Ψυχρολουσία για μισθωτούς
«Ψυχρολουσία» περιμένει μισθωτούς και συνταξιούχους με υψηλές απολαβές. Στο πλαίσιο των περικοπών στις κρατικές δαπάνες για τις οποίες έχουν εκδηλωθεί ασφυκτικές πιέσεις από Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην κυβέρνηση, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν την πρόταση που έχει διατυπωθεί για μηδενικές αυξήσεις από ένα ορισμένο επίπεδο αποδοχών και πάνω. Ετσι το επικρατέστερο σενάριο είναι:
Η εισοδηματική πολιτική να περιλαμβάνει αυξήσεις 1,5% για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους των οποίων οι μεικτές αποδοχές (εξαιρείται το οικογενειακό επίδομα) δεν ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ.
Από το επίπεδο αυτό και πάνω οι μισθοί και οι συντάξεις θα «παγώσουν». Δεν αποκλείεται πάντως το όριο των 2.000 ευρώ να αυξηθεί και να φθάσει στις 2.500 ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου
Πέρα από το πλαφόν στις αυξήσεις στο Δημόσιο, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει και «ψαλίδισμα» πρόσθετων αμοιβών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως υπερωρίες (έχουν διαπιστωθεί πολλές περιπτώσεις πλασματικών υπερωριών) επιδόματα και αμοιβές για συμμετοχή σε επιτροπές, ομάδες εργασίας κ.α. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.
Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπεται και σημαντική μείωση των καταναλωτικών δαπανών.
Οι κινήσεις αυτές δρομολογούνται καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα έχουμε περαιτέρω περικοπές των πρωτογενών δαπανών (έναντι του προσχεδίου) κατά 700 με 800 εκατ. ευρώ, ώστε να πέσουν κάτω από τα 57 δισ. ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ
Να υπενθυμίσουμε πως στο προσχέδιο είχε προβλεφθεί μείωση των δαπανών κατά 1,6 δισ. ευρώ.
Σωρευτικά λοιπόν η περιστολή των πρωτογενών δαπανών θα κυμανθεί μεταξύ 2,3 και 2,4 δισ. ευρώ έναντι του 2009. Το ποσό αυτό αναλογεί στο 1% του ΑΕΠ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι διαφορές μεταξύ προσχεδίου και τελικού σχεδίου στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων θα είναι μικρού εύρους. Στο υπουργείο Οικονομικών άλλωστε υπογραμμίζουν ότι η υπερφορολόγηση θα πνίξει την αγορά σε μία περίοδο που επιχειρεί να ανακάμψει από την ύφεση.
Ετσι στο οικονομικό επιτελείο προχωρούν σε περαιτέρω μείωση των κρατικών εξόδων με στόχο το έλλειμμα του 2010 να αποκλιμακωθεί στο 9,1% του ΑΕΠ (9,4% ήταν η πρόβλεψη του προσχεδίου) από 12,7% εφέτος.
Επιλέγουν δε να παρέμβουν στο μέτωπο των δαπανών μετά το μπαράζ των πιέσεων εκ Βρυξελλών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άσκησε σκληρή κριτική στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και η ΕΚΤ ζήτησε μεταξύ των άλλων περιορισμό του μισθολογικού κόστους που αποτελεί και το κύριο μέρος των ανελαστικών δαπανών του προϋπολογισμού.
Δύο είναι οι βασικές ενστάσεις που έχει διατυπώσει η Επιτροπή. Θεωρεί ότι η δημοσιονομική προσαρμογή επιτυγχάνεται κατά κύριο λόγο με μέτρα προσωρινού χαρακτήρα και ως εκ τούτου η κυβέρνηση θα ξαναβρεί το υψηλό έλλειμμα μπροστά της. Επίσης, διατυπώνεται η άποψη πως η προσαρμογή δεν είναι ισοσκελισμένη και ότι το έλλειμμα μειώνεται κυρίως λόγω της προβλεπόμενης αύξησης των φορολογικών εσόδων.
Χ. Αλμούνια
Ενδεικτική είναι άλλωστε η δήλωση του επιτρόπου Χ. Αλμούνια.
«Το θέμα με την Ελλάδα δεν είναι απλώς μία διόρθωση του ελλείμματος. Η εξέλιξη του χρέους και οι συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία και στον δημόσιο τομέα απαιτούν πολύ πιο φιλόδοξες δράσεις για την εξάλειψη των ανισορροπιών» είχε πει μετά το Εκοφίν αναφορικά με το προσχέδιο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενες «θυσίες» στις μισθολογικές αυξήσεις, είπε «Εξαρτάται τι εννοούμε όταν λέμε θυσίες. Αν για παράδειγμα δεν κάνουμε "θυσίες" και έχουμε ανεργία που συνεχώς αυξάνεται, βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση. Αυτό ισχύει για ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, για την Ελλάδα ιδιαιτέρως, αλλά όχι μόνο».
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΧΑΘΕΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Εδειξε... Ελλάδα ο Τρισέ, χτυπώντας νέο καμπανάκι
Νέο ηχηρό... καμπανάκι κτύπησε χθες για την Ελλάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, προειδοποιώντας επί της ουσίας ότι εξαιτίας της δημοσιονομικής εκτροπής θα γίνουν δυσμενέστεροι οι όροι δανεισμού.
Σε δηλώσεις του στη Le Monde ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ υπογράμμισε πως «η δημοσιονομική κατάσταση σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες είναι τόσο κακή, που υπάρχει κίνδυνος να χάσουν την εμπιστοσύνη των αγορών».
Και βέβαια η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται σε αυτές, καθώς, σύμφωνα με παλαιότερη επισήμανση από τον επίτροπο Χ. Αλμούνια, βρίσκεται στις πέντε χώρες «υψηλού κινδύνου».
Η νέα τοποθέτηση του κ. Τρισέ έρχεται λίγα 24 ώρα πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού και τη στιγμή μάλιστα που το spread των 10ετών ομολόγων βρίσκεται σε ανοδική τροχιά και παράλληλα οι ελεγκτές της Γιούροστατ επανεξετάζουν τα στατιστικά στοιχεία. Ειδικότερα ο κεντρικός τραπεζίτης εξήγησε πως ορισμένες χώρες είναι σε σχετικά ευνοϊκή θέση, επειδή η προηγούμενή τους διαχείριση ήταν σοφή και συνετή.
«Αλλες όμως βρίσκονται ήδη πολύ κοντά στο να χάσουν την αξιοπιστία τους, κάτι που θα μπορούσε να καθυστερήσει τη διαδικασία της ανάκαμψης. Η επιτυχία της ανάκαμψης στην Ευρώπη εξαρτάται από την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη φερεγγυότητα των κυβερνήσεων που εκδίδουν χρέος» προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Από τις τοποθετήσεις αυτές, που δεν κατονομάζουν αλλά «φωτογραφίζουν» ευκρινώς την Ελλάδα, προκύπτει ότι από τη μία ΕΚΤ και Κομισιόν και από την άλλη οι αγορές προτίθενται να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους στην Ελλάδα, ώστε να προχωρήσει άμεσα η δημοσιονομική προσαρμογή με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Στις Βρυξέλλες φοβούνται ότι ενδεχόμενη αδυναμία της Ελλάδας να συμμορφωθεί θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στο σύνολο της Ευρωζώνης.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι, με δεδομένο ότι του χρόνου θα πρέπει να εκτελεστεί ένα δανειακό πρόγραμμα μεταξύ 50 και 60 δισ. ευρώ, οι αγορές αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερα νευρικό τρόπο τα ελληνικά ομόλογα, όπως φάνηκε και από την εκτίναξη του spread κατά 25 μονάδες βάσης από την Παρασκευή στη Δευτέρα.
Η μεγάλη αυτή άνοδος, χθες το spread κινήθηκε πτωτικά στην περιοχή των 149 - 150 μονάδων, έγινε στον απόηχο της αναστάτωσης που προκάλεσαν στην αγορά οι συστάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος προς τις εγχώριες τράπεζες να μην κάνουν κατάχρηση στην άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ με ενέχυρο κρατικά ομόλογα.
ΦΑΪΝΑΝΣΙΑΛ ΤΑΪΜΣ
Προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα Παπακωνσταντίνου
«Προς τη σωστή κατεύθυνση» κινούνται τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ο υπoυργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σύμφωνα με την έγκριτη οικονομική εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, όπως αναφέρει, έχει εξαγγείλει ορισμένες σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η μετατροπή της Στατιστικής Υπηρεσίας σε Ανεξάρτητη Αρχή και το άνοιγμα του ασφαλιστικού, ενώ απομένει να φανεί εάν θα κατορθώσει να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να εντοπίσει τους νεόπλουτους ιδιοκτήτες επαύλεων σε νησιά του Αιγαίου των οποίων ο πλούτος «κρύβεται» σε offshore εταιρίες.
Οπως επισημαίνει μάλιστα η εφημερίδα, στην ετήσια κατάταξη των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ την οποία δημοσίευσε τη Δευτέρα, ο Ελληνας υπουργός αντιμετωπίζει ένα σενάριο δημοσιονομικού τρόμου και θα δώσει μάχη για να ανακτήσει η χώρα του τη χαμένη αξιοπιστία της στις αγορές.
Σύμφωνα, τέλος, με τους Φαινάνσιαλ Τάιμς, πρόκειται για ηράκλειο έργο που θα πάρει χρόνο, ενώ σε ό,τι αφορά στις οικονομικές πρωτοβουλίες του κ. Παπακωνσταντίνου, η εφημερίδα τον κατατάσσει στην 9η θέση σε σύνολο 19 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=8430816
Μητσοτάκης για Τραμπ: Δεν βλέπω αλλαγές στο πώς βλέπουν οι ΗΠΑ την Ελλάδα
-
*Υπομονή μέχρι να καθίσει η σκόνη και να φανεί «τι από όλα αυτά που λέει ο
Αμερικανός Πρόεδρος εντάσσεται στο πλαίσιο μια ρητορικής καμπάνιας και τι
θα υλ...
Πριν από 25 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου