Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Το «υπερ-όπλο» της Σκότλαντ Γιαρντ στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ.


Ι2 ονομάζεται το «υπερ-όπλο» της Ελληνικής Αστυνομίας με το οποίο θα επιχειρήσει να «πολεμήσει» το οργανωμένο έγκλημα. Η Ελληνική Αστυνομία «πρωτοσυστήθηκε» με το λογισμικό που είχε αναπτυχθεί από τη Σκότλαντ Γιαρντ το 2001, όταν το κλιμάκιο της βρετανικής Αστυνομίας που ήρθε στην Αθήνα για να συμμετάσχει και να συντονίσει τις έρευνες για τη δολοφονία του Στ. Σόντερς έφερε μαζί του και το λογισμικό.

Η νεώτερη έκδοση του Ι2 αγοράστηκε και πάλι από την ΕΛ.ΑΣ. τον Μάρτιο του 2009 όταν αποφασίστηκε η εκ νέου πρόσκληση της Σκότλαντ Γιαρντ για την αναδιοργάνωση της Αντιτρομοκρατικής.
«Το Ι2 βοήθησε πολύ προκειμένου να συσχετίσουμε δεκάδες διάσπαρτα στοιχεία που είχαμε από τρομοκρατικά χτυπήματα και να καθοδηγήσουμε τις έρευνές μας σε συγκεκριμένα πρόσωπα», αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής. Το «όπλο» της Σκότλαντ Γιαρντ έχει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα να συσχετίζει κινήσεις ατόμων, οχημάτων, δικύκλων, τηλεφωνικές συνομιλίες. Η πρώτη εγχώρια επιτυχία του Ι2 καταγράφηκε με τον εντοπισμό της γιάφκας στο Χαλάνδρι και μελών της οργάνωσης Συνωμοσία των πυρήνων της φωτιάς.



ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ Ι2
Θα χρησιμοποιηθεί και κατά του οργανωμένου εγκλήματος
Το φθινόπωρο αποφασίστηκε η προμήθεια και του επιπλέον λογισμικού του προγράμματος, για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Οι Έλληνες αξιωματικοί που θα το χρησιμοποιούν έχουν ήδη εκπαιδευθεί από τους Βρετανούς συναδέλφους τους, ενώ μόνιμη πλέον παρουσία στην Αθήνα απέκτησε και το κλιμάκιο της Σκότλαντ Γιαρντ, το οποίο έχει αναλάβει να λύσει όλες τις απορίες και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν. Η κεντρική μονάδα επεξεργασίας έχει ήδη τοποθετηθεί στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και σύμφωνα με το οργανόγραμμα της νέας υπηρεσίας «όλες οι πληροφορίες που θα συλλέγονται από κάθε τμήμα θα δίνονται στο Ι2, το οποίο και θα κάνει τον συνδυασμό των δεδομένων για λογαριασμό των διωκτικών αρχών», όπως λέει στα «ΝΕΑ» στέλεχος του υπουργείου.
Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί και το προεδρικό διάταγμα για τη νέα υπηρεσία στην οποία έχει επενδύσει πολλές από τις ελπίδες της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Εκτός από τους 100 επιστήμονες και χάκερ, η πρόσληψη των οποίων θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, θα δημιουργηθούν τρεις Διευθύνσεις που αποτελούν όλες μαζί τη Δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος. Η πρώτη θα είναι η Διεύθυνση Σοβαρών Εγκλημάτων, στην οποία θα ανήκουν οι Υποδιευθύνσεις Ναρκωτικών, Βίαιων Εγκλημάτων, Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Διεθνικών Εγκλημάτων, Προστασίας Ανηλίκων και Οικονομικών Εγκλημάτων. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η Διεύθυνση Πληροφοριών και ο τρίτος η Αντιτρομοκρατική.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου