Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγορεί τους επιβάτες του στολίσκου oτι ξεκίνησαν τις βιαιότητες

Η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε τους επιβάτες της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας επιδιώκοντας να σπάσει τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό ότι "ξεκίνησαν τις βιαιότητες", που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 19 από αυτούς.

"Εκείνοι ξεκίνησαν ...

τις βιαιότητες", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μαρκ Ρεγκέβ.

"Καταβάλαμε όλες τις δυνατές προσπάθειες για να αποφύγουμε το συμβάν. Οι στρατιωτικοί είχαν λάβει εντολές σύμφωνα με τις οποίες επρόκειτο για μια αστυνομική επιχείρηση και ότι έπρεπε να επιδειχθεί η περισσότερη δυνατή αυτοσυγκράτηση", είπε ο Μαρκ Ρεγκέβ.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι δύο πιστόλια βρέθηκαν σε πλοία της νηοπομπής.

Ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Γκάμπι Ασκενάζι, κατηγορεί μία τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση για τα βίαια επεισόδια.

"Αυτό που συνέβη στο πλοίο Mavi Marmara, που ανήκει στην εξτερμιστική οργάνωση IHH, δε συγκρίνεται με αυτό που συνέβη στα υπόλοιπα πέντε πλοία" του στολίσκου, δήλωσε ο Ασκενάζι σε συνέντευξη Τύπου.

"Υπήρξε έκρηξη βίας από τη στιγμή που οι δυνάμεις μας ανέβηκαν στο συγκεκριμένο πλοίο. Ήταν προσχεδιασμένο και υπήρχαν όπλα: σιδηρολοστοί, μαχαίρια και κάποια στιγμή πιστόλια, που ίσως πήραν από τους στρατιώτες", πρόσθεσε.

Ο ναύαρχος Ελιέζερ Μαρόμ, επικεφαλής του ισραηλινού ναυτικού, δήλωσε: "Κατά τη διάρκεια της επιδρομής στο Mavi Marmara, στο οποίο επέβαιναν 600 άνθρωποι, οι στρατιώτες μας δέχθηκαν ιδιαίτερα βίαιη επίθεση με πυροβόλο όπλο και άλλα όπλα και αναγκάστηκαν να ανταποδόσουν τα πυρά για να υπερασπιστούν τις ζωές τους που κινδύνευαν από ανθρώπους που ήθελαν να τους σκοτώσουν".

" Η προσφυγή στη χρήση όπλων δεν ήταν αναγκαία σε κανένα άλλο πλοίο του στολίσκου", πρόσθεσε ο Μαρόμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου