Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Siemens: Δυο δρόμους έχουν οι μίζες

Χρειάσθηκε να φτάσουμε 8 μέρες πριν την ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής για τη Siemens για να ζητηθεί κάτι που είναι αυτονόητο ότι έπρεπε να είχε συμβεί πριν από μήνες: το άνοιγμα των λογαριασμών γνωστών επιχειρηματιών και χρηματιστών, οι οποίοι εμφανίζονται να έγιναν αποδέκτες εμβασμάτων από τα "μαύρα ταμεία" της Siemens.

Και παράλληλα χρειάσθηκε ένας βουλευτής της αριστεράς (ο Δημήτρης Παπαδημούλης) για να κληθεί ένα από τα "μεγάλα ψάρια" της χώρας, ο Σωκράτης Κόκκαλης, που συνεργαζόμενος με την Siemens είχε δημιουργήσει το αμαρτωλό καθεστώς "μονοψώνιου" στον ΟΤΕ. Με το έγγραφο Βαλυράκη, που ενέκρινε ομόφωνα η επιτροπή, περιγράφονται οι δύο μέθοδοι που ακολούθησε η Siemens για να μιζάρει Έλληνες πολιτικούς με 100 εκατ. με βάση παρένθετα πρόσωπα, ενώ στοιχειοθετείται και το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας:-ο ένας ήταν ο "γρήγορος" δρόμος, που όμως άφηνε ίχνη (περίπτωση Μαντέλη): με εντολή Χριστοφοράκου ιδρύθηκαν 4 εταιρείες (οι Placid Blue, Fairways Estates, Martha Holdings και Martha Overseas) από τις οποίες στέλνονταν εμβάσματα σε παρένθετα πρόσωπα.

Τα τελευταία τα κατέθεταν σε λογαριασμούς στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.-ο δεύτερος ήταν ο "σύνθετος" δρόμος: ο τραπεζίτης Ζαν Κλωντ Οσβαλντ, στέλεχος της Dresner Bank στη Γενεύη ερχόταν στην Ελλάδα και συναντούσε επιχειρηματίες και χρηματιστές από τους οποίους έπαιρνε μετρητά (σε τσάντες, σακούλες κ.λπ.). Τα χρήματα τα έδινε στα στελέχη της Siemens, που ήταν εντεταλμένα να πληρώνουν τους πολιτικούς. Για να επιστραφούν όμως τα χρήματα στους δικαιούχους τους (επιχειρηματίες, χρηματιστές κ.ά.) η Dresner Bank κατέθετε τα οφειλόμενα ποσά σε λογαριασμούς των δικαιούχων στο εξωτερικό, και μάλιστα με τη σχετική προμήθεια (της τάξης του 10% - 20%).

"Οι "εισπράξεις" που ελάμβαναν χώρα κατά τον παραπάνω τρόπο στην Ελλάδα "εξοφλούνταν" από τον Όσβαλντ ως τραπεζικό διαχειριστή των λογαριασμών των εταιρειών που ήλεγχαν οι (κατηγορούμενοι σήμερα) Μαυρίδης, Λέτσας, Καλδής, Χριστοφοράκος, με τραπεζικά εμβάσματα στους λογαριασμούς που διατηρούσαν στο εξωτερικό οι διάφοροι Έλληνες "ενδιαφερόμενοι" που συνεργάστηκαν", αναφέρεται στο έγγραφο το οποίο απευθύνεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών, την αρχή καταπολέμησης του μαύρου χρήματος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Αιτήματα

Ταυτόχρονα η εξεταστική έδειξε διάθεση "να τρέξει" την έρευνα, παρά το ότι οι 2 άμεσοι συνεργάτες του Μ. Χριστοφοράκου στα "μαύρα ταμεία" της Siemens, Δ. Δενδρινός και Πρ. Μαυρίδης, αρνήθηκαν να αποκαλύψουν την αλήθεια στην κατάθεσή τους την Πέμπτη. Στο πλαίσιο αυτό η εξεταστική ζήτησε τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όλων των υπουργών της τελευταίας 20ετίας που εμπλέκονται με συμβάσεις της Siemens, τη δικαστική συνδρομή για άνοιγμα λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων και εταιρειών σε συνεργασία με τη Γιουροπόλ, ενώ αποφάσισε 3 μέλη της να μεταβούν στη Γερμανία για να εξετάσουν τους Σίκατσεκ, Κουτσενρόιτερ και ενδεχομένως τον Μ. Χριστοφοράκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου