Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Στην Αλβανική τηλεόραση κάνουν λόγο για Αλβανική μειονότητα στην Ελλάδα

ΠΗΓΗ

Οι αλβανο-ελληνικές σχέσεις αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης στην εκπομπή "Ανοιχτό Studio" ("Studio e Hapur") της ‘Alsat TV’.

Αφορμή για την ανοιχτή αυτή συζήτηση στάθηκε το συμβάν με τα συνθήματα των Ελλήνων στρατιωτών στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2010.

Το συμπέρασμα της συζήτησης των αλβανών προσκαλεσμένων της τηλεοπτικής εκπομπής ήταν ότι η κατάλληλη απάντηση από την πλευρά της Αθήνας θα ήταν η παύση της εμπόλεμης κατάστασης που υπάρχει με την Αλβανία...



«Η απάντηση της Αθήνας πρέπει να είναι η κατάργηση της εμπόλεμης κατάστασης που ισχύει με την Αλβανία, αλλά η άρση αυτή θα σήμαινε την αποδοχή της μειονότητας μας εκεί, άνοιγμα αλβανικών σχολείων, επίλυση του προβλήματος της ιδιοκτησίας που έχουν οι Αλβανοί εκεί κ.ο.κ. Τότε θα ζητούσε η Ελλάδα ειλικρινά συγνώμη», είπε ο Hysamedin Feraj καθηγητής της σχολής Κοινωνικών Επιστημών των Τιράνων.

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο εκπρόσωπος των Αλβανο-Τσάμηδων Shpëtim Idrizi του κόμματος PDU, ο οποίος υποστήριξε οι αμοιβαίες σχέσεις με την Ελλάδα προϋποθέτουν επίλυση πολλών ζητημάτων τα οποία επανειλημμένα έχει εκφράσει δημόσια.

«Η συνθήκη φιλίας που υπεγράφη με την Ελλάδα από τον πρόεδρο Μπερίσα έχει ενσωματώσει σε αυτήν και επίλυση βασικών προβλημάτων ιδιοκτησιών που υπάρχουν στην Ελλάδα» τόνισε μεταξύ των άλλων ο Tritan Shehu του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ενώ ο διπλωμάτης Bashkim Zeneli δήλωσε πως «τα προβλήματα των δύο λαών πρέπει να συζητηθούν με διάλογο, κάθε πρόβλημα παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα, όπως το πρόβλημα των τσάμηδων που προαναφέρθηκε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου