Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

O Oρθόδοξος πλούτος της Εκκλησίας της Αλβανίας έχει μπει στο στόχαστρο αρχαιοκαπήλων και παλαιοί εκκλησιαστικοί θησαυροί πέφτουν στα χέρια επιτήδειων



O Oρθόδοξος πλούτος της Εκκλησίας της Αλβανίας έχει μπει στο στόχαστρο αρχαιοκαπήλων και παλαιοί εκκλησιαστικοί θησαυροί πέφτουν στα χέρια επιτήδειων. Όπως κατήγγειλε η Μητρόπολη Αργυροκάστρου δύο εκκλησίες λεηλατήθηκαν προχθες τα ξημερώματα. Έτσι μάκρυνε ακόμη περισσότερο η αλυσίδα εκκλησιαστικών κειμηλίων που κάνουν «φτερά» στο χώρο της Βορείου Ηπείρου. Και όχι μόνο, αφού ως γνωστόν και μοναστήρια στην περιοχή της Ηπείρου έχουν «χτυπηθεί» από ιερόσουλους, με συνέπεια να εξαφανιστούν πολύτιμα αντικείμενα. Βέβαια οι κλοπές σε ναούς της Βορείου Ηπείρου είναι σχετικά εύκολη υπόθεση, αφού δεν προστατεύονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Μάλιστα η Μητρόπολη Αργυροκάστρου υποστηρίζει ότι «παρά τη συχνότητα με την οποία οι Ορθόδοξες ενορίες απογυμνώνονται από τα στοιχεία της θρησκευτικής κληρονομιάς, από τις αρμόδιες αρχές ακόμη δεν έχει εντοπιστεί ούτε ένας δράστης, ούτε έχουν ληφθεί τα επιβεβλημένα μέτρα φύλαξης. Ειδικότερα άγνωστα άτομα αφού διέρρηξαν την πόρτα μπήκαν στο ιστορικό προσκύνημα των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου στη Μπένια της Πρεμετής.

Οι ιερόσυλοι αφαίρεσαν αντικείμενα μεγάλης λατρευτικής και πολιτιστικής αξίας, μεταξύ των οποίων, μία εικόνα του Αγίου Νικολάου, ξυλόγλυπτα από το Δεσποτικό κ.λπ. Ακόμη, πήραν το ξυλόγλυπτο ντουλάπι για τα ιερά σκεύη και παραβίασαν το παγκάρι.
Ο ναός αυτός είναι, χωρίς υπερβολή, ένα αρχιτεκτονικό οικοδόμημα στον παραδοσιακό οικισμό της Μπένια και κτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα. Μάλιστα αποτελεί Παναλβανικό Ορθόδοξο προσκύνημα, που συγκεντρώνει αρκετούς πιστούς.
Είναι η δεύτερη φορά που λεηλατείται το συγκεκριμένο μοναστήρι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι δράστες ανήκουν μάλλον σε οργανωμένο κύκλωμα αρχαιοκαπήλων.
Εξάλλου, τα ξημερώματα χθες, αφαιρέθηκαν δύο βημόθυρα από το ναό των Αγίων Πάντων της Χειμάρρας.
Μερικές ημέρες νωρίτερα κλάπηκαν εικόνες μεγάλης αξίας από το ναό του Αγίου Γεωργίου στους Γεωργουτσάτες της Δροπόλεως, ενώ το περασμένο Σάββατο πυρπολήθηκε,από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ένα παραδοσιακό κτίριο (το παλαιό Σχολείο Θηλέων) της ενορίας της Αγίας Παρασκευής στο κέντρο της πόλεως της Πρεμετής.

neb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου