Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Σπείρα ένοπλων Ρουμάνων κακοποιών έχει σκορπίσει πανικό στην Κρήτη


Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

«Συναγερμός για τους ληστές των χρυσοχοείων»

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρχές Ασφαλείας ολόκληρης της Κρήτης από τη διαρκή δράση συμμορίας που διαπράττει ένοπλες ληστείες σε κοσμηματοπωλεία τουριστικών περιοχών σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Η εξάρθρωση της σπείρας -που κατά πάσα πιθανότητα συγκροτούν Ρουμάνοι-έχει καταστεί ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για την Αστυνομία στη μεγαλόνησο ενώ προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζει και το Αρχηγείο καθώς υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια και από τουριστικούς παράγοντες λόγω του πανικού που σπείρουν οι ληστές με τους πυροβολισμούς σε ξένους παραθεριστές. Τουριστικοί κύκλοι ανησυχούν ότι όσο συνεχίζεται η δράση της συμμορίας, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος δυσφήμισης αφού, όπως λένε, δεν είναι δυνατόν οι τουρίστες να τρέχουν ναπροστατευθούν από τις σφαίρες που ρίχνουν οι δράστες σε κάθε εμφάνισή τους.

Τα τελευταία 24ωρα έχει δοθεί εντολή να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας σε όλες τις τουριστικές περιοχές καθώς εκτιμάται ότι το επόμενο “χτύπημα” είναι θέμα χρόνου.Οι ληστές έχουν αποδείξει ότι είναι καλά οργανωμένοι, έχουν στενούς «δεσμούς» με την περιοχή της Χερσονήσου και χτυπούν σε κοσμηματοπωλεία που λειτουργούν στο Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης από την Ανάληψη Χερσονήσου και την περιοχή του Κοκκίνη μέχρι την Αγία Πελαγία, το Πάνορμο και το Μπαλί. Αξιωματικοί των υπηρεσιών Ασφαλείας σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο έχουν πλέον σημαντικά στοιχεία στη διάθεση τους και τις τελευταίες εβδομάδες δουλεύουν πυρετωδώς για να φθάσουν στην σύλληψη των ληστών.

Τα στοιχεία αυτά …εμπλουτίστηκαν σημαντικά μετά και το νέο χτύπημα που σημειώθηκε προχθές το πρωί σε κοσμηματοπωλείο στην περιοχή του Μπαλί.

Τους ξυλοκόπησε ο ιδιοκτήτης

Αυτή τη φορά το σχέδιο των δραστών δεν κύλησε όπως ανέμεναν. Δεν προέβλεψαν την σθεναρή αντίσταση που προέβαλαν ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου και ένας φίλος του. Παρά το γεγονός ότι βρέθηκαν αντιμέτωποι με ενόπλους, οι δύο άνδρες, ρισκάροντας ακόμα και τη ζωή τους, προσπάθησαν να αποτρέψουν τη ληστεία και μάλισταδεν φοβήθηκαν να επιτεθούν στους δύο από τους τέσσερις ληστές.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, δύο δράστες εισέβαλαν στο κοσμηματοπωλείο και οι δύο συνεργοί τους περίμεναν στο αυτοκίνητο. Οι τελευταίοι χρειάστηκε να βγουν από το κλεμμένο όχημα και να ρίξουν στον αέρα για εκφοβισμό προκειμένου να διαφύγουν οι δύο πρώτοι. Κατάφεραν να αποσπάσουν μόνο δύο περιδέραια, αξίας περίπου 1000 ευρώ. Το περιστατικό αναστάτωσε την τουριστική περιοχή του Μπαλί. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και πριν από λίγες ημέρες στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας όπου τουρίστες έτρεχαν πανικόβλητοι όταν οι ληστές άρχισαν ναπυροβολούν στον αέρα για εκφοβισμό ώστε ναπροφυλαχθούν από τις σφαίρες τους.

Οι διωκτικές Αρχές σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο ενεργούν πλέον συντονισμένα για την εξάρθρωση της σπείρας ενώ έχει ζητηθεί συνδρομή και από τις άλλες δύο Αστυνομικές Διευθύνσεις καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξουν «χτυπήματα» σε Λασίθι και Χανιά. Ήδη αξιοποιούν κάποια ευρήματα-αναμένονται απαντήσεις από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών- ενώ πέραν από τον σωματότυπο των ληστών, έχουν στη διάθεση τους και ορισμένα πιο ειδικά χαρακτηριστικά τους.

Διασυνδέσεις με Χερσόνησο

Κατά σύστημα οι δράστες κλέβουν οχήματα, κυρίως από την περιοχή της Ανάληψης Χερσονήσου,προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν στις ληστείες. Δείχνουν να γνωρίζουν καλά την συγκεκριμένη περιοχή και αστυνομικοί δεν αποκλείουν να διαμένουν εκεί.

Πριν από περίπου μία εβδομάδα οι διωκτικές Αρχές εντόπισαν ένα κλεμμένο αυτοκίνητο στο Ρέθυμνο,μέσα στο οποίο βρέθηκαν καραμπίνες και κουκούλες. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ πιθανολογούν ότι τα ευρήματα σχετίζονται με την συγκεκριμένη συμμορία. Το συγκεκριμένο όχημα είχε καταδιωχθεί δύο ημέρες μετά από απόπειρα ληστείας που είχε σημειωθεί σε κοσμηματοπωλείο στο Πάνορμο.

Αστυνομικοί που έχουν επιφορτιστεί με τις έρευνες για εξάρθρωση της συγκεκριμένης συμμορίας, τονίζουν ότι έχουν καταλήξει στο προφίλ των δραστών και διερευνούν τις διασυνδέσεις τους και σε τοπικό επίπεδο.

«Διώχνουν» κιλά χρυσού εκτός Κρήτης

Είναι η πρώτη φορά που οι διωκτικές Αρχές του νησιού αντιμετωπίζουν τη δράση μιας τέτοιας συμμορίας. Μέχρι πρότινος η συνήθης πρακτική ήταν η μέθοδος του ριφιφί. Γεωργιανοί, Ρουμάνοι και Σέρβοι θεωρούνται «εξπερ» στο είδος. Αυτό έχει δείξει η εμπειρία. Οι ένοπλες ληστείες σε κοσμηματοπωλεία είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα τοπικά δεδομένα. Η συγκεκριμένη συμμορία έχει δείξει ότι κινείται οργανωμένα και στοχευμένα.

Αξιωματικοί της Ασφάλειας Ηρακλείου πιστεύουν ότι ο χρυσός δεν μένει στην Κρήτη. Υπάρχουν πληροφορίες ότι τα κοσμήματα «φορτώνονται» σε σακ-βουαγιάζ και με τα πλοία της γραμμής μεταφέρονται εκτός νησιού.

Τα σενάρια που εξετάζονται για τη «διαδρομή» του χρυσού είναι δύο: είτε «φεύγουν» στο εξωτερικό πχ.Ρουμανία όπου δρουν οργανωμένα κυκλώματαείτε μεταπωλούνται σε κοσμηματοπωλεία της Αθήνας.

Επίσης μία τρίτη εκδοχή είναι να στέλνονται σεχυτήρια για τη μετατροπή τους σε ράβδους χρυσού. «Η οικονομική κρίση δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας. Υπάρχει γενικότερη κρίση και ο χρυσός είναι η καλύτερη επένδυση» σχολιάζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου