Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Κυριακή, Ιανουάριος 17, 2010, posted by ΠΡΕΖΑ TV at 8:24 μμ
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ,ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ ΟΤΙ ΠΙΟ ΝΟΣΗΡΟ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ...ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΖΩΗ...ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ...

Διπλασιάστηκαν οι αυτοκτονίες λόγων χρεών τον χρόνο που μας πέρασε, ενώ με τον ερχομό του 2010 κατεγράφη ήδη μία αυτοχειρία ενός ανέργου και δύο απόπειρες.
Συγκλονιστικά στοιχεία για τον αριθμό των αυτοκτονιών περιλαμβάνει το αστυνομικό δελτίο του 2009: 20 άνθρωποι τερμάτισαν τη ζωή τους και δεκάδες ακόμη βρέθηκαν... στο παρά πέντε.
Ο αριθμός αυτός αναφέρεται στα επίσημα και καταγεγραμμένα στοιχεία, ενώ είναι γνωστό πως πολλά επιπλέον περιστατικά έχουν μείνει κρυφά από τις οικογένειες των αυτόχειρων.
Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που αυξάνονται με τέτοιο ιλιγγιώδη ρυθμό οι «οικονομικές αυτοκτονίες»...
Η αιφνίδια απώλεια εισοδήματος ή το χάσιμο της θέσης εργασίας δίνουν το τελειωτικό χτύπημα. Ο απαγχονισμός, η πτώση από ένα κτίριο και ο αυτοπυροβολισμός είναι οι συνηθισμένοι μέθοδοι της αυτοκτονίας.

Η κρίση της οικονομίας, ως φαίνεται, χτυπά κατευθείαν στις ψυχές των ανθρώπων, τους απελπίζει, τους κάνει ευάλωτους κι εν τέλει τους σκοτώνει.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει έγκαιρα τα κράτη με την έναρξη της οικονομικής κρίσης ότι αυτά τα φαινόμενα μπορεί να αυξηθούν.
Κι αυτό γιατί η οικονομική δυσπραγία εντείνει το άγχος, την κατάθλιψη και τις κρίσεις πανικού. Οι άνθρωποι αρχίζουν να αισθάνονται παρείσακτοι, εκτός του κοινωνικού ιστού.
Η συντριβή, η αποτυχία και η ανικανότητα να προσφέρουν στην οικογένειά τους τα απαραίτητα για την επιβίωση οδηγούν στο «απονενοημένο διάβημα».
Σύμφωνα μάλιστα με τους ψυχολόγους, όσοι αυτοκτονούν εξαιτίας οικονομικών αδιεξόδων πρώτον τιμωρούν τον εαυτό τους γιατί δεν τα κατάφεραν και δεύτερον νομίζουν ότι έτσι λυτρώνονται κι απαλλάσσουν και τους γύρω από την... προβληματική τους περίπτωση.

Αυξήθηκαν δραματικά τον τελευταίο καιρό τα κρούσματα των αυτοκτονιών λόγω των οικονομικών αδιεξόδων, όπως αποδεικνύουν τα διαδοχικά τραγικά περιστατικά που έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Εννέα επιχειρηματίες στη σειρά αυτοκτόνησαν εντός του 2009 μόνο στην Κρήτη, εξαιτίας του ότι έχασαν τις επιχειρήσεις τους από χρέη.

«Συγγνώμη, για όλα φταίω εγώ που δεν τα κατάφερα»?
Πρόκειται για το σημείωμα που «άφησε» πίσω του, στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, ο τραγικός επιχειρηματίας στον τομέα του μετάλλου από το Ηράκλειο της Κρήτης.
Ο άτυχος άνδρας αυτοπυροβολήθηκε γιατί χρεοκόπησε η επιχείρησή του. Λίγες ημέρες αργότερα 40χρονος αγρότης από τη Μεσαρά Ηρακλείου «ήπιε» μεγάλη ποσότητα χαπιών με σκοπό να δώσει τέλος στη ζωή του, λόγω χρεών σε τράπεζα, ωστόσο σώθηκε την τελευταία στιγμή από συμπολίτες του που τον βρήκαν σε κωματώδη κατάσταση.
Και δεν είναι οι μόνοι? Οι αποδεδειγμένες αυτοκτονίες λόγω χρεών ή χρεοκοπίας που καταγράφηκαν στην Κρήτη το 2009 έφτασαν τις εννέα.

Τρίκαλα: Ο 54χρονος επιχειρηματίας που διατηρούσε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων της MAZDA επί της περιφερειακής οδού Τρικάλων - Ιωαννίνων βρέθηκε απαγχονισμένος στο υπόγειο της έκθεσης από οικείους του. Αιτία η οικονομική κατάρρευση της επιχείρησής του.
Παλαιό Φάληρο: Ο 43χρονος κάτοικος Παλαιού Φαλήρου βρέθηκε νεκρός με μία πλαστική σακούλα στο κεφάλι, μέσα στο διαμέρισμά του στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Ναυσικάς. Τον αυτόχειρα βρήκε νεκρό η κοπέλα με την οποία διατηρούσε δεσμό, όταν άνοιξε στις 2.39 μετά το μεσημέρι την πόρτα του διαμερίσματος. Είχε αφήσει τρεις επιστολές, στις οποίες εξηγούσε τους λόγους που τον οδήγησαν στην απονενοημένη αυτή πράξη. Κύρια αιτία το γεγονός ότι ήταν άνεργος.
Καλλιθέα: Ο 40χρονος άνεργος οικογενειάρχης έβαλε τέλος στη ζωή του, αφού πρώτα αφαίρεσε και τις ζωές των δικών του ανθρώπων. Στις 21 Ιουνίου 2009 σκότωσε τη σύζυγό του και στη συνέχεια πήδηξε στο κενό αγκαλιά με τα δύο αγοράκια του, 2 και 3 ετών.
Αγία Βαρβάρα: Εθεσε τέρμα στη ζωή του λόγω χρεών. Ο 54χρονος επιχειρηματίας από την Αγία Βαρβάρα έχασε το μαγαζί του που είχε σφραγιστεί λόγω χρεών προς τον δήμο κι ένιωσε ότι πλέον δεν μπορούσε να συνεχίσει να παλεύει.
Ιωάννινα: Η ανεργία και ο φόβος του αύριο έσπρωξαν στην αυτοκτονία τις πρώτες κιόλας μέρες του χρόνου τον νεαρό άνδρα. Ανήμερα των Φώτων εξαφανίστηκε από το σπίτι του, για να βρεθεί λίγο αργότερα νεκρός σε χαράδρα στα Ιωάννινα. Ο Γιώργος Τζιχάνης, 37 ετών, ήταν μουσικός, παντρεμένος με δύο παιδιά, αλλά τον τελευταίο καιρό δεν έβρισκε δουλειά για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ "Τράπεζες και τοκογλύφοι ευθύνονται για τις αυτοχειρίες στην Κρήτη"

Μανώλης Σφυρής
Για «ευαίσθητους ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν το κύρος και την επιχείρησή τους» κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΟΕΒΕ) του Ηρακλείου Κρήτης. Επισημαίνει δε ότι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας βρίσκονται πολλοί ακόμα εμποροβιοτέχνες του νομού, καθώς εντός του 2009 έκλεισαν 1.307 επιχειρήσεις από τις 23.693 που υφίστανται συνολικά, γεγονός που σημαίνει αύξηση του φαινομένου κατά 10% σε σχέση με το 2008. Το 2008 οι διαγραφές ανήλθαν σε 1.237 και το 2007 σε 1.278. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο ρυθμός με τον οποίο «ανοίγουν» οι επιχειρήσεις στον νομό, όπου παρατηρείται φθίνουσα πορεία στις εγγραφές. Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο κύριος Σφυρής επισημαίνει ότι η οικονομική καταστροφή με την οποία έρχονται αντιμέτωποι χιλιάδες εμποροβιοτέχνες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εμπλοκή των τραπεζών και τον αυξανόμενο δανεισμό, αλλά και σε τοκογλύφους που δρουν στον νομό, παρέχοντας «διευκολύνσεις» με υψηλά ανταλλάγματα.

Νίκος Κορίνης
Με αφορμή τα δεδομένα της Κρήτης, ο γ.γ. της ΓΣΕΒΕΕ Νίκος Κορίνης επισημαίνει ότι τα περιστατικά ενδέχεται να είναι περισσότερα, ωστόσο σπάνια δημοσιοποιούνται και σημειώνει ότι «οι επιχειρηματίες που καταστρέφονται έχουν χάσει πολύ περισσότερα από τη δουλειά τους, όπως την αξιοπρέπεια και την οικογένειά τους. Η κρίση έχει φέρει στα όρια πολλούς κλάδους επιχειρηματικότητας και έχει δημιουργήσει ένα μαζικό πρόβλημα απογοήτευσης και παραίτησης, ωστόσο είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι που το παραδέχονται».

2 ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ ΜΕΤΡΟΥΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ : "Ο απολυμένος θυμώνει, πέφτει σε κατάθλιψη και είναι ανασφαλής"

«Η φυσική αντίδραση του απολυμένου υπαλλήλου, του εργάτη ή του επιχειρηματία μπορεί να είναι ο θυμός, η λύπη, η κατάθλιψη, η ανασφάλεια και η χαμηλή αυτοεκτίμηση», επισημαίνει ο δρ Αλέξανδρος Σαχινίδης, διδάκτορας Οργανωσιακής Συμπεριφοράς στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Αθήνας και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. «Ολα αυτά οδηγούν σε συμπεριφορές που κυμαίνονται από την απλή παραμέληση του εαυτού τους έως και αυτοκαταστροφικές σε ακραίες περιπτώσεις. Το άτομο μπορεί να αδιαφορεί για την εμφάνισή του, για τη διατροφή του, για τον κοινωνικό του περίγυρο και την οικογένειά του ή μπορεί να στραφεί σε συνήθειες όπως το κάπνισμα και η κατάχρηση αλκοόλ ή ακόμα και παράνομων ουσιών». Χαρακτηριστικοί είναι οι υψηλοί δείκτες νοσηρότητας, εγκληματικότητας και αυτοκτονιών στις περιοχές που μαστίζονται από υψηλά ποσοστά μακρόχρονης ανεργίας. Σύμφωνα με την κ. Μαρία Πρωτοπαπά, ψυχολόγο και μέλος της Ελληνικής Συμβουλευτικής Εταιρείας, τα ψυχοσωματικά προβλήματα που συνδέονται με το στρες και την ψυχολογική ένταση έχουν αυξηθεί κατά 20% και αφορούν γυναίκες άνω των 40 ετών, επιχειρηματίες, υψηλόμισθους, αλλά και μισθωτούς μέτριου ή χαμηλού εισοδήματος, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα και έχουν ανάγκη στήριξης, όμως αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά.

59.000 ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΕΤΗΣΙΩΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ...
Η οικονομική κρίση βλάπτει σοβαρά την ψυχολογική υγεία, όπως προκύπτει από στατιστικά στοιχεία που «βλέπουν» όλο και πιο συχνά το φως της δημοσιότητας. Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτυπώνουν την κατάσταση:
Τα ποσοστά αυτοκτονίας ατόμων που έχουν χάσει τη δουλειά τους είναι διπλάσια από εκείνα που έχουν σταθερή επαγγελματική δραστηριότητα (Αμερικανική Ενωση για τις Αυτοκτονίες-AAS).
Στην Ευρώπη σημειώνονται ετησίως 59.000 αυτοκτονίες, 90% των οποίων οφείλονται σε ψυχικές διαταραχές.
Ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες, όπως άνεργοι, μετανάστες και ΑμεΑ έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα ψυχικής υγείας.
Το έτος 2008 η Αμερικανική Γραμμή Πρόληψης των Αυτοκτονιών δέχτηκε 545.000 κλήσεις σχετικές με προβλήματα που προκλήθηκαν από ανεργία και οικονομικά προβλήματα, οι οποίες ήταν αυξημένες κατά 36% σε σχέση με το 2007.
Σύμφωνα με την Ιρλανδική Υπηρεσία για την Πρόληψη των Αυτοκτονιών, η ανεργία έχει αυξήσει κατά 70% τον κίνδυνο αυτοκτονιών, ακόμα και σε ανθρώπους που δεν έχουν ιστορικό ψυχικής νόσου.
Σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δημοσιεύθηκε στους «Financial Times» και η οποία κατέγραψε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε 26 χώρες, από το 1970 έως και το 2007, προκύπτουν τα εξής: μία αύξηση της ανεργίας της τάξης του 3% μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο 4% των αυτοκτονιών και 6% των δολοφονιών, ενώ ο αλκοολισμός μπορεί να αυξηθεί κατά 28%. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις Η.Π.Α., την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, την Ιρλανδία και τη Γαλλία. Οι κάτοικοι των χωρών πέριξ της Μεσογείου, όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, αντιδρούν πιο... ψύχραιμα, παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια νοικοκυριά. Μεγάλα ποσοστά αυτοκτονιών λόγω οικονομικών αδιεξόδων αντιμετωπίζουν και οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης (Ρωσία, Λιθουανία, Λευκορωσία, Ουκρανία), ενώ υψηλά είναι ακόμη τα νούμερα σε Ουγγαρία, Αυστρία και Ν. Κορέα.

ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΥΡΙΤΣΗ
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου