Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Η ανάπτυξη της Ελλάδος στην δεκαετία του 70



Για όσους δεν το ξέρουν, στις αρχές της δεκαετίας του 70 η Ελλάδα ήταν η πιο αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο (η ήταν στην πρώτη πεντάδα).

Τα πιο κάτω διαγράμματα από την Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) δείχνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδος εκείνη την περίοδο

(όχι δεν κάνετε λάθος, τα δεδομένα είναι σωστά).

image

image

image

http://datafinder.worldbank.org/

η Ελλάδα λοιπόν πέτυχε ρυθμούς ανάπτυξης:

7,84% - 1971
10,16% -1972
8,09% - 1973

Τώρα τι ακριβώς έκανε (η δεν έκανε) η τότε κυβέρνηση της χούντας δεν έχω ιδέα. Αυτό που ξέρω είναι ότι κάποιος θα πρέπει να γράψει ένα βιβλίο για την οικονομία της Ελλάδος την τότε περίοδο.

Βέβαια η παγκόσμια ανάπτυξη γενικά ήταν αρκετά μεγάλη εκείνη την περίοδο και δεν ήταν μόνο η Ελλάδα που είχε μεγάλη ανάπτυξη. Το θέμα όμως είναι ότι η Ελλάδα ήταν πρώτη σε ανάπτυξη το 1972 και ήταν στην πρώτη πεντάδα για αρκετά χρόνια πριν και μετά το 1972.

Ο μόνος τρόπος για να γλιτώσουμε την απόλυτη χρεωκοπία τα επόμενα 1-2 χρόνια είναι να πετύχουμε τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης. Τώρα πως θα γίνει αυτό με την πολιτική που εξασκεί η σημερινή κυβέρνηση δεν έχω ιδέα.

Αυτό που ξέρω είναι ότι οι σημερινοί φωστήρες τα έχουν κάνει μπάχαλο και είναι καιρός να τους ξεφορτωθούμε. Το πως επίσης δεν ξέρω, διότι δεν βλέπω να έχει εξαγριωθεί αρκετά ο κόσμος με όλα αυτά που γίνονται στη χώρα μας ... εκτός από κάτι βλάκες αριστερούς, που αντιδρούν για λάθος λόγους.

Όπως και να έχει, θα είναι ενδιαφέρον να δει κανείς τι θα πουν όλοι αυτοί στα παιδιά τους και τι θα πει η ιστορία για αυτή τη γενιά πολιτικών όταν θα έχει πέσει η στάχτη. Και πιστέψτε με, θα έχουμε μπόλικη στάχτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου