Τις τελευταίες μέρες η Εφορεία Ακροπόλεως μαρκάρισε με άμμο μια λωρίδα μέσα στο άλσος, στα δεξιά του λιθόστρωτου δρόμου προς τον Άη Δημήτρη Λουμπαρδιάρη. Η λωρίδα είναι σχεδόν ένα μέτρο πλάτος και καμμιά πενηνταριά μήκος και εγκλείει πολλά δέντρα καθώς το άλσος στο σημείο αυτό είναι πυκνό.
Μας δημιουργήθηκε η απορία για τί πρόκειται και, βέβαια, η σχετική αγωνία για τα δέντρα καθώς η Εφορεία Ακροπόλεως δεν μας έχει συνηθίζει σε περιβαλλοντικές ευαισθησίες του τύπου «για κάθε δέντρο που κόβεται σε μια ανασκαφή φυτεύεται ένα άλλο σε κατάλληλο σημείο των λόφων».
Σε εκπομπή του Σκάι της Κυριακής 6 Ιουνίου www.skai.gr/Radio ήταν καλεσμένη η αρχαιολόγος κα Όλγα Βογιατζόγλου, γνωστή στους κατοίκους της περιοχής για την δράση της στους Λόφους. Από αυτήν την εκπομπή πληροφορηθήκαμε ότι η κα Βογιατζόγλου είναι ειδική στους Λόφους. Γηράσκομεν αεί διδασκόμενοι. Πριν προχωρήσουμε στο θέμα μας, είναι αδύνατον να αντισταθούμε στον πειρασμό μιας παρεκβολής: Σταθερή στα πιστεύω της, με το καλημέρα σας έφερε σε δύσκολη θέση τον παρουσιαστή κο Πορτοσάλτε λέγοντας ότι αν κανείς δει τους λόφους από την Ακρόπολη βλέπει ένα πράσινο πράγμα και δεν καταλαβαίνει τίποτε. Έσπευσε ο κος Πορτοσάλτε να πει ότι πρόκειται περί μοναδικής οάσεως στην καρδιά της τσιμεντο-Αθήνας κλπ και, βεβαίως, η κα Βογιατζόγλου το μάζεψε.
Πίσω στο θέμα μας. Η μαρκαρισμένη λωρίδα γης πρέπει να καταδεικνύει τη θέση αγωγού που αποτελεί τμήμα του Πεισιστράτειου συστήματος υδροδότησης της αρχαίας πόλης, το οποίο λειτουργούσε μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.
Φαίνεται να έχει η Εφορεία εικόνα για τον αγωγό και από ανασκαφικές μαρτυρίες. Στη συνέντευξη πάντως δεν φάνηκε πρόθεση για ανασκαφή.
Σε κάθε περίπτωση, αν γίνει ανασκαφή, επειδή πραγματικά το όρυγμα θα διασχίζει χώρο με πυκνή βλάστηση, οι κάτοικοι της περιοχής θα απαιτήσουμε να φυτευτούν σε κατάλληλα σημεία των λόφων ισάριθμα δέντρα και θάμνοι με αυτά που θα κοπούν.
Η προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου σε καμμία περίπτωση δεν σημαίνει εξόντωση του άλσους.
Αλλά, για φαντάσου, μέχρι την εποχή της γιαγιάς μας, μέχρι την γέννηση των γονιών των σημερινών μεσήλικων, το Πεισιστράτειο δούλευε, για δες…
Στέλλα Μαρκαντωνάτου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου