Τρίτη, 22 Ιουνίου 2010

ΦΟΡΟ-ΠΑΓΙΔΑ ΣΤΗΝΕΙ Η ΕΦΟΡΙΑ


Ρεπορτάζ: Μαρία Βουργάνα
(από το ΕΘΝΟΣ)
Φορο-παγίδα μέσω των πιστωτικών καρτών στήνει σε καταστηματάρχες και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών η Εφορία, για να εντοπίσει όσους κρύβουν τον τζίρο τους και «κλέβουν» ή δεν αποδίδουν εγκαίρως στο Δημόσιο τον ΦΠΑ που εισπράττουν από τους καταναλωτές. Με το δεύτερο κύμα της αύξησης του ΦΠΑ να...

έρχεται την 1η Ιουλίου σε αγαθά και υπηρεσίες, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων διενεργεί νέου τύπου διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την αύξηση των φορολογικών εσόδων... Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής της ΓΓΠΣ Διομ. Σπινέλης, αξιοποιώντας διάταξη του τελευταίου φορολογικού νόμου, η οποία υποχρεώνει τράπεζες, δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμούς κοινής ωφέλειας, υπουργεία και ΟΤΑ να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο υπουργείο Οικονομικών κάθε στοιχείο και πληροφορία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος, ξεκίνησε να «τρέχει» μια σειρά από διασταυρώσεις σε εισοδήματα, αμοιβές, δαπάνες και περιουσιακά στοιχεία μέσω των ειδικών προγραμμάτων του TAXIS.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΓΠΣ έχει ήδη αρχίσει να αντλεί από τις τράπεζες στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν τις πωλήσεις μέσω πιστωτικών καρτών που πραγματοποιούν οι έμποροι. Από τη στιγμή που η υπηρεσία θα έχει στα χέρια της αναλυτικά στοιχεία για τις συναλλαγές που έχουν γίνει μέσω πιστωτικών καρτών, θα προχωρήσει αμέσως στον εξονυχιστικό έλεγχο αυτών των στοιχείων, τα οποία θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις ΦΠΑ (περιοδικές και εκκαθαριστικές) και τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που έχουν υποβάλει οι επιτηδευματίες.
Οι φορολογούμενοι που θα εντοπιστούν να έχουν αποκρύψει τα πραγματικά ακαθάριστα έσοδά τους, και να μην έχουν αποδώσει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στις πωλήσεις που έγιναν μέσω πιστωτικών καρτών, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα και προσαυξήσεις φόρων.
Η Εφορία θα τους καλέσει να προσέλθουν εντός 10 ημερών προκειμένου να συμμορφωθούν υποβάλλοντας εκπρόθεσμες δηλώσεις για να πληρώσουν τις επιπλέον διαφορές με μειωμένους κατά 50% τους πρόσθετους φόρους, δηλαδή 0,5% ανά μήνα στον φόρο εισοδήματος και 0,75% τον μήνα στον ΦΠΑ.
Για όσους δεν συμμορφωθούν θα διατάσσεται προσωρινός ή τακτικός έλεγχος και στην περίπτωση αυτή θα τους καταλογίζονται πρόσθετοι φόροι από 2% - 2,5% για κάθε μήνα λόγω υποβολής ανακριβών δηλώσεων.
Επίσης, οι έλεγχοι θα αποκαλύψουν και τους κατόχους πιστωτικών καρτών, που ενώ δήλωσαν στην εφορία μικρά εισοδήματα, πραγματοποίησαν μεγάλες αγορές.
Πάντως οι επιτηδευματίες που έχουν υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ ή εισοδήματος έχουν την ευκαιρία μέχρι τις 30 Ιουνίου 2010 να υπαχθούν στη σχετική ρύθμιση, γλιτώνοντας από πρόσθετους φόρους και πρόστιμα.
Στην περίπτωση αυτή ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται εφάπαξ χωρίς καμία προσαύξηση, ενώ για τις δηλώσεις ΦΠΑ ο φόρος καταβάλλεται είτε εφάπαξ με την υποβολή της δήλωσης είτε σε 6 μηνιαίες δόσεις. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής δεν υπολογίζεται πρόσθετος φόρος. Αν όμως ο ΦΠΑ καταβληθεί σε δόσεις, τότε επιβάλλεται πρόσθετος φόρος, ο οποίος ανέρχεται σε 10% αν η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2008 και σε 3% αν η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε από 1ης Ιανουαρίου 2009 και μέχρι 30 Απριλίου 2010.
Τα στοιχεία που αφορούν τις συναλλαγές που έχουν γίνει μέσω πιστωτικών καρτών θα αξιοποιηθούν από τον φοροελεγκτικό μηχανισμό και στον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των φορολογουμένων και κυρίως αυτών που ενώ δηλώνουν εισοδήματα φτώχειας πραγματοποιούν πανάκριβες αγορές αγαθών.
ΣΔΟΕ
Ανοίγει τους τραπεζικούς λογαριασμούς 50 γιατρών
«Νυστέρι» στη φοροδιαφυγή των γιατρών επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔΟΕ προχωρά τώρα στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών 50 διευθυντών κλινικών Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων (κατά κανόνα χειρουργών και ορθοπεδικών), σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο και Χανιά. Για τους γιατρούς αυτούς, υπάρχουν υπόνοιες ότι εμπλέκονται σε υπερτιμολογήσεις νοσοκομειακών υλικών, φυσικά με το αζημίωτο.
Μετά τους γιατρούς του Κολωνακίου, το ΣΔΟΕ επεκτείνει τον έλεγχο σε πανεπιστημιακούς γιατρούς και γιατρούς του ΕΣΥ, ενώ έχει έτοιμη νέα λίστα με 153 τρανταχτά ονόματα γιατρών που «συνελήφθησαν» με σοβαρές φορολογικές παραβάσεις.
Από το «κόσκινο» των ελεγκτών του ΣΔΟΕ περνάνε οι προμήθειες των υλικών των νοσοκομείων και οι γιατροί των νοσοκομείων του ΕΣΥ που ελέγχονται για μίζες στην προμήθεια των υλικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη ανοίξει δύο τραπεζικοί λογαριασμοί γιατρών στην Πάτρα. Στον λογαριασμό του πρώτου βρέθηκε το ποσό των 31 εκατ. ευρώ και στον λογαριασμό του δεύτερου το ποσό των 16 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου