Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΟΥΜΕ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ... ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ


Don't cry for us, Argentina!

Προβληματικό το μνημόνιο που καλούμαστε να εφαρμόσουμε.

Πληθαίνουν στα έγκυρα διεθνή ΜΜΕ οι αναλύσεις που παρομοιάζουν την Ελλάδα με την Αργεντινή. Για πολλούς αναλυτές έχουμε σταματήσει να είμαστε ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης που πρέπει να ενισχυθεί και τείνουμε να μετατραπούμε σε μια ευρωπαϊκή Αργεντινή.

Το ιστορικό προηγούμενο

Η Αργεντινή πέρασε μια μεγάλη οικονομική περιπέτεια την περίοδο 2000-2002. Οδηγήθηκε σε δημοσιονομική και οικονομική ασφυξία εξαιτίας της σύνδεσης, κατά τη δεκαετία του '90, του εθνικού της νομίσματος με το δολάριο ΗΠΑ. Το 2000 ξεκίνησε ένα δρακόντειο πρόγραμμα εξυγίανσης υπό την αιγίδα του ΔΝΤ, για να το εγκαταλείψει στη συνέχεια, μόλις έγινε φανερό πως αυτό οδηγούσε στη μεγάλη πτώση της οικονομίας και στην αποσύνθεση της κοινωνίας.

Η χώρα μπήκε σε περίοδο πολιτικής αναταραχής και τελικά αποφασίστηκε να τιμήσει μόνο το 25% των υποχρεώσεών της προς τους πιστωτές, που έφταναν τα 95 δισεκατομμύρια δολάρια. Η στάση πληρωμών που ακολούθησε και δεν προηγήθηκε του υποτιθέμενου προγράμματος εξυγίανσης οδήγησε, όπως ήταν φυσικό, στη σχετική διεθνή οικονομική απομόνωση της Αργεντινής, η οποία συνεχίζεται, ως ένα βαθμό, και σήμερα.

Η σειρά μας;

Μια ματιά στο περιεχόμενο του μνημονίου που έγινε χθες, με την ψήφο των περισσότερων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, των βουλευτών του ΛΑΟΣ και της κ. Μπακογιάννη, νόμος του κράτους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ανάλογες με την Αργεντινή καταστάσεις. Το πολυσυζητημένο μνημόνιο είναι ένας τηλεφωνικός κατάλογος σκληρών έως ισοπεδωτικών μέτρων, που πρέπει να εφαρμοστούν σε χρόνο-ρεκόρ. Υποδεικνύει στην κυβέρνηση Παπανδρέου τι πρέπει να κάνει κάθε τρίμηνο, ουσιαστικά μέχρι το τέλος της τετραετίας, υπό την εποπτεία της λεγόμενης τρόικας των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και στην ελάχιστα πιθανή περίπτωση που ο τηλεφωνικός κατάλογος των μέτρων που υιοθέτησε η κυβέρνηση Παπανδρέου εφαρμοστεί γρήγορα και αποτελεσματικά, η ελληνική οικονομία θα βυθιστεί στην ύφεση και θα συνεχιστεί η υπερχρέωση της χώρας. Σήμερα χρωστάμε το 115% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος μας, στα τέλη του 2014 θα χρωστάμε σύμφωνα με το... σχέδιο σωτηρίας το 150% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της προς το χειρότερο και κάνει λόγο για μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 4% το 2010 και αύξηση της ανεργίας στο 12% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ χειρότερα απ' ό,τι τα περιγράφει ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν.

Εύστοχες δηλώσεις

Η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρτσνερ έκανε την ακόλουθη δήλωση σε σχέση με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του ελληνικού λαού: «Οι εικόνες από τις διαδηλώσεις στην Ελλάδα για την οικονομική κρίση είναι παρόμοιες με τα γεγονότα που συνέβησαν στην Αργεντινή το 2001, όταν η χώρα δεν μπόρεσε να πληρώσει το χρέος της, ύψους 95 δισ. δολαρίων. Η συνταγή που προτείνεται από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την περικοπή των δαπανών είναι παρόμοια με εκείνη που εφάρμοσε η Αργεντινή. Οι διεθνείς δανειστές, που εξακολουθούν να προτείνουν τις ίδιες συνταγές, ακόμη δεν μπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει στον κόσμο». Το πιθανότερο σενάριο, με βάση το απαράδεκτο περιεχόμενο του μνημονίου και την αρνητική δυναμική που αναπτύσσεται, είναι ότι θα οδηγηθούμε στη χρεοκοπία ύστερα από την εφαρμογή ενός αντιπαραγωγικού προγράμματος λιτότητας. Don't cry for us, Argentina, είμαστε σε τελική ανάλυση άξιοι της μοίρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου