Πρόταση κατέθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. - Συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ
Πρόταση για τον ενδελεχή έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» όλων των πολιτικών προσώπων που φέρεται να έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο της Siemens κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, μέλη της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής. Οι εργασίες της επιτροπής παρατείνονται μέχρι το τέλος Ιουνίου. Πρωτοβουλίες για να μην ισχύσουν οι παραγραφές αδικημάτων προανήγγειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σήφης Βαλυράκης δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων και...
από τα δύο κόμματα εξουσίας, υπουργών και υφυπουργών. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε ευθύνες της Δικαιοσύνης για το γεγονός ότι η δικογραφία δεν έφτασε στη Βουλή.
"Δεν θα αφήσουμε καμία δίοδο που να μην εξαντλήσουμε , ώστε να μην ισχύσουν οι παραγραφές", υπογράμμισε. Έκανε αναφορά σε διεθνείς συμβάσεις, βάσει των οποίων οι παραγραφές λειτουργούν διαφορετικά όταν πρόκειται για νομιμοποίηση προϊόντων εγκλήματος, κοινώς στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Σε ότι αφορά στην προστασία μαρτύρων είπε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης θα γίνει και η τελική διατύπωση, η οποία θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των εξεταστικών επιτροπών.
Με την πρόταση "ξεσκονίσματος" των δηλώσεων "πόθεν έσχες" συμφώνησε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση θα αφορά σε δηλώσεις που έχουν κατατεθεί σε βάθος εικοσαετίας. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται αναφορικά στον έλεγχο της οικονομικής κατάστασης των πολιτικών προσώπων που διετέλεσαν την τελευταία 20ετία υπουργοί ή υφυπουργοί Άμυνας, ΔημόσιαςΤάξης,Πολιτισμού και Μεταφορών.
Κατάθεση Μαλέσιου
Στην επιτροπή κατέθεσε ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Ευάγγελος Μαλέσιος, ο οποίος κατέθεσε ότι από την παραίτησή του, μετά την επιλογή του C4I, ωφελήθηκε η παράταξη του ΠΑΣΟΚ. Ο μάρτυρας, ο οποίος είχε κατηγορηθεί τότε ότι διέμενε δωρεάν σε διαμέρισμα του επιχειρηματία Αθανασούλη, ο οποίος ήταν υπεργολάβος της SAIC, είπε ότι "ήρθε ο Ρ. Σίκατσεκ (σ.σ. στέλεχος της Siemens) και μου 'έκλεψε τη δόξα', διότι εγώ δεν πλήρωσα πέντε νοίκια και ο Σίκατσεκ είπε ότι είχαν δοθεί 10 εκατ. ευρώ σε τέσσερα υπουργεία. Κατά τη γνώμη του, τα υπουργεία αυτά ήταν τα Δημόσιας Τάξης, Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Πολιτισμού.
Σημείωσε ακόμη ότι η μοναδική δήλωση που έγινε από τον ευαγ. Βενιζέλο και στην οποία ανέφερε ότι η προμήθεια του C4I δεν ήταν αρμοδιότητά του, έπαιξε μόνο μία φορά στα κανάλια και μετά εξαφανίστηκε "ως δια μαγείας".
Σε ότι αφορά στην πολιτική ευθύνη για τη διαπραγμάτευση, την αξιολόγηση και την επιλογή του C4I, ο Ευαγ. Μαλέσιος είπε ότι την είχαν οι κ.κ. Χρυσοχοΐδης και Παπαντωνίου, οι οποίοι ωστόσο απουσίαζαν από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, στα τέλη Φεβρουαρίου 2003, που ενέκρινε, παρουσία του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, την επιλογή του συστήματος ασφαλείας.
ΕΝΕΤ
Μητσοτάκης για Τραμπ: Δεν βλέπω αλλαγές στο πώς βλέπουν οι ΗΠΑ την Ελλάδα
-
*Υπομονή μέχρι να καθίσει η σκόνη και να φανεί «τι από όλα αυτά που λέει ο
Αμερικανός Πρόεδρος εντάσσεται στο πλαίσιο μια ρητορικής καμπάνιας και τι
θα υλ...
Πριν από 31 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου