Ο κόσμος θα ξεμείνει από …πετρέλαιο πολύ νωρίτερα από ότι παραδέχονται οι αρχές! Αυτό αποκάλυψε ανώτατος υπάλληλος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας ο οποίος ισχυρίζεται ότι οι Αρχές επίτηδες υποτιμούν την επικείμενη έλλειψη για να μην φοβίσουν τις αγορές.
Το ανώτατο στέλεχος ισχυρίζεται όπως διαβάζουμε στο αποκλειστικό ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian ότι η Αμερική έχει πιέσει σθεναρά την εν λόγω υπηρεσία-θεματοφύλακα να μην δώσει την πραγματική εικόνα αναφορικά με το θέμα, αντιθέτως να δώσει έμφαση στις πιθανότητες εξεύρεσης καινούριων αποθεμάτων.
Οι σοβαρότατες αυτές κατηγορίες καταρχήν εγείρουν πολύ σημαντικά θέματα αναφορικά με την εγκυρότητα της τελευταίας έκθεσης της Υπηρεσίας, την World Energy Outlook 2009. Η συγκεκριμένη έκθεση, εξετάζει το θέμα προσφοράς και ζήτησης του πετρελαίου και είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τις κυβερνήσεις διεθνώς, για την χάραξη της πολιτικής αναφορικά με την ενέργεια και τις κλιματικές αλλαγές.
Συγκεκριμένα, τίθεται υπό αμφισβήτηση η πρόβλεψη ότι η παραγωγή πετρελαίου μπορεί να αυξηθεί από τα σημερινά επίπεδα, της τάξεως του 83 εκατομμύρια βαρελιών ημερησίως στα 105 εκατομμύρια βαρέλια. Ανεξάρτητοι αναλυτές έχουν κατά καιρούς δηλώσει ότι αυτά τα στοιχεία δεν μπορούν να βασιστούν σε αδιάσειστα στοιχεία και ισχυρίζονται ότι ο κόσμος έχει ξεπεράσει το σημείο κορύφωσης της παραγωγής πετρελαίου [θεωρία peak oil].
Όπως συνεχίζει το δημοσίευμα, η θεωρία «peak oil» πλέον κερδίζει έδαφος στο…ενεργειακό κατεστημένο. «Το 2005 η Υπηρεσία Ενέργειας υπολόγιζε ότι η παραγωγή πετρελαίου θα αυξανόταν μέχρι και 120 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2030, παρόλο που αναγκάστηκε να κατεβάσει το νούμερο αυτό στα 116 και μετά σε 105 εκατομμύρια πέρσι» συνεχίζει η πηγή, ο οποίος θέλησε να παραμείνει ανώνυμη. «Τα 120 εκατομμύρια φυσικά ήταν βλακείες αλλά ακόμα και το νούμερο το οποίο δίνουν σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θα έπρεπε και η Υπηρεσία το γνωρίζει».
«Πολλοί από την Υπηρεσία πιστεύουν ότι η διατήρηση των αποθεμάτων του πετρελαίου στα 90 με 95 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα είναι μια πιθανότητα αλλά υπάρχουν φόβοι ότι σε περίπτωση που αυτό το νούμερο έπεφτε και άλλο, τότε οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα παθαίνανε…πανικό!» «Οι Αμερικάνοι φοβούνται το τέλος της κυριαρχίας του πετρελαίου γιατί θα ακύρωνε την πρόσβαση που έχουν στις πετρελαϊκές πηγές».
Ένα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, που παρόλο που έχει παραιτηθεί από την Υπηρεσία θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι ένας βασικός κανόνας της Υπηρεσίας ήταν «να μην εξοργίζονται οι Αμερικάνοι». Το γεγονός όμως όπως συνεχίζει είναι ότι δεν υπάρχουν τόσα αποθέματα όσα ισχυρίζονται. «Έχουμε ήδη μπει στη φάση του “peak oil”. Πιστεύω ότι η κατάσταση είναι τρομερά σοβαρή» κατέληξε.
Η Υπηρεσία στην ιστοσελίδα της αναγνωρίζει την εγκυρότητα των αριθμών που δίνει: «Η Υπηρεσία, οι κυβερνήσεις καθώς και η βιομηχανία από όλο τον κόσμο βασίζονται στην έκθεση World Energy Outlook 2009 να παρέχει τη βάση στην οποία θα στηριχτούν πολιτικές και επιχειρηματικά σχέδια.»
Η βρετανική κυβέρνηση, ανάμεσα σε άλλες, χρησιμοποιεί τις στατιστικές της Υπηρεσίας και όχι αυτές που παράγουν οι κυβερνητικοί υπάλληλοι, προκειμένου να ισχυριστεί ότι δεν απειλούνται τα αποθέματα.
Ο Τζον Χέμινγκ, υπεύθυνος της διακομματικής επιτροπής της Βρετανικής Βουλής για ενεργειακά θέματα όπως πετρέλαιο και αέριο, δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις δικαιώνουν τις υποψίες του ότι η υπηρεσία φρόντιζε να υποτιμά το πότε ο κόσμος θα ξεμείνει από πετρέλαιο. Κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο στην ενεργειακή πολιτική της Βρετανίας. «Η εξάρτηση από τις εκθέσεις της Υπηρεσίας σημαίνει ότι δεν θα φτάσουν στην κορύφωση τα αποθέματα αερίου και πετρελαίου μέχρι το 2030. Είναι προφανές ότι αυτό πλέον δεν ισχύει». «Αυτό αυξάνει τη σημασία της διάσκεψης της Κοπεγχάγης αφενός και αφετέρου σημαίνει ότι πρέπει η Βρετανία να κινηθεί πιο γρήγορα για μια οικονομία που δεν θα βασίζεται τόσο στο κάρβουνο προκειμένου να μην πέσει σε οικονομικό τέλμα.»
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας ιδρύθηκε το 1974 ακριβώς μετά την πετρελαϊκή κρίση και ήταν μια προσπάθεια να εξασφαλιστούν τα αποθέματα ενέργειας της Δύσης. Η έκθεση World Energy Outlook είναι ετήσια και συντάσσεται υπό την εποπτεία του βασικού οικονομολόγου της Υπηρεσίας Φατίχ Μπιρόλ που έχει υπερασπιστεί τα νούμερα της έκθεσης εδώ και καιρό. Όμως οι πηγές που ήρθαν σε επαφή με τη βρετανική εφημερίδα ισχυρίζονται ότι πλέον ο κύριος Μπιρόλ αμφισβητείται και από υπαλλήλους της Υπηρεσίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύριος Ματ Σίμμονς, αξιόπιστος αναλυτής της πετρελαϊκής βιομηχανίας, έχει εδώ και καιρό τις αντιρρήσεις του αναφορικά με τα ποσοστά πτώσης καθώς και τις στατιστικές που δίνει η Σαουδική Αραβία σχετικά με τα δικά της αποθέματα. Θεωρεί δε ότι η κορύφωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου είναι πιο κοντά από ότι πιστεύουν οι περισσότεροι.
Ήδη από το 2004 υπάρχουν φωνές που συμφωνούν. Ο Κόλιν Κάμπελ, πρώην διευθυντικό στέλεχος της γαλλικής εταιρείας Total είχε δηλώσει σε ένα συνέδριο: «Αν τα πραγματικά στοιχεία σε σχέση με τα αποθέματα έβλεπαν το φως της αλήθειας, θα πανικοβαλλόντουσαν οι αγορές…και τελικά αυτό δεν ωφελεί κανέναν!»
Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα
Διαβάστε την επίσημη παρουσίαση της έκθεσης στον τύπο
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ η Τουρκία πτήση του Ισραηλινού προέδρου από τον εναέριο χώρο
της...
-
Η Τουρκία αρνήθηκε το αίτημα του Ισραήλ το αεροσκάφος του προέδρου Ισαάκ
Χέρτσογκ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της για την πτήση του
Ισραηλινού προ...
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου