Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Όξυνση σχέσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ιράν για την κατάσχεση τζαμιών


Οι αρχές των ΗΠΑ κατάσχεσαν τέσσερα τζαμιά στη Νέα Υόρκη και έναν ουρανοξύστη στο Μανχάταν υπό την ιδιοκτησία ενός μη κερδοσκοπικού Μουσουλμανικού οργανισμού με την υποψία ότι έχουν μυστικές διασυνδέσεις με το Ιράν. Σε ό,τι θα μπορούσε να αποδειχθεί ως μια από τις μεγαλύτερες κατασχέσεις αντιμετώπισης της τρομοκρατίας στην ιστορία των ΗΠΑ, οι ομοσπονδιακοί πράκτορες συμπλήρωσαν μια πολιτική καταγγελία την Πέμπτη ψάχνοντας για πρόστιμο περισσότερων από 500 εκατομ. δολάρια για την ακίνητη περιουσία του οργανισμού, τονίζοντας ότι ο οργανισμός Alavi βρισκόταν υπό υποψίες για μεγάλο διάστημα, καθώς, όπως υποστηρίζεται από τις αρχές, έστελνε παράνομα χρήματα στην Ιρανική κυβέρνηση. Η περιουσία του οργανισμού περιλαμβάνει τραπεζικούς λογαριασμούς, τα Ισλαμικά κέντρα, τα οποία αποτελούνται από σχολεία και τζαμιά στη Νέα Υόρκη, την Maryland, την Καλιφόρνια και το Χιούστον, περισσότερα από 40 εκτάρια στην Βιρτζίνια, και ένα 36ώροφο γυάλινο πύργο γραφείων στη Νέα Υόρκη. Το συμβούλιο των σχέσεων Αμερικής – Ισλάμ σε δήλωσή του, εξέφρασε ανησυχίες για την κατάσχεση των τζαμιών.
Ο οργανισμός Alavi ,κατηγορείται ότι διαχειρίζεται τον πύργο γραφείων για λογαριασμό της Ιρανικής κυβέρνησης και σε συνεργασία με μια εταιρεία με την ονομασία Assa Corp, έστελνε παράνομα, εκατομμύρια από εισοδήματα ενοικίων στην κυβέρνηση του Ιράν που ανήκουν στην τράπεζα Melli. To 2007, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την τράπεζα Melli ότι παρείχε υπηρεσίες για τα πυρηνικά και βαλλιστικά προγράμματα πυραύλων του Ιράν και έθεσε την τράπεζα στην λίστα με εταιρείες των οποίων η περιουσία έχει παγώσει. Ο John Winter δικηγόρος του οργανισμού, υποστήριξε ότι ο οργανισμός θα υποστηρίξει την υπόθεση, προσθέτοντας ότι συνεργάζεται με τους ερευνητές για σχεδόν ένα χρόνο. «Προφανώς ο οργανισμός είναι απογοητευμένος καθώς η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την ενέργεια» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.
Η κατάσχεση έρχεται σε μια στιγμή όπου οι σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν είναι τεταμένες, καθώς επικρατεί πόλωση εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και της σύλληψης τριών Αμερικανών πεζοπόρων.

Aljazeera

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου