνωστό πως δεν είναι καλή. Δε γνωρίζουμε τι διαγνωστική ικανότητα υπάρχει στα εργαστήρια της χώρας για τον ιό της νέας γρίπης, και είναι ενδεικτικό οτι λίγα μόνο κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά. Ενδεικτική του κακού συντονισμού είναι και η ασάφεια σχετικά με το πόσοι έχουν προσβληθεί από τι, ενώ φαίνεται οτι η υπόθεση έχει γίνει και αντικείμενο πολιτικής διαμάχης στην Ουκρανία.

Ευχάριστο είναι οτι ομάδες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σπεύδουν στην περιοχή για να προσφέρουν βοήθεια, επομένως πιστεύω οτι τις επόμενες λίγες μέρες θα έχουμε πιο πλήρη και ακριβή πληροφόρηση για το τι συμβαίνει. Προσωπικά είμαι αρκετά ανήσυχος, και περιμένω να ακούσω περισσότερα, τα οποία βέβαια άμεσα θα μεταφέρω εδώ στο blog.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θυμόμαστε ένα πράγμα, ιδιαίτερα τώρα που το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για τη γρίπη έχει μειωθεί: δεν έχουμε τελειώσει με τη γρίπη ακόμα.

Είτε μεταλλαχθεί ο ιός (που μέχρι σήμερα παρουσιάζεται αρκετά ήπιος), είτε μείνει έτσι όπως είναι, τα πιο δύσκολα δεν έχουν έρθει ακόμα. Ο χειμώνας μόλις ξεκίνησε. Η γρίπη πάντα κάνει μια (τουλάχιστον) κορύφωση, ένα peak μέσα στο χειμώνα. Όταν αυτό έρθει, η κατάσταση δε θα μοιάζει σε τίποτα με τη σημερινή. Το πόσο άσχημα θα είναι, θα εξαρτηθεί δυστυχώς από τις ενέργειές μας σ’αυτή τη φάση. Δύο άξονες κινήσεων υπάρχουν: ο εμβολιασμός, και η ενίσχυση των υγειονομικών μας υποδομών. Από το πόσο καλά θα τα πάμε, ιδίως στο δεύτερο, θα εξαρτηθεί το πως θα βγάλουμε το χειμώνα ετούτο.

Θυμηθείτε επίσης αυτό που λένε όλοι οι ειδικοί επιστήμονες: η γρίπη είναι απρόβλεπτη, και μπορεί να μας επιφυλάξει αρκετές εκπλήξεις στην πορεία. Ελπίζω η Ουκρανία να μην είναι μια από αυτές.

Written by hawkeye

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου