Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010

Κτίρια«αόρατα» στους σεισμούςΑντισεισμική μέθοδο που κάνει τα κτίρια αόρατα ανακάλυψαν βρετανοί και γάλλοι επιστήμονες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές όταν θα τελειοποιηθεί η μέθοδός τους θα μπορεί να προστατεύσει από το πιο μικρό σπίτι μέχρι τον πιο μεγάλο ουρανοξύστη, ακόμα και από τον πιο ισχυρό σεισμό.

Συγκεκριμένα η ομάδα των επιστημόνων από το γαλλικό πανεπιστήμιο της Αιξ-Μασσαλίας και το βρετανικό πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ ανέπτυξαν ένα "φράγμα" που απομονώνει τα κτίρια από την επίδραση των σεισμικών κυμάτων, με συνέπεια τα κτίρια να μην "νιώθουν" το σεισμό.

Οι σεισμοί, το φως του ήλιου και το ραδιόφωνο έχουν ένα κοινό σημείο: όλα διαδίδονται μέσω κυμάτων. Η μόνη διαφορά, κατά τους επιστήμονες, είναι ότι τα σεισμικά κύματα είναι τόσο ισχυρά (η ενέργειά τους μπορεί να ισοδυναμεί με αρκετές πυρηνικές βόμβες) που είναι σε θέση να ταρακουνούν τα κτίρια.

Η πρωτότυπη τεχνολογία, που ανέπτυξε η επιστημονική ομάδα, βασίζεται σε μια ιδέα ανάλογη με αυτή που έχει εφαρμοστεί στα "αόρατα" από τα ραντάρ μαχητικά αεροσκάφη (Stealth), τα οποία χρησιμοποιούν συνδυασμούς ειδικά διαμορφωμένων και κατασκευασμένων υλικών που απορροφούν τα σήματα του ραντάρ και τα εκτρέπουν από την πορεία τους. Στην περίπτωση των σεισμών, η νέα τεχνολογία κάνει κάτι παρόμοιο.

Χρησιμοποιώντας κομπιούτερ, οι ερευνητές κατασκεύασαν το μοντέλο μιας συσκευής που αποτελείται από διαδοχικούς ομόκεντρους δακτυλίους πλαστικού, χαλκού και τεσσάρων άλλων μετα-υλικών διαφορετικής ευκαμψίας, που όλα είναι ειδικά σχεδιασμένα για να "εξοστρακίζουν" με αβλαβή τρόπο τα επερχόμενα σεισμικά κύματα. Σε μια σειρά από προσομοιώσεις στον υπολογιστή, οι ερευνητές βομβάρδισαν το δακτύλιο γύρω από ένα κτίριο με το ισοδύναμο επιφανειακών σεισμικών κυμάτων διαφόρων συχνοτήτων (30 έως 150 Hertz).

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι προστατευτικοί δακτύλιοι απορρόφησαν και εξέτρεψαν από την πορεία τους τα κύματα του σεισμού, χωρίς ουσιαστικά να ενοχλήσουν καθόλου το κτίριο στο εσωτερικό του δακτυλίου.

Τα κτίρια του μέλλοντος θα μπορούσαν να είναι εφοδιασμένα με τέτοιους δακτυλίους προστασίας, που θα τα κάνουν "αόρατα" στους σεισμούς.

"Επαναστατική" χαρακτήρισαν την ιδέα ο φυσικός Τζον Πέντρι του Imperial College του Λονδίνου και ο φυσικός Ουλφ Λέοναρντ του πανεπιστημίου Σεν Άντριους της Σκωτίας, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία του περιοδικού "Science". Πριν τρία χρόνια ο Πέντρι, ο Λέοναρντ και συνεργάτες τους ήσαν οι πρώτοι που, σε ξεχωριστές εργασίες τους στο "Science", δημοσίευσαν τις πρώτες προτάσεις για τη δημιουργία συσκευών "αορατότητας".

Ωστόσο θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να κατασκευαστεί η πρώτη πραγματικά λειτουργική συσκευή προστασίας από τα σεισμικά κύματα.

Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό φυσικής "Physical Review Letters".(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου