Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Το ανέκδοτο της ημέρας: Ερντογάν:"ένας μουσουλμάνος δεν μπορεί να προβεί σε γενοκτονία".


Ερντογάν:«Δεν διαπίστωσα κάποια γενοκτονία στο Σουδάν»

«Σάλος» από την επίσκεψη Αλ Μπασίρ στην Τουρκία

«Δεν διαπίστωσα κάποια γενοκτονία στο Σουδάν», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στις έντονες συζητήσεις που έχουν ξεσπάσει με αφορμή την αναμονή έλευσης του προέδρου του Σουδάν, Ομάρ Αλ Μπασίρ, στην Τουρκία, για τη Σύνοδο οικονομικής συνεργασίας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.


Ο Ομάρ Αλ Μπασίρ καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου στο Σουδάν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και από τις 4 Μαρτίου 2009 έχει εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή του.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση απάντησε στις συζητήσεις περί έλευσης του Μπασίρ και αναφερόμενος στην καταδίκη του, αλλά και στην παρατήρηση ότι ο ίδιος καταδίκασε τα όσα συνέβησαν στη Γάζα, χωρίς να αναφερθεί στο Σουδάν, τόνισε ότι η "πρόσκληση δεν είναι της Τουρκίας, αλλά του Οργανισμοιύ Ισλαμικής Διάσκεψης".

Ωστόσο, δήλωσε ότι όταν επισκέφθηκε το Σουδάν, δεν διαπίστωσε κάποια γενοκτονία και υπογράμμισε πως "ένας μουσουλμάνος δεν μπορεί να προβεί σε γενοκτονία".

Εν τω μεταξύ, η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» υποστηρίζει ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, έστω και ανεπισήμως, διεμήνυσε στο Σουδάν ότι θα ήταν καλύτερα να μην προσέλθει ο Αλ Μπασίρ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, "κατά 51%, ο Αλ Μπασίρ δεν θα έρθει".

Η Σύνοδος αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων θα πραγματοποιηθεί αύριο, ενώ μεταξύ των ηγετών που αναμένεται να φτάσουν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, είναι και ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου