Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

"Θα μπορεί ο Obama να κλείσει το internet;"

"Ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα δίνει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ το δικαίωμα να “κλείσει” το internet προωθείται από την κυβέρνηση του Barack Obama. Έτσι αν ψηφιστεί και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης δεν θα έχουμε πρόσβαση σε δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης, όπως της Google και της Yahoo ενώ και οι internet service providers που έχουν σαν βάση τις ΗΠΑ, θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Φυσικά δεν είναι λίγοι οι πολέμιοι του νέου νομοσχεδίου, που πρότεινε ο Joe Liebermann, πρώην υποψήφιος για τον προεδρικό χρίσμα, αφού όπως...

ισχυρίζονται ένας τέτοιος νόμος θα έδινε στον Λευκό Οίκο την απόλυτη εξουσία!
Όλα αυτά ξεκινούν από την αύξηση κατά 400% των ηλεκτρονικών επιθέσεων που δέχεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ και την κάνει να αντιμετωπίζει περιστατικά, όπως οι ταυτόχρονες βομβιστικές επιθέσεις σε μεγάλες πόλεις και η επίθεση χάκερ στο οικονομικό σύστημα της χώρας με τον ίδιο τρόπο: ως περιστατικά έκτακτης εθνικής ανάγκης! Γι’ αυτό τον λόγο έρχεται ο Liebermann να προτείνει την δημιουργία ενός “kill switch”, ενός διακόπτη που αμέσως θα “κλείνει” το ίντερνετ και θα
προστατεύει την χώρα άλλα και κατ’ επέκταση τους πολίτες, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, αφού παρά την φιλική όψη του διαδικτύου, αυτό μπορεί να επιτρέψει σε επιτήδειους να έχουν πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία, όπως οι τραπεζικοί λογαριασμοί αλλά και μεγάλα κρατικά μυστικά.
Φυσικά ο Barack Obama και ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα μπορεί να ελέγξει την λειτουργία του internet σε άλλες χώρες, όμως ένα ενδεχόμενο πάγωμα της λειτουργίας του στις ΗΠΑ θα επηρεάσει αναμφισβήτητα όλο τον κόσμο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι τρεις σελίδες με τις περισσότερες επισκέψεις απ’ όλο τον κόσμο, η Google, η Yahoo και το YouTube έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ, ενώ από τον νόμο επηρεάζεται κάθε εταιρία, που βρίσκεται στην λίστα της Εθνικής Ασφάλειας και με οποιονδήποτε τρόπο σχετίζεται με το internet, το τηλεφωνικό σύστημα ή γενικότερα το σύστημα επικοινωνιών της χώρας και θα ελέγχεται από το National Centre for Cybersecurity and Communications (NCCC).
Τι λένε οι εταιρίες; Η Google δεν έκανε κάποιο επίσημο σχόλιο, αφού τα παραπάνω δεν είναι ακόμη νόμος της κράτους. Παρ’ όλα αυτά δεν γίνεται να μην σου έρθει στο μυαλό η τελευταία ταινία της σειράς Die Hard με τον Bruce Willis, αφού καταστάσεις όπως αυτές μάλλον θέλουν να αντιμετωπίσουν στην Αμερική."
away.gr

1 σχόλιο: