Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΜΙΝΚ



Οικολόγοι ακτιβιστές απελευθέρωσαν 8.000 εκτρεφόμενα βιζόν από φάρμες της Κοζάνης





«Από τη φάρμα μου απελευθερώθηκαν 7.000 μινκ. Τα 2.000 δεν πιάστηκαν ποτέ και περίπου 500 αλληλοφαγώθηκαν στα κλουβιά τους, αφού δεν ήταν δυνατόν να χωριστούν ξανά σε οικογένειες και είχαν κανιβαλιστική συμπεριφορά. Η οικονομική ζημιά υπολογίζεται σε 120.000 ευρώ».

«Πρέπει να ξεκινήσω από την αρχή, όμως αυτό που δεν πληρώνεται είναι ο κόπος πέντε ετών για να εκθρέψω μια σειρά γενεών μινκ και να πετύχω καλής ποιότητας γούνα», λέει στα «ΝΕΑ» ο εκτροφέας βιζόν από το Ασκιό Κοζάνης, Μηνάς Μηγιάγκας. Στο... κυνήγι των μινκ- γνωστών και ως βιζόν- επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες εκτροφείς και κάτοικοι στο Ασκιό Κοζάνης, μετά την εισβολή ομάδας ακτιβιστών οικολόγων σε δύο φάρμες της περιοχής και την απελευθέρωση 8.000 γουνοφόρων ζώων.

Όσα μινκ δεν πιάστηκαν από τους εκτροφείς για να επιστρέψουν στα κλουβιά τους (περίπου 2.500 με 3.000), χτυπήθηκαν από αυτοκίνητα ή προσπαθούν να επιβιώσουν, κάνοντας επιθέσεις σε κοτέτσια και εγκαταστάσεις με κουνέλια. Όπως διαπιστώνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, τα μινκ σκοτώνουν μεν τα οικόσιτα ζώα από το ένστικτο της επιβίωσης, αλλά δεν τα τρώνε, αφού έχουν μάθει να τρέφονται με ειδικές κροκέτες.

Οι γουναράδες μιλούν για ανεπανόρθωτη οικονομική καταστροφή και ανόητη οικολογική κίνηση, η οποία όπως λένε προκαλεί σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα. Από την άλλη, οι ακτιβιστές παραβλέπουν τις ποικίλες αντιδράσεις- οι Οικολόγοι Πράσινοι διαχώρισαν τη θέση τους- και ζητούν την κατάργηση της παραγωγής και επεξεργασίας γούνας.

Το ίδιο βράδυ που έγινε η εισβολή στη φάρμα του κ. Μηγιάγκα, οι ακτιβιστές εισέβαλαν και στη διπλανή φάρμα, απελευθερώνοντας από τα κλουβιά 4.500 γουνοφόρα ζώα από τα οποία τα 1.000 κατάφεραν να περάσουν την περίφραξη και να διαφύγουν. Φεύγοντας, οι ακτιβιστές έβαλαν φωτιά στα μηχανήματα θανάτωσης και γδαρσίματος των ζώων, ενώ έγραψαν στον τοίχο συνθήματα, όπως «Εμείς φεύγουμε, καλό χειμώνα», «Είστε κανίβαλοι».

Το επόμενο πρωί άρχισε το σαφάρι του μινκ... Ο κάμπος του Ασκιού γέμισε από μικρά γουνοφόρα ζώα, τα οποία προσπαθούσαν να βρουν τροφή ανάμεσα στις φυτείες καλαμποκιού. Έπνιξαν κότες και κουνέλια χωρίς όμως να μπορούν να τα φάνε, αφού, αν και σαρκοβόρα, είναι ζώα εκτροφείου. Πολλά μινκ χτυπήθηκαν από αυτοκίνητα ή χάθηκαν στον κάμπο, όπου πιθανότατα δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν τις επόμενες ημέρες. Αναφέρθηκε μάλιστα επίθεση μινκ σε κοριτσάκι προκαλώντας του επιπόλαιη γρατσουνιά στο πόδι.

Κάποια ζώα επέστρεψαν μόνα στις μονάδες, ωστόσο τα περισσότερα μινκ πιάστηκαν ύστερα από πολύωρο κυνηγητό στους αγρούς από εκτροφείς που φορούσαν ειδικά γάντια, λόγω των κοφτερών δοντιών.

Όταν όμως τα βιζόν επέστρεψαν στα κλουβιά των εκτροφείων, άρχισε νέο μαρτύριο. «Το ένα άρχισε να τρώει το άλλο, με αποτέλεσμα οι γουναράδες να βρίσκουν βιζόν νεκρά ή με κομμένα άκρα...», λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων Βασίλης Δήμτσας. Επιπλέον, όπως λένε οι εκτροφείς, υπάρχει η πιθανότητα αιμομιξίας των ζώων, κάτι που θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την ποιότητα της γούνας. «Ούτε να τα θανατώσουμε τώρα μπορούμε. Είναι μικρά σε ηλικία και η γούνα τους δεν είναι κατάλληλη», λένε οι παραγωγοί.

ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
Όσα μινκ δεν πιάστηκαν από τους εκτροφείς, χτυπήθηκαν από αυτοκίνητα ή επιβίωσαν με επιθέσεις σε κοτέτσια και κουνέλια


Υπογραφή: «Τα Κοράκια της εκδίκησης»

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ πάντως η πρώτη ενέργεια ακτιβιστών για την απελευθέρωση γουνοφόρων ζώων στη Δυτική Μακεδονία, την «πρωτεύουσα» των γουναράδων. Τον περασμένο Δεκέμβριο άγνωστοι είχαν εισβάλει στη φάρμα του Λάζαρου Παπαχαρίση στην περιοχή της Σιάτιστας και άνοιξαν τα κλουβιά απελευθερώνοντας 7.500 μινκ.

«Το μόνο που έκανα από τότε ήταν να αγοράσω καραμπίνα και να βάλω φύλακα στη φάρμα. Η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική και πρέπει να ξεκινήσω από την αρχή», λέει σήμερα στα «ΝΕΑ» ο κ. Παπαχαρίσης.

Στο παρελθόν οικολογικές οργανώσεις απελευθέρωσαν δεκάδες χιλιάδες γουνοφόρα ζώα από εκτροφεία της Γερμανίας, της Φινλανδίας, των ΗΠΑ κ.ά.

«Αναστέλλουμε τη δράση μας μέχρι τις προσεχείς εκλογές και περιμένουμε μέχρι τότε να δούμε την καλή διάθεση των κρατικών φορέων για το οριστικό τελείωμα της παραγωγής και επεξεργασίας γούνας μέσα σε συγκεκριμένο σύντομο χρονικό πλαίσιο. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιστρέψουμε δριμύτεροι για νέες απελευθερώσεις και καταστροφές» προειδοποιούν σε κείμενό τους στο Διαδίκτυο τα μέλη της οργάνωσης «Κοράκια της εκδίκησης» (Corvus revengis), μετά το πρόσφατο διπλό χτύπημα στις φάρμες των μινκ στο Ασκιό Κοζάνης.



Η ταυτότητα του μινκ

Είναι σαρκοφάγο θηλαστικό και κατάγεται από το άγριο μινκ της Β. Αμερικής. Έχει μήκος 20- 30 εκατοστά. Το βασικό του χρώμα είναι σκούρο καφέ μέχρι μαύρο, ενώ πλέον εκτρέφονται και λευκά. Τα μινκ κρατούνται για χρόνια στα κλουβιά και τρέφονται με ειδική κροκέτα, η οποία παράγεται σε εργοστάσιο στη Νεάπολη Κοζάνης. Από 4.000 έως 20.000 ευρώ κυμαίνονται οι τιμές για ένα παλτό βιζόν, αλλά το κόστος εξαρτάται από την ποιότητα της γούνας, τον αριθμό των ζώων που έχουν χρησιμοποιηθεί, ακόμη και το αν το δέρμα προέρχεται από αρσενικά ή θηλυκά ζώα.
Για ένα παλτό μέχρι το γόνατο απαιτούνται περίπου 30 αρσενικά ή 50 με 60 θηλυκά μινκ.









ΤΑ ΝΕΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου