Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Πειράματα στα ζώα; Όχι, ευχαριστώ



Το παρακάτω απόσπασμα βρίσκεται στο βιβλίο Πειράματα στα Ζώα; Όχι, ευχαριστώ του Γιώργου Χαριτάκη, σελ. 93-94.



Εάν τα φάρμακα τα δοκιμάσουμε σε διαφορετικά πειραματόζωα, αργά η γρήγορα θα αποσυρθούν όλα. Θα αποσυρθεί η ασπιρίνη που είναι τοξική για τη γάτα και τερατογόνος για το ποντίκι, τον αρουραίο, το ινδικό χοιρίδιο. Το ίδιο θα συμβεί με την κορτζόνη και την καφεΐνη.
Αλλά η θαλιδομίδη, ένα ηρεμιστικό και αντιεμετικό φάρμακο που κυκλοφόρησε στις αρχές τις δεκαετίας του `60, είχε δοκιμαστεί σε εγκυμονούντα ζώα και μπήκε στο εμπόριο σαν φάρμακο ακίνδυνο στην εκγκυμοσύνη και προκάλεσε τη γέννηση 10.000 φωκομελικών παιδιών (χωρίς χέρια και πόδια). Η απόσυρσή του με τα ολέθρια αποτελέσματα καθυστέρησε πάλι - όπως σε άλλα φάρμακα - γιατί δεν είχε τερατογόνο δράση στα ζώα. Επίσης υπάρχει μία σημαντική πληροφορία επι πλέον, γιατί στον άνθρωπο δεν προκαλεί μόνο τερατογένεση αλλά και αλλοιώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Πρόκειται για μία πολλαπλή νευρίτιδα που σε πολλές περιπτώσεις δεν ήταν αντιστρεπτή με τη διακοπή του φαρμάκου και δεν είχε παρουσιαστεί στα ζώα. Αλλά οι πειραματιστές παραδέχτηκαν την ευθύνη τους με το σκεπτικό ότι δεν ήταν αρκετά τα ζώα που δοκιμάστηκε. Εάν όμως πάλι είναι έτσι, γιατί το διαφήμισαν σαν ακίνδυνο για την εγκυμοσύνη, τη γυναίκα και το έμβρυο; Γιατί δεν είδαν ότι η τερατογόνος δράση στο ποντίκι ήταν εξακόσιες φορές μεγαλύτερη από εκείνη του ανθρώπου;
Προκαλούμε οποιονδήποτε πειραματιστή να μας υποδείξει μία ουσία που δεν θα μετατραπεί σε δηλητήριο όταν εισαχθεί βίαια σε έναν οργανισμό, σε δόσεις υπερβολικές και παράλογες μακριά από κάθε επιστημονική πραγματικότητα.
Η δίκη για τη θαλιδομίδη κατά της Grunenthal άρχισε στις 12/4/67 στο Alsdorf και ήταν η μεγαλύτερη δίκη της Ευρώπης μετά από εκείνη της Νυρεμβέργης. Εξατάστηκαν 1200 μάρτυρες και τελικά η δίκη έκλεισε με την πληρωμή αποζημίωσης 114 εκατομμυρίων μάρκων στα θύματα της θαλιδομίδης στη Γερμανία. Η σουηδική εταιρία Astra πλήρωσε για αποζημίωση 68 εκατομμύρια κορώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου