Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Τάρπον Σπρινγκς Οικολογικός Αρμαγεδδών με μαύρο χρώμα

Χειρότερη από τον κυκλώνα Κατρίνα» θεωρούν την πετρελαιοκηλίδα οι ψαράδες της Λουιζιάνα, κάνοντας τη σύγκριση ανάμεσα στους δεκάδες χιλιάδες τόνους πετρελαίου που ξεχύνονται καθημερινά στα νερά του Κόλπου του Μεξικού και στον καταστρεπτικό κυκλώνα που έπληξε τη Νέα Ορλεάνη το 2005. Οσοι ζουν στα παράλια μυρίζουν στην ατμόσφαιρα το πετρέλαιο που μολύνει τη θάλασσά τους από τις 20 Απριλίου, όταν έκρηξη σε πλωτή εξέδρα της ΒΡ σκότωσε 11 εργάτες και προκάλεσε ζημιά στην πετρελαιοπηγή, η οποία έκτοτε δεν έχει σταματήσει να φτύνει το φονικό υγρό της μέσα στο νερό.

Η καταστροφή στο περιβάλλον από τη χειρότερη πετρελαιοκηλίδα στην Ιστορία των ΗΠΑ είναι τεράστια, όπως και το πλήγμα στην αλιεία και στον τουρισμό. Μπάλες από πίσσα ξεβράζονται ήδη στις παραλίες της Φλόριδας, στο ένα τρίτο των νερών του Κόλπου απαγορεύεται το ψάρεμα λόγω μόλυνσης, ενώ ο αριθμός των νεκρών πουλιών, ψαριών και θαλάσσιων θηλαστικών αυξάνεται συνεχώς.

Η τελευταία προσπάθεια της ΒΡ να περιορίσει τη ζημιά συνίσταται στην τοποθέτηση μιας «τάπας» στον αγωγό από τον οποίο αναβλύζει το πετρέλαιο. Αν και είναι η πιο πετυχημένη ύστερα από πολλές αποτυχημένες απόπειρες, μεγάλες ποσότητες πετρελαίου συνεχίζουν να ξεχύνονται στον Κόλπο του Μεξικού. Η διαρροή αναμένεται να αντιμετωπιστεί μέσω μιας εναλλακτικής πετρελαιοπηγής, δίπλα στην κατεστραμμένη. Ωστόσο αυτό δεν θα γίνει πριν από τον Αύγουστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου