Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010

Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Υγείας στην κοινωνική ασφάλιση


Η πρώτη δομική αλλαγή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης θα είναι ο διαχωρισμός των κλάδων συντάξεων και υγείας, με την δημιουργία του πρώτου υπέρ ταμείου που θα περιλαμβάνει όλα τα ασφαλιστικά ταμεία ( μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων , δημοσίων υπαλλήλων και αγροτών).

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σχετική πρόταση που αποσκοπεί στον περιορισμό των δαπανών υγείας των ταμείων, οι οποίες έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί τα τελευταία 6 χρόνια, έχει υποβληθεί από τον κ. Θ. Λοπατατίδη που μετέχει στην επιτροπή, η οποία θα υποβάλει το πόρισμα για τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό.

H αστοχία στον περιορισμό των δαπανών, κυρίως όσον αφορά τους κλάδους υγείας, έχει προβληματίσει ιδιαίτερα την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, παρά τη σημαντική αύξηση των εσόδων.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, επισπεύδονται οι δράσεις που αφορούν την επαναφορά της λίστας φαρμάκου -η σχετική διάταξη νόμου έχει ψηφιστεί, όμως εντός της ημέρες αναμένεται η έκδοση της αναγκαίας υπουργικής απόφασης- και στη μείωση κατά 20% των τιμών στα σκευάσματα.

Δράσεις, που σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου, είναι ικανές στο τέλος του χρόνου να επιφέρουν περί τα 700-800 εκατ. ευρώ επιπλέον έσοδα.

Μάλιστα, υπολογίζεται πως εάν οι αποφάσεις αυτές είχαν ληφθεί νωρίτερα, ίσως και να είχε ήδη επιτευχθεί η μείωση των δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου