Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

ΗΡΑΚΛΕΙΟ : Στο εδώλιο δύο αδέλφια για πορνογραφικό υλικό Είχαν “πρωταγωνιστές” 10χρονα παιδιά...

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη


Πορνογραφικό υλικό με “θέμα” δεκάχρονα παιδιά

Στο σκαμνί αύριο δύο αδέλφια


Δύο αδέρφια από χωριό των Χανίων θα καθίσουν αύριο στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου κατηγορούμενα για διακίνηση σκληρού πορνογραφικού υλικού παιδιών κάτω των δέκα ετών. Τέτοιας φύσεως υπόθεση εκδικάζεται πρώτη φορά στο Ηράκλειο.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν τα δύο αδέρφια, ηλικίας 32 και 27 ετών αντίστοιχα, υδραυλικοί στο επάγγελμα, είναι για: προμήθεια, κατοχή και προσφορά, διάθεση-διανομή, διαβίβαση υλικού παιδικής πορνογραφίας δια συστήματος ηλεκτρονικού υπολογιστή και με χρήση διαδικτύου κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση κατά συνήθεια και κατ’ επάγγελμα.

Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, το χρονικό διάστημα από τις ...

16 Σεπτεμβρίου έως τις 19 Νοεμβρίου του 2008, οι δύο νεαροί εγκατέστησαν από κοινού στο σπίτι τους σύστημα δύο ηλεκτρονικών υπολογιστών, τους οποίους χειρίζονταν οι ίδιοι με σκοπό την προμήθεια υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Για το λόγο αυτό εγκατέστησαν στους εν λόγω υπολογιστές το λογισμικό πρόγραμμα «emule” (ελεύθερο πρόγραμμα διαμοιρασμού αρχείων μέσω διαδικτύου) με το οποίο ο κάθε χρήστης διαμοιράζει κατά βούληση, τα όποια αρχεία επιθυμεί σε άλλους χρήστες του ίδιου προγράμματος.

Στην συνέχεια μέσω του διαδικτύου έκαναν χρήση αφενός μεν του προαναφερόμενου λογισμικού προγράμματος και αφετέρου της ιστοσελίδας-δικτύου με την ονομασία «Dohkey 2000” με αποτέλεσμα να καταφέρουν και να μοιραστούν με άλλους χρήστες του διαδικτύου υλικό παιδικής πορνογραφίας αποτυπωμένο σε ηλεκτρονική μορφή, το οποίο είχαν αποθηκεύσει στο σύστημα των υπολογιστών τους (σε σκληρούς και ψηφιακούς δίσκους).

Όπως αναφέρεται, οι δύο κατηγορούμενοι έθεσαν στην κατοχή τους πολύ μεγάλο αριθμό ψηφιακών αρχείων (εικόνων-βίντεο) που απεικονίζονταν ανήλικα άτομα που συνουσιάζονται και ενεργούν ασελγείς πράξεις (πεολειχία, θωπείες γενετικών οργάνων κλπ) με ενήλικους κατά τρόπο που προδήλως προκαλούν γενετήσια διέγερση. Πολλά από τα ανήλικα άτομα, δεν είχαν συμπληρώσει το 10ο έτος της ηλικίας τους, όπως προκύπτει από τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και την σωματική τους διάπλαση.

Στην συνέχεια με βάση την προαναφερόμενη διαδικασία, διέθεταν ελεύθερα σε άλλους χρήστες του διαδικτύου τα ψηφιακά αρχεία, τα οποία οι τελευταίοι επέλεγαν και μοίραζαν.

Έπειτα από παγκόσμια έρευνα των διεθνών διωκτικών αρχών στο διαδίκτυο για τη διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας, εντοπίστηκαν τα ίχνη τους και διενεργήθηκε σχετική έρευνα στο σπίτι τους, όπου κατελήφθησαν να προμηθεύονται και να μοιράζονται με άλλους το επίμαχο υλικό.

Όπως επισημαίνεται για τους δύο «είναι άτομα που διαπράττουν τέτοιες πράξεις κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια καθόσον από την επανειλημμένη τέλεση της ανωτέρω πράξης προκύπτει σταθερή ροπή τους προς διάπραξη του εγκλήματος της πορνογραφίας ανηλίκων ως στοιχείο της προσωπικότητας τους και για τον πορισμό εισοδήματος».

Τι ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι

Ο 27χρονος αρνείται κάθε εμπλοκή. Ισχυρίζεται ότι δεν είχε εγκαταστήσει κανένα πρόγραμμα στον υπολογιστή του. «Έχω περιορισμένες γνώσεις για τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, τον οποίο χρησιμοποιώ μόνο για τη διασκέδαση μου. Ο αδερφός μου μετέφερε στον υπολογιστή μου αυτά τα αρχεία γιατί χρειαζόταν χώρο στο δικό του. Με την πρώτη ευκαιρία θα τα έσβηνε».

Ο 32χρονος στην απολογία του παραδέχεται ότι είχε εγκαταστήσει το επίμαχο πρόγραμμα, το οποίο είχε εντοπίσει στο ίντερνετ να διανέμεται δωρεάν. «Κατέβαζα μουσικά αρχεία γιατί παίζω σε ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής.

Κάποιες φορές από περιέργεια αναζητούσα όμορφες φωτογραφίες γυναικών, όχι απαραίτητα γυμνών.

Περιστασιακά βρισκόταν και κάποιο αρχείο με πορνογραφικό περιεχόμενο, σπάνια με ανήλικα. Αηδίαζα και τα έσβηνα με την πρώτη ευκαιρία. Έκανα ό,τι κάνει κάθε νεαρός στο σπίτι του με τον υπολογιστή. Κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο συναντάς από σπάνια κείμενα του Αριστοτέλη μέχρι αρχεία με εμετικό περιεχόμενο».

Να σημειωθεί ότι τον τελευταίο χρόνο στην Κρήτη έχουν συλληφθεί αρκετά άτομα μετά από επιχείρηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ανάμεσα σε αυτούς ένας καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το Ρέθυμνο, ένας 30χρονος κατασκευαστής κεραμοσκεπών από το Ηράκλειο, ένας 27χρονος ιδιωτικός υπάλληλος από το Γάζι, ένας 27χρονος Βρετανός που διέμενε στις Γούβες αλλά και ένας 50χρονος Ιταλός που ζούσε στο Ρέθυμνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου