Πέμπτη, 1 Απριλίου 2010

"Συγγνώμη" της Σερβίας για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

ψήφισμά του, το Κοινοβούλιο της Σερβίας καταδίκασε τη Μ. Τετάρτη τη σφαγή 8.000 Βοσνίων μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα το 1995, ζητώντας συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων, μετά από 15 χρόνια, δίχως όμως να την αναγνωρίσει ως γενοκτονία.


Ιστορικό ψήφισμα

Η διακήρυξη, με την οποία καταδικάστηκε η σφαγή αλλά δεν αναγνωρίστηκε ως γενοκτονία, υιοθετήθηκε με 127 ψήφους στο σύνολο των 173 βουλευτών.

Η απόφαση οριστικοποιήθηκε μετά από πολύωρη συζήτηση, που διήρκεσε 13 ώρες και μεταδόθηκε απ' ευθείας από την τηλεόραση.
"Το κεντρικό μήνυμα της διακήρυξης είναι ότι η Σερβία δεν είναι πίσω από τους δράστες των εγκλημάτων, ότι δεν γίνεται διαχωρισμός των θυμάτων και ότι τιμάται ισότιμα κάθε θύμα, καθώς και ότι η Βουλή της Σερβίας καταδικάζει τα εγκλήματα στη Σρεμπρένιτσα, εκφράζει ειλικρινή συγγνώμη στις οικογένειες των θυμάτων και αποτίει φόρο τιμής στα θύματα" δήλωσε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνητικού συνασπισμού Νάντα Κολούντζια.

Η πρόεδρος της Σερβικής Βουλής, Σλάβιτσα Τζούκιτς - Ντεγιάνοβιτς, ανήγγειλε ότι σύντομα θα κατατεθεί δεύτερη διακήρυξη, με την οποία θα καταδικάζονται τα εγκλήματα σε βάρος των Σέρβων.

"Κάναμε ένα πολιτισμένο βήμα για πολιτικά υπεύθυνους ανθρώπους, που βασίζεται στην πολιτική πεποίθηση για το έγκλημα πολέμου που τελέστηκε στη Σρεμπρένιτσα", δήλωσε ο Μπράνκο Ρούζιτς, στο κόμμα του οποίου στη δεκαετία του '90 ήταν επικεφαλής ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης-αντιπολίτευσης
Οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας εκτίμησαν ότι η υιοθέτηση της διακήρυξης είναι καλή βάση, ώστε τα Κοινοβούλια των άλλων χωρών να καταδικάσουν και τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος των Σέρβων, αλλά οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης τόνισαν ότι "ο διαχωρισμός των θυμάτων είναι απαράδεκτος".

Τη διακήρυξη στήριξαν 127 βουλευτές των κοινοβουλευτικών ομάδων "Για μία ευρωπαϊκή Σερβία" - Μπόρις Τάντιτς, της G-17 plus, του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας - Ενιαία Σερβία (SPS - JS), του Κόμματος Ενωμένων Συνταξιούχων (PUPS) και της κοινοβουλευτικής ομάδας των μειονοτήτων.

Κατά της υιοθέτησης της διακήρυξης τάχθηκαν το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) και το κόμμα "Νέα Σερβία" (NS). Οι βουλευτές του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) του Τόμισλαβ Νίκολιτς αποχώρησαν από την αίθουσα πριν από την ψηφοφορία και οι βουλευτές του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) του Βόισλαβ Σέσελι και του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) του Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς δεν παρέστησαν στην ψηφοφορία.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι η Βουλή της Σερβίας καταδικάζει οξύτατα το έγκλημα που διαπράχθηκε σε βάρος του μουσουλμανικού πληθυσμού της Σρεμπρένιτσα, τον Ιούλιο του 1995, όπως επιβεβαιώθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ωστόσο, στη διακήρυξη η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα δεν χαρακτηρίζεται γενοκτονία.

Οι εκπρόσωποι της κυβερνητικής πλειοψηφίας που κατέθεσαν το σχέδιο διακήρυξης, υποστήριξαν ότι με την υιοθέτησή της θα κλείσει ένα τραγικό κεφάλαιο της πρόσφατης ιστορίας, θα δημιουργηθούν νέες προοπτικές για τις μελλοντικές γενιές και θα επανέλθει η αξιοπιστία προς τη Σερβία. Η υιοθέτηση της διακήρυξης για την καταδίκη των εγκλημάτων στη Σρεμπρένιτσα, όπως τόνισαν, είναι μία θαρραλέα πράξη και μήνυμα συμφιλίωσης.

Από την άλλη πλευρά, η πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξέφρασαν δυσαρέσκεια για το κείμενο και αρνήθηκαν να το ψηφίσουν. Ορισμένα κόμματα ζήτησαν να ανακληθεί η διακήρυξη και να υιοθετηθεί νέο κείμενο με το οποίο θα καταδικάζονταν όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

"Το έγκλημα στη Σρεμπρένιτσα δεν ήταν μεγαλύτερο από αυτά που διαπράχθηκαν σε άλλες περιοχές" είπε ο αρχηγός του κόμματος "Νέα Σερβία" Βέλιμιρ Ίλιτς, αναφερόμενος στα εγκλήματα των Κροατών σε βάρος των Σέρβων: "Δεν μπορούμε να τα αφήσουμε κατά μέρος".

Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς, διαμαρτυρήθηκε, επειδή τα εγκλήματα στη Σρεμπρένιτσα δεν χαρακτηρίστηκαν γενοκτονία. Ο κ. Γιοβάνοβιτς σημείωσε ότι κανένας δεν κατηγόρησε το σερβικό λαό ή τη Σερβία για γενοκτονία, αλλά πρόσθεσε ότι η Σερβία φέρει ευθύνη, επειδή δεν τήρησε τη διεθνή συνθήκη για την αποτροπή γενοκτονίας.

Οι εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας (DSS) τόνισαν ότι η διακήρυξη διαχωρίζει τα θύματα και είναι επιζήμια για τη Σερβία και τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, επειδή διχάζει τους λαούς και δεν καταδικάζει τα εγκλήματα σε βάρος των Σέρβων.
--
ΠΗΓΗ: http://hellas-macedonia-thessaloniki.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου