Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Ε.Ε. να μην αναγνωρίσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα παλαιστινιακού κράτους απηύθυνε το Ισραήλ




ΑΥΣΤΗΡΗ προειδοποίηση προς την Ε.Ε. να μην αναγνωρίσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα παλαιστινιακού κράτους απηύθυνε χθες το Ισραήλ, σημειώνοντας πως μια τέτοια ενέργεια θα πλήξει την αξιοπιστία της Ευρώπης ως διαμεσολαβήτριας στη Μέση Ανατολή. Αφορμή στάθηκε προσχέδιο κειμένου το οποίο κυκλοφορεί σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» η σουηδική προεδρία της Ε.Ε.στο οποίο «αφήνεται να εννοηθεί πως η Ε.Ε. θα ήταν πρόθυμη να αναγνωρίσει μια μονομερή διακήρυξη της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους». Κατά τη σύνοδο που θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, υποστηρίζει η «Χααρέτζ», οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 «αναμένεται να απευθύνουν επίσημη έκκληση για τον διαμοιρασμό της Ιερουσαλήμ».
Πιο συγκεκριμένα, στο προσχέδιο που κυκλοφορεί η Σουηδία, οι 27 αξιώνουν την άμεση επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με στόχο «ένα ανεξάρτητο, δημοκρατικό, συναφές και βιώσιμο κράτος της Παλαιστίνης το οποίο θα περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα».
Επίσημη θέση της Ε.Ε. μέχρι σήμερα είναι πως το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να συμφωνήσουν από κοινού ως προς τον διαμοιρασμό της Ιερουσαλήμ. Στη Στοκχόλμη, οι Σουηδοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο. Ευρωπαίοι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, πάντως, επιβεβαίωσαν πως η Σουηδία επιδιώκει συζήτηση επί του θέματος από τους 27.

ΤΑ ΝΕΑ
Διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα στην Ηaaretz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου