Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Το δικαίωμα ψήφου είναι ανθρώπινο δικαίωμα


Οι υποστηρικτές της διενέργειας δημοψηφίσματος για το νομοσχέδιο σχετικά με την τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια σκόπιμη σύγχυση ανάμεσα στα "ανθρώπινα δικαιώματα" και στο δικαίωμα ψήφου που είναι "πολιτικό δικαίωμα". Με τη λογική ότι ενώ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν επιτρέπεται δημοψήφισμα, το δικαίωμα ψήφου είναι "πολιτικό".

Η άποψη αυτή δεν είναι ακριβής. Το δικαίωμα ψήφου εντάσσεται στο "Δικαίωμα για ελεύθερες εκλογές" που κατοχυρώνεται από το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Συγκεκριμένα αναγράφεται στο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ:

’Αρθρo 3 Δικαίωµα για ελεύθερες εκλoγές


Τα Υψηλά Συµβαλλόµεvα Μέρη αvαλαµβάvoυσι τηv υπoχρέωσι όπως διεvεργώσι, κατά λoγικά διαστήµατα, ελευθέρας µυστικάς εκλoγάς, υπό συvθήκας επιτρεπoύσας τηv ελευθέραv έκφρασιv της λαϊκής θελήσεως ως πρoς τηv εκλoγήv τoυ voµoθετικoύ σώµατoς.


Αυτό σημαίνει ότι ειδικά το δικαίωμα ψήφου για την ανάδειξη του νομοθετικού σώματος (δηλ. για την ανάδειξη βουλευτών), αλλά και το αντίστοιχο δικαίωμα του εκλέγεσθαι στο νομοθετικό σώμα, αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα. Eπιπλέον, ως ανθρώπινο δικαίωμα πρέπει να ασκείται χωρίς διακρίσεις. Αυτό προβλέπεται από το άρθρο 14 της ΕΣΔΑ:


’Αρθρo 14 - Απαγόρευση τωv διακρίσεωv

Η χρήσις τωv αvαγvωριζoµέvωv εv τη παρoύση Συµβάσει δικαιωµάτωv και ελευθεριώv δέov vα εξασφαλισθή ασχέτως διακρίσεως φύλoυ, φυλής, χρώµατoς, γλώσσης, θρησκείας, πoλιτικώv ή άλλωv πεπoιθήσεωv, εθvικής ή κoιvωvικής πρoελεύσεως, συµµετoχής εις εθvικήv µειovότητα, περιoυσίας, γεvvήσεως ή άλλης καταστάσεως.


Άρα δεν επιτρέπεται να αποκλειστεί κάποιος από την ενάσκηση του ανθρώπινου δικαιώματος συμμετοχής σε εκλογές λόγω της εθνικής του προέλευσης ή της συμμετοχής του σε εθνική μειονότητα.


Εκτός όμως από την ΕΣΔΑ υπάρχει κι άλλη διάταξη του διεθνούς δικαίου που δεν επιτρέπει δημοψηφισματική ανατροπή της. Το άρθρο 25 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ΔΣΑΠΔ):


Άρθρο 25

1. Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα χωρίς καμία διάκριση από εκείνες που αναφέρονται στο άρθρο 2 και χωρίς υπέρμετρους περιορισμούς:

α. να συμμετέχει στην άσκηση δημόσιας εξουσίας είτε άμεσα είτε δια μέσου ελεύθερα επιλεγμένων εκπροσώπων,

β. να εκλεγεί και να εκλέγεται, κατά τη διάρκεια εκλογών περιοδικών, τίμιων, με καθολική, ίση και μυστική ψηφοφορία, που εξασφαλίζουν την ελεύθερη έκφραση της βούλησης των ψηφοφόρων,

γ. να έχει πρόσβαση, υπό γενικούς όρους ισότητας, στα δημόσια αξιώματα της χώρας του.


Η απαγόρευση των διακρίσεων κατά το άρθρο 26 του ΔΣΑΠΔ είναι ευρύτερη από αυτή του άρθρου 14 της ΕΣΔΑ (και προσιδιάζει περισσότερο στην απαγόρευση διακρίσεων του 12ου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου):


Άρθρο 26


Όλα τα πρόσωπα είναι ίσα ενώπιον του νόμου και έχουν δικαίωμα, χωρίς καμία διάκριση, σε ίση προστασία του νόμου. Ως προς αυτό το ζήτημα, ο νόμος πρέπει να απαγορεύει κάθε διάκριση και να εγγυάται σε όλα τα πρόσωπα ίση και αποτελεσματική προστασία έναντι κάθε διάκρισης, ιδίως λόγω φυλής, χρώματος, γένους, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης, περιουσίας, γέννησης ή άλλης κατάστασης.


Οπότε το επιχείρημα ότι "το δικαίωμα ψήφου δεν είναι ατομικό αλλά πολιτικό" δεν ευσταθεί νομικά. Κάθε περιορισμός σε αυτό το δικαίωμα πρέπει να επιβάλλεται μόνο με τους τρόπους που επιτρέπουν οι διεθνείς συνθήκες και να μην παραβιάζουν την αρχή της ίσης μεταχείρισης.


6 σχόλια:

  1. Καλη προσπαθεια αλλα δεν πιστευω πως μιλαμε για τους νομιμους μεταναστες . Αυτοι πρεπει και εχουν καν το δικαιωμα αυτο εαν εχουν την Ελληνικη ιθαγενεια . Το δημοψηφισμα δεν εχει σχεσει με το δικαιωμα ψυφου αλλα με το νομοσχεδιο που ΑΛΛΑΖΕΙ τον νομο οχι για ΝΑ ΤΟΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ! Ο κυριος(η η κυρια) εδω προσπαθει να μας εκτρεψει απο την πραγματικη εννοια του δημοψηφισματος ! Για να καταλαβουμε καλα μιλαμε για τους ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ οχι για τους νομιμους που ζουν στην Ελλαδα ! Το αλλο ψεμα ειναι ο αριθμος , δεν ειναι 250000 οπως το λει το ΠΑΣΟΚ αλλα μαλλον 2500000 με 4000000 ατομα ! Παραπληροφορηση με το μεγαλειο της !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απόλυτα,αλλά τουλάχιστον αυτή είναι μιά άποψη πέρα από το γνωστό που πιπαλάνε όλη την 'ωρα οιψευτοκουλτουριάρηδες ότι όλοι εμείς που διαφωνούμε είμαστε φασίστες κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο γραφων το συγκεκριμμενο αρθρο παρελειψε να μας αναφερει τα αρθρα 15 και 16 της συγκεκριμενης συμβασης : ( ’Αρθρo 15 – Παρέκκλιση σε περίπτωση έκτακτης αvάγκης
    1. Εv περιπτώσει πoλέµoυ ή ετέρoυ δηµoσίoυ κιvδύvoυ απειλoύvτoς τηv
    ζωήv τoυ έθvoυς έκαστov Υψηλόv Συµβαλλόµεvov Μέρoς δύvαται vα
    λάβη µέτρα κατά παράβασιv τωv υπό της παρoύσης Συµβάσεως
    πρoβλεπoµέvωv υπoχρεώσεωv, εv τω απαιτoυµέvω υπό της
    καταστάσεως απoλύτως αvαγκαίω oρίω και υπό τov όρov όπως τα
    µέτρα ταύτα µη αvτιτίθεvται εις τας άλλας υπoχρεώσεις τας
    απoρρεoύσας εκ τoυ διεθvoύς δικαίoυ.
    2. Η πρoηγoυµέvη διάταξις oυδεµίαv επιτρέπει παράβασιv τoυ άρθρoυ 2,
    ειµή δια τηv περίπτωσιv θαvάτoυ συvεπεία καvovικώv πoλεµικώv
    πράξεωv, ή τωv άρθρωv 3, 4 (παρ. 1 και 7).
    9
    3. Τα ασκoύvτα τo δικαίωµα τoύτo της παραβάσεως Υψηλά Συµβαλλόµεvα
    Μέρη τηρoύv τov Γεvικόv Γραµµατέα τoυ Συµβoυλίoυ της Ευρώπης
    πλήρως εvήµερov τωv ληφθέvτωv µέτρωv ως και τωv αιτίωv τα oπoία τα
    πρoεκάλεσαv. Οφείλoυv ωσαύτως vα πληρoφoρήσωσι τov Γεvικόv
    Γραµµατέα τoυ Συµβoυλίoυ της Ευρώπης περί της ηµερoµηvίας κατά
    τηv oπoίαv τα µέτρα ταύτα έπαυσαv ισχύovτα και αι διατάξεις της
    Συµβάσεως ετέθησαv εκ vέoυ εv πλήρει ισχύϊ.)
    Ετέρoυ δηµoσίoυ κιvδύvoυ : Εαν ισχυε το αρθρο 14 θα μπορουσαν και οι λαθρομεταναστες να ψηφιζουν . Μπορει λοιπον να επικαλεστει καποιο κρατος δημοσιο κινδυνο για να αποτρεψει αυτον τον κινδυνο .
    ( ’Αρθρo 16 – Περιoρισµoί στηv πoλιτική δραστηριότητα τωv
    αλλoδαπώv
    Ουδεµία διάταξις τωv άρθρωv 10, 11 και 14 δύvαται vα θεωρηθή ως
    απαγoρεύoυσα εις τα Υψηλά Συµβαλλόµεvα Μέρη vα επιβάλλωσι
    περιoρισµoύς εις τηv πoλιτικήv δραστηριότητα τωv ξέvωv.) Αυτο σημαινει οτι η συμβαση δεν εμποδιζει σε καμια περιπτωση το κρατος να μπλοκαρει το αρθρο 14 και να μην θεωρει εξ ορισμου τα πολιτικα δικαιωματα ως βασικα ανθρωπινα δικαιωματα.
    Οσο για το Το άρθρο 25 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ΔΣΑΠΔ) , αναφερεται καθαρα σε πολιτες μιας χωρας ,δηλαδη αυτους που καθοριζει η ιδια η χωρα οτι θα εχουν πολιτικα δικαιωματα ! Αν ηταν διαφορετικα τοτε θα ειχαν και οι λαθρομεταναστες πολιτικα δικαιωματα αφου διαμενοντας στην χωρα θα ηταν πολιτες ! Αρα αποφασιζει η χωρα ποιοι θα ειναι πολιτες της δηλαδη ποιοι θα εχουν πολιτικα δικαιωματα .Θα μπορουσαν ακομη και να εκλεξουν βουλευτη η δημαρχο λαθρομεταναστη !Μην τρελαθουμε τελειως παιδια ! Αλλο τα ανθρωπινα δικαιωματα που ειναι απολυτα σεβαστα , αλλο τα πολιτικα που ειναι δικαιωμα της πολιτειας και του λαου της που θα τα δωσει .
    ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μην εχεις αυταπατες φιλε (θα σε πω ανοπετρα μια και δεν ξερω το ονομα σου) αυτος που γραφει αυτο το αρθρο ειναι ποιο επικινδυνος απο τους συνηθισμενους "χοντρο-προπαγανδιστες" . Αυτος μας το φερνει με την βαζελινη για να μην μας πονα ! Εαν εξετασεις καλα το περιεχομενο θελει να αποπροσανατολισει τους αναγνωστες με το να μην κανει διακριση απο "ανθρώπινα δικαιώματα" και "πολιτικό δικαίωμα". Επισης δεν διακρινει τον νομιμο και τον λαθρομεταναστη ! Θολωνει σκοπιμα τα νερα !
    Ανθρωπινο δικαιωμα ειναι να μπορεις να ζεις σαν ανθρωπος με τα βασικα δικαιωματα που εχουν ολοι οι πολιτες(δουλεια , υγεια , δικαιοσυνη , ελευθερος λογος κτλ..) . Δεν εχει καμια σχεση με το πολιτικο δικαιωμα !
    Ειμαι προσωπικα μεταναστης απο το 1963 , δεν χρειαστικα ποτες να παρω αλλη ιθαγενεια (ευκαιριας) για να ειμαι καλος πολιτης και να εχω δικαιωματα (και καθηκοντα βεβαιως)! Ολ'αυτα ειναι μπουρδες του ΠΑΣΟΚ για να επιζησει οπως εκανε ΚΑΙ ο Σιμιτης (περιεργο ε ?) με τους γεωργιανους πριν μερικα χρονια ! Εδωσε ελληνικα διαβατηρια σε χιλλιαδες ατομα με την υποσχεση να τον ψυφισουν ! Τουλαχιστον οι γεωργιανοι ειχαν και ριζες ελληνικες , εστο και μακρινες . Εδω ειναι πραγματικη εισβολη με κανονικο σχεδιο ! Η αποψη μου ειναι πως ο Geoffrey ειναι ο ποιο ανθελληνας προθυπουργος με τον συνταγματαρχη Ιωαννιδη (απο Αμερικη κ'αυτος , παλι περιεργο). Η χουντα πουλησε την Κυπρο , ο Παπανδρεου πουλα την Ελλαδα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Blogger Ο/Η e-Lawyer είπε...

    Δεν είπα ότι "δεν είναι πολιτικό δικαίωμα" η ψήφος. Είπα ότι η ΕΣΔΑ την αναγάγει και σε ανθρώπινο δικαίωμα και μέχρι στιγμής δεν έχω διαβάσει κάποια αντικρουση που να εξαιρεί το δικαίωμα ψήφου από το άρθρο 3 του ΠΠΠ της ΕΣΔΑ.

    Αντιθέτως, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνωρίζει ότι πρόκειται περί ανθρώπινου δικαιώματος. Οπότε η συζήτηση αυτή έχει τελειώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ’Αρθρo 16 – Περιoρισµoί στηv πoλιτική δραστηριότητα τωv
    αλλoδαπώv
    Ουδεµία διάταξις τωv άρθρωv 10, 11 και 14 δύvαται vα θεωρηθή ως
    απαγoρεύoυσα εις τα Υψηλά Συµβαλλόµεvα Μέρη vα επιβάλλωσι
    περιoρισµoύς εις τηv πoλιτικήv δραστηριότητα τωv ξέvωv.

    Ας δουμε ποια ειναι τα αρθρα που εχουν το δικαιωμα τα κρατη να μην εφαρμοζουν
    οσον αφορα τα δικαιωματα των αλλοδαπων :
    ’Αρθρo 10 – Ελευθερία έκφρασης
    1. Παv πρόσωπov έχει δικαίωµα εις τηv ελευθερίαv εκφράσεως. Τo
    δικαίωµα τoύτo περιλαµβάvει τηv ελευθερίαv γvώµης ως και τηv
    ελευθερίαv λήψεως ή µεταδόσεως πληρoφoριώv ή ιδεώv, άvευ
    επεµβάσεως δηµoσίωv αρχώv και ασχέτως συvόρωv. Τo παρόv άρθρov
    δεv κωλύει τα Κράτη από τoυ vα υπoβάλωσι τας επιχειρήσεις
    ραδιoφωvίας, κιvηµατoγράφoυ ή τηλεoράσεως εις καvovισµoύς
    εκδόσεως αδειώv λειτoυργίας.
    2. Η άσκησις τωv ελευθεριώv τoύτωv, συvεπαγoµέvωv καθήκovτα και
    ευθύvας δύvαται vα υπαχθή εις ωρισµέvας διατυπώσεις, όρoυς,
    περιoρισµoύς ή κυρώσεις, πρoβλεπoµέvoυς υπό τoυ vόµoυ και
    απoτελoύvτας αvαγκαία µέτρα εv δηµoκρατική κoιvωvία δια τηv εθvικήv
    ασφάλειαv, τηv εδαφικήv ακεραιότηταv ή δηµoσίαv ασφάλειαv, τηv
    πρoάσπισιv της τάξεως και πρόληψιv τoυ εγκλήµατoς, τηv πρoστασίαv
    της υπoλήψεως ή τωv δικαιωµάτωv τωv τρίτωv, τηv παρεµπόδισιv της
    κoιvoλoγήσεως εµπιστευτικώv πληρonoριώv ή τηv διασφάλσισιv τoυ
    κύρoυς και αµερoληψίας της δικαστικής εξoυσίας.

    ’Αρθρo 11 – Ελευθερία τoυ συvέρχεσθαι και συvεταιρίζεσθαι
    1. Παv πρόσωπov έχει δικαίωµα εις τηv ελευθερίαv τoυ συvέρχεσθαι
    ειρηvικώς και εις τηv ελευθερίαv συvεταιρισµoύ συµπεριλαµβαvoµέvoυ
    τoυ δικαιώµατoς ιδρύσεως µετ’ άλλωv συvδικάτωv και πρoσχωρήσεως
    εις συvδικάτα επί σκoπώ πρoασπίσεως τωv συµφερόvτωv τoυ.
    Η άσκησις τωv δικαιωµάτωv τoύτωv δεv επιτρέπεται vα υπαχθή εις
    ετέρoυς περιoρισµoύς πέραv τωv υπό τoυ vόµoυ πρoβλεπoµέvωv και
    απoτελoύvτωv αvαγκαία µέτρα εv δηµoκρατική κoιvωvία, και τηv εθvικήv
    ασφάλειαv, τηv δηµόσιαv ασφάλειαv τηv πρoάσπισιv της τάξεως και
    πρόληψιv τoυ εγκλήµατoς, τηv πρoστασίαv της υγείας και της ηθικής, ή
    τηv πρoστασίαv τωv δικαιωµάτωv και ελευθεριώv τωv τρίτωv. Τo παρόv
    άρθρov δεv απαγoρεύει τηv επιβoλήv voµίµωv περιoρισµώv εις τηv
    άσκησιv τωv δικαιωµάτωv τoύτωv υπό µελώv τωv εvόπλωv δυvάµεωv
    της αστυvoµίας ή τωv διoικητικώv υπηρεσιώv τoυ Κράτoυς

    ’Αρθρo 14 – Απαγόρευση τωv διακρίσεωv
    Η χρήσις τωv αvαγvωριζoµέvωv εv τη παρoύση Συµβάσει δικαιωµάτωv
    και ελευθεριώv δέov vα εξασnαλισθή ασχέτως διακρίσεως nύλλoυ,
    nυλής, χρώµατoς, γλώσσης, θρησκείας, πoλιτικώv ή άλλωv
    πεπoιθήσεωv, εθvικής ή κoιvωvικής πρoελεύσεως, συµµετoχής εις
    εθvικήv µειovότητα, περιoυσίας, γεvvήσεως ή άλλης καταστάσεως

    Συνεπως η Σύµβαση για την Προστασiα των
    Δικαιωµάτων του Ανθρώπου καi των
    Θεµελιωδών Ελευθεριών δινει το δικαιωμα στα κρατη να επιβαλλουν περιορισμους στους αλλοδαπους οσον αφορα την πολιτικη τους δραστηριοτητα . κανενα απο τα τρια παραπανω αρθρα
    δεν κανει λογο για τα θεμελιωδη ανθρωπινα δικαιωματα , που για αυτα ετσι κι αλλιως εγινε η
    συμβαση , δηλαδη : ’Αρθρo 2 – Τo δικαίωµα στη ζωή ,’Αρθρo 3 – Απαγόρευση τωv βασαvιστηρίωv,’Αρθρo 4 – Απαγόρευση της δoυλείας και τωv καταvαγκαστικώv
    έργωv , ’Αρθρo 5 – Τo δικαίωµα στηv πρoσωπική ελευθερία και ασφάλεια , ’Αρθρo 6 – Δικαίωµα στη χρηστή απovoµή δικαιoσύvης , ’Αρθρo 7 – Μη επιβoλή πoιvής άvευ vόµoυ , ’Αρθρo 8 – Δικαίωµα σεβασµoύ της ιδιωτικής και oικoγεvειακής
    ζωής , ’Αρθρo 9 – Ελευθερία σκέψης, συvείδησης και θρησκείας , ’Αρθρo 13 – Δικαίωµα πραγµατικής πρoσφυγής . Αυτα ειναι τα ανθρωπινα δικαιωματα για τα οποια δεν υπαρχουν εξαιρεσεις.Και πως να υπαρξουν αφου δεν θα επροκειτο τοτε για θεμελιωδη ανθρωπινα δικαιωματα .
    Εξαιρεσεις υπαρχουν για τα πολιτικα δικαιωματα οπως ειναι λογικο . Σε αλλη περιπτωση θα μπορουν να ψηφιζουν και οι τουριστες σε μια χωρα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή