Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Εξορθολογισμό ασφαλίστρων αυτοκινήτου με νέες αυξήσεις ετοιμάζουν οι ασφαλιστικές



Νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου θα πρέπει να περιμένουν οι οδηγοί και κάτοχοι αυτοκινήτων για το δεύτερο εξάμηνο του 2010 καθώς οι ασφαλιστικές ετοιμάζουν την τρίτη δόση των αυξήσεων στα τιμολόγιά τους μέσα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Βασικός λόγος των νέων αυξήσεων είναι η αναπροσαρμογή των κατώτατων ορίων υποχρεωτικής ασφαλιστικής κάλυψης της αστικής ευθύνης, στα πλαίσια σχετικής κοινοτικής οδηγίας από πέρυσι, αλλά και νέας επερχόμενης από τις αρχές του 2011.

Ήδη οι εταιρίες έχουν μια πρώτη εικόνα για το κόστος πού έχει δημιουργήσει η εφαρμογή της αύξησης αυτών των ορίων και από τις αυξημένες αποζημιώσεις που έχουν καταβάλει. Έτσι σχεδιάζουν μια εξομάλυνση στις αναπροσαρμογές των τιμολογίων τους σε σχέση με τις αυξήσεις που είχαν προηγηθεί το 2009 αλλά και τις αρχές του 2010.

Αυτές όπως εκτιμούν στελέχη του κλάδου αυτοκινήτου μπορεί να φθάσουν για το δεύτερο εξάμηνο μέχρι και 15% ενώ και στις αρχές του χρόνου υπήρξε αντίστοιχο ποσοστό αυξήσεων . Μάλιστα ένα τμήμα αυτών των αυξήσεων θα συνδυαστεί και με την αναπροσαρμογή στις αρχές του 2011 των κατώτατων υποχρεωτικών ορίων αστικής ευθύνης για σωματικές βλάβες στις 750 χιλ. ευρώ ανά θύμα με απεριόριστο όριο ανά ατύχημα.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι εταιρίες δέχονται πιέσεις σε ανάγκες κεφαλαιακής επάρκειας και από το γεγονός ότι θα πρέπει να προσαρμοστούν και με την επερχόμενη οδηγία της Ε.Ε Solvency II. Παράλληλα αντιμετωπίζουν αρνητική πορεία ( οι μικτές εταιρίες) στους κλάδους ζωής, ενώ έχουν και απώλειες σε κεφαλαιακή επάρκεια από την αρνητική πορεία των ελληνικών ομολόγων του δημοσίου που έχουν στα χαρτοφυλάκια των αποθεματικών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου