Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Η Σαουδική Αραβία δεν θα επιτρέψει στα ισραηλινά βομβαρδιστικά να περάσουν από τον εναέριο χώρο της

Η Σαουδική Αραβία έκανε ασκήσεις απενεργοποίησης της αεράμυνάς της για την περίπτωση που χρειαστεί να διέλθουν από τον εναέριο χώρο της Ισραηλινά μαχητικά για να βομβαρδίσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, έγραψε η εφημερίδα The Times χθες Σάββατο.

"Οι Σαουδάραβες έδωσαν ...
την άδεια τους στους Ισραηλινούς να περάσουν και θα κοιτάξουν αλλού", δήλωσε στην εφημερίδα πηγή των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή.

"Έχουν ήδη κάνει ασκήσεις για να βεβαιωθούν ότι τα δικά τους μαχητικά δε θα σηκωθούν για αναχαίτιση και ότι ουδείς θα καταρριφθεί. Όλα αυτά έχουν γίνει με τη συμφωνία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ".

Το Ριάντ διέψευσε το δημοσίευμα, αποκαλώντας το "ψευδές" και "δυσφημιστικό", σύμφωνα με το επίσημο Σαουδαραβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA.

"Η Σαουδική Αραβία έχει υπόψη της τις ψευδείς και δυσφημιστικές κατηγορίες που μετέδωσαν ορισμένα Βρετανικά μέσα ενημέρωσης ότι θα αφήσει το Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν μέσω του εναέριου χώρου της", ανέφερε το SPA, επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών.

Το βασίλειο "απορρίπτει την παραβίαση ή τη χρήση του εναέριου χώρου του ή του εδάφους του από οποιονδήποτε για να επιτεθεί σε οποιαδήποτε χώρα", πρόσθεσε ο αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, σημειώνοντας ότι η Σαουδική Αραβία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Το Ισραήλ, που θεωρεί το Ιράν τη βασική απειλή στην περιοχή, έχει αρνηθεί να αποκλείσει την ανάληψη μονομερούς δράσης για να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει "πυρηνικά όπλα"--κάτι που η κυβέρνηση του Ιράν διαψεύδει ότι θέλει, παρά τις κατηγορίες της Δύσης και την επιβολή κυρώσεων.

Σύμφωνα με τους Τάιμς, μια πηγή στη Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι η άτυπη συμφωνία είναι "γνωστό" πως έχει γίνει σε ένα συγκεκριμένο κύκλο ανθρώπων στο βασίλειο--κυρίως ανώτατους αξιωματούχους στο πεδίο της εθνικής άμυνας.

"Το ξέρουμε όλοι. Θα τους αφήσουμε να περάσουν και θα παραστήσουμε ότι δε βλέπουμε τίποτα", είπε η πηγή αυτή στην εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου