Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Αλλάζει στάση η Μόσχα στο Μακεδονικό;


Ίσως το πιο σημαντικό θέμα το οποίο συζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τους Ρώσους αξιωματούχους στην Μόσχα να ήταν ακριβώς το θέμα εκείνο που κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και δεν αναφέρθηκε σε καμιά ανακοίνωση, το θέμα της ονομασίας της «Μακεδονίας». Ο Έλληνας πρωθυπουργός τουλάχιστον θα είχε κάθε λόγο να θέσει το θέμα στους συνομιλητές τους καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Μόσχα σταδιακά αλλάζει την στάση της στο ζήτημα αυτό. Μέχρι σήμερα η ρωσική θέση στο θέμα αυτό ήταν ανάλογη με την θέση των ΗΠΑ: Ότι δηλαδή σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας για μια ονομασία για διεθνή χρήση (π.χ. «Βόρεια Μακεδονία») η Ρωσία θα υιοθετούσε αυτή την νέα ονομασία έναντι της σημερινής συνταγματικής ονομασίας. Όμως ορισμένες πρόσφατες εξελίξεις δημιουργούν νέα δεδομένα σχετικά με την ρωσική στάση.

Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες η Ρωσία θα συνέχιζε να αναγνωρίζει την γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ανεξάρτητα από οποιαδήποτε συμφωνία για την ονομασία για διεθνή χρήση στην οποία θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ.
Η πιο πρόσφατη ένδειξη για την αλλαγή πλεύσης της Μόσχας έγινε στην 43 Διάσκεψη του Μονάχου που πραγματοποιήθηκε από τις 5-7 Φεβρουαρίου. Στη Διάσκεψη που είχε φέτος ως θέμα τον πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν παρευρέθησαν άνω των 300 πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών αξιωματούχων από όλο τον κόσμο.

Στο περιθώριο της διάσκεψης πραγματοποιήθηκε συνάντηση του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας Σεργκέι Ιβανοφ με τον Πρόεδρο Ιβανοφ της πΓΔΜ. Στην συνάντηση αυτή ο Ρώσος αξιωματούχος φάνηκε να διαβεβαιώνει τον συνομιλητή του ότι ανεξαρτήτως της έκβασης των συνομιλιών της στον ΟΗΕ η Ρωσία θα συνέχισε να αναγνωρίζει την γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα μετά το πέρας της συνάντησης:
«Στην μακρά συνάντηση που είχε με τον Αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Ιβανοφ, ο Πρόεδρος Ιβανοφ εξέφρασε την ικανοποίηση του από την συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συνεχιζόμενη αναγνώριση της χώρας με την συνταγματική της ονομασία, από την ημέρα της ανεξαρτησίας της κάτι που αναγνωρίζεται από την Μακεδονική κοινή γνώμη».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Ιβανοφ συμφώνησε ότι οι γενικές σχέσεις είναι καλές και επεσήμανε ότι η Ρωσία πάντοτε αναγνώριζε την συνταγματική ονομασία του Μακεδονικού κράτους και ότι αυτή η στήριξη θα συνεχισθεί ανεξάρτητα από την έκβαση της διαδικασίας που λαμβάνει χώρα αυτό τον καιρό στα Ηνωμένα Έθνη»
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες μας η Ελλάδα υποεκπροσωπείτο στην Διάσκεψη του Μονάχου –μονό ο Έλληνας πρέσβης στην Γερμανία ήταν παρών.

newstime

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου