Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΨΑΛΙΔΑ!!!


«Κλείσιμο της ψαλίδας» στο 6% μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αλλά και ανακατατάξεις στο χώρο της Αριστεράς προκύπτουν από την πρώτη ύστερα από την υιοθέτηση του μνημονίου πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Αξία» σε δύο «κύματα», στα διαστήματα 6-8 Ιουλίου και 14-16 Ιουλίου, και σε δείγμα 1.156 άτομων άνω των 18 ετών. Την ίδια στιγμή, η δημοσκόπηση κατέγραψε ως κυρίαρχο συναίσθημα των πολιτών το φόβο και την απαισιοδοξία για το μέλλον, αλλά και την αντίθεσή τους στο μνημόνιο που συνομολόγησε η κυβέρνηση με την τρόικα της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Μειώνεται η διαφορά

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να προηγείται της ΝΔ, με ποσοστό 35,5% έναντι 29,5% που συγκεντρώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο, είναι εμφανές ότι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων μειώνεται σημαντικά. Παράλληλα , ενισχυμένο εμφανίζεται το ΚΚΕ, που φτάνει στο 12,5%, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που επιτυγχάνει ένα 5,5%, στο 5% παραμένει ο ΛΑΟΣ, πέφτοντας για πρώτη φορά στην πέμπτη θέση, ενώ το νεοϊδρυθέν κόμμα του Φ. Κουβέλη, η Δημοκρατική Αριστερά, συγκεντρώνει ποσοστό 2%, οι Οικολόγοι Πράσινοι λαμβάνουν 4% και το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται στο 21,7%.

Μετακινήσεις ψηφοφόρων

Στη δημοσκόπηση καταγράφονται και μετακινήσεις ψηφοφόρων, καθώς το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 3,8% και ο ΛΑΟΣ σε ποσοστό 10,3% χάνουν ψηφοφόρους προς την «πλευρά» της ΝΔ, ενώ το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης χάνει ψηφοφόρους προς το λευκό σε ποσοστό 38,9% και αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 32%. Το 35% των πολιτών απαντά ότι καταλληλότερη κυβέρνηση για τον τόπο είναι το ΠΑΣΟΚ, το 17% η ΝΔ, ενώ το 42% απαντά καμία από τις δύο. Επίσης, το 66% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε και η ΝΔ μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση και, παράλληλα, μόλις το 5% των πολιτών τάσσεται υπέρ του ενδεχομένου κυβέρνησης συνεργασίας. Από τα παραπάνω δεν προκαλεί έκπληξη το 83% που δηλώνει δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση, αλλά και το 90% που εκφράζει δυσαρέσκεια προς τη ΝΔ.

«Όχι» στο μνημόνιο

Παράλληλα, το 43% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να απεμπλακεί από το μνημόνιο και μόνο το 34% πως πρέπει να τηρήσει τους όρους που έχουν τεθεί, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους δέκα πολίτες δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τους όρους του μνημονίου και άλλο ένα 13% δηλώνει άγνοια ή αρνείται να απαντήσει.

Επίσης, στο ερώτημα για το εάν τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, το 63% των πολιτών απαντά αρνητικά και μόνο το 22% πιστεύει πως η χώρα οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση. Παράλληλα, το 76% πιστεύει ότι συγκριτικά με πέρυσι η συνολική οικονομική κατάσταση έχει χειροτερεύσει, ενώ το 74% εκφράζει το ίδιο για την προσωπική του κατάσταση.

Απαισιοδοξία για το μέλλον

Οι πολίτες, εμφανίζονται στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση έντονα απαισιόδοξοι και για την κατάσταση που θα επικρατήσει στο κοντινό μέλλον. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση για το ποια είναι η εκτίμηση για την οικονομική κατάσταση της χώρας τον επόμενο χρόνο, το 65% εκτιμά ότι θα χειροτερεύσει, το 15% ότι θα καλυτερεύσει και το 13% ότι θα μείνει στάσιμη. Επίσης, όσον αφορά στην προσωπική οικονομική κατάσταση για το επόμενο έτος, τo 65% εκτιμά ότι θα χειροτερεύσει, το 23% ότι θα μείνει στάσιμη και μόνο το 7% ότι πρόκειται να βελτιωθεί.

Πηγή Δημήτρης Χρυσικόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου