Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Νέo ρεκόρ στις υπερηχητικές πτήσεις

H πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του νέου υπέρ-υπέρηχητικού πύραυλου πλεύσης X-51A Waverider πραγματοποίηθηκε στις ΗΠΑ την Τετάρτη σημειώνοντας νέο ρεκόρ στις υπερηχητικές πτήσεις. Το X-51A Waverider πέταξε για περισσότερα από τρία λεπτά με ταχύτητα έξι φορές την ταχύτητα του ήχου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.Ως φορέας για την εκτόξευση χρησιμοποιήθηκε το αεροσκάφος B-52 Stratofortress της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που πλέει στα ανοικτά της Καλιφόρνιας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο νέος υπέρ-υπέρηχητικός πύραυλος πλεύσης κατάφερε για 200 δευτερολέπτα να αυξάνει την επιτάχυνση του πριν αρχίσει η ταχύτητα του να μειώνεται.

Η Πολεμική Αεροπορία δήλωσε ότι το προηγούμενο ρεκόρ ήταν τα δώδεκα δευτερόλεπτα.

"Είμαστε σε έκσταση, διότι καταφέραμε να ξεπεράσουμε πολλά εμπόδια, προκειμένου αυτή η πτήση να στεφθεί με επιτυχία", δήλωσε ο Τσάρλι Μπρινκ, διαχειριστής του προγράμματος X-51A Waverider στο Ερευνητικό Εργαστήριο της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Το X-51A Waverider κατασκεύασαν για λογαριασμό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων η Pratt & Whitney Rocketdyne και η Boeing.

"Πραγματοποιήσαμε αυτό το άλμα στην τεχνολογία των κινητήρων, ένα κατόρθωμα που συγκρίνεται με το πέρασμα από τα ελικοφόρα αεροσκάφη του ΙΙ Παγκοσμίου Πολέμου στους κινητήρες των σημερινών αεριωθούμενων", πρόσθεσε.

Ο διευθυντής του τομέα των υπερηχητικών της Boeing, Τζο Βόγκελ, δήλωσε πως "πρόκειται για ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ και θέτει τα θεμέλια για πολλά υπερηχητικές εφαρμογές στο μέλλον".

Τέσσερα X-51A Waverider έχουν παραδωθεί στην αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, ενώ αναμένεται να παραδωθούν άλλα τρία έως το φθινόπωρο.

ENET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου