Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Κλείνει η τρύπα του όζοντος!!


Οι επιστήμονες λένε πως βρήκαν τα πρώτα πειστικά αποδεικτικά στοιχεία ότι το στρώμα του όζοντος που περιβάλλει τον πλανήτη μας έχει αρχίσει να αποκαθίσταται.

Ωστόσο, λένε ότι δεν θα έχει αποκατασταθεί ολοκληρωτικά πριν περάσουν τουλάχιστον 50 χρόνια.

Οι ερευνητές αποδίδουν τη σημαντική αυτή για το περιβάλλον και την ανθρωπότητα εξέλιξη στις συνθήκες που απαγορεύουν τη χρήση χημικών που είναι επιζήμια για την ατμόσφαιρα.

«Συνθήκη παράδειγμα»

Ομάδα Αμερικανών ερευνητών βρήκε ότι οι ρυθμοί διάλυσης του όζοντος έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά, όπως εξήγησε ο καθηγητής Μάικλ Νιουτσέρτς του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα.

«Το όζον μειωνόταν με ρυθμό περίπου 8% ανά δεκαετία για τα τελευταία 20 χρόνια. Τώρα μειώνεται μόνο 4% ανά δεκαετία.»

«Περιμένουμε μέσα στα επόμενα χρόνια να σταματήσει εντελώς η μείωση του», είπε ο καθηγητής Νιουτσέρτς, ο οποίος όμως διευκρίνισε ότι θα απαιτηθούν περί τα 50 χρόνια για να αποκατασταθούν πλήρως τα επίπεδα του όζοντος στην ατμόσφαιρα.

Οι ερευνητές, που μελέτησαν τα δεδομένα που είχαν συγκεντρώσει δορυφόροι και επίγειοι σταθμοί τα τελευταία 20 χρόνια, λένε ότι η αποκατάσταση του όζοντος οφείλεται στην επιτυχία του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, του 1987, που απαγόρευσε τα χημικά που καταστρέφουν το όζον.

Οι ερευνητές τονίζουν πως αυτό δείχνει το τι μπορεί να γίνει και με άλλες διεθνείς συνθήκες για το περιβάλλον, και πως μπορούν να επηρεάσουν πιο σοβαρά ακόμα προβλήματα, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Εύη Ζαχίλα

http://www.enallaxnews.gr/index.php?mode=mnewsview&c=1&nid=69

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου