Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Κρίμα για την "ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε"! Πωλείται όπως είναι ...επιπλωμένη.!


Πράσινος κυκλώνας ΔΝΤ σαρώνει και την Ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία "ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε."!

- Την ιδιωτικοποίησή της προωθεί η ΑΤΕ ως το Σεπτέμβρη.
- Σοκ στην παραγωγική βάση της Ηπείρου.
- Προετοιμάζεται γενικός ξεσηκωμός.

Ο... "κυκλώνας" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σαρώνει κάθε τι στο πέρασμά του και δεν θα τη γλιτώσουν ούτε οι παραγωγικές μονάδες που ως σήμερα, γνωρίζαμε πως δημιουργήθηκαν για να στηρίξουν το υστέρημα του Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφου.
Ο "κυκλώνας" ΔΝΤ σαρώνει τη γαλακτοβιομηχανία "ΔΩΔΩΝΗ", τη μέχρι σήμερα θυγατρική της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος! Η είδηση ότι δρομολογείται το ξεπούλημα της "ΔΩΔΩΝΗΣ" που άκουσαν τα μέλη της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας από τα χείλη του προέδρου της ΑΤΕ Θεόδωρου Πανταλάκη, στη συνάντηση που είχε ο ΣΕΚ την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα, προκάλεσε κυριολεκτικά σοκ, στις τάξεις των παραγωγών της Ηπείρου.
Η συνάντηση είχε ζητηθεί από το Σύνδεσμο των Κτηνοτρόφων, με στόχο να θέσουν τα μέλη του στη μητρική της "ΔΩΔΩΝΗΣ", το ζήτημα της μείωσης της τιμής του αγελαδινού γάλακτος που προτάθηκε από την εδώ διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας αλλά και κάποια άλλα θέματα.
Η τοποθέτηση βέβαια του Διοικητή της ΑΤΕ άλλαξε άρδην τα δεδομένα, αφού πλέον τους συνεργαζόμενους παραγωγούς της "ΔΩΔΩΝΗΣ" δεν απασχολεί το πόσα θα πάρουν για το γάλα τους αλλά το αν θα πληρωθούν ξανά στο μέλλον, με τους ευνοϊκούς όρους που γνώριζαν, λόγω του κοινωνικού χαρακτήρα που έπαιξε από τη στιγμή της ίδρυσής της η ηπειρωτική μονάδα...
Σύμφωνα με τον γραμματέα του ΣΕΚ και πρόεδρο των Κτηνοτρόφων του Νομού μας Μιχάλη Τζίμα, τονίστηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο από τον κ. Πανταλάκη πως στις 19 Σεπτεμβρίου θα βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για την εξαγορά της "ΔΩΔΩΝΗΣ" από ιδιώτη.
Αυτό επιβάλει η πρόθεση της Αγροτικής Τράπεζας να μετάσχει στο υπό σύσταση Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η συμμετοχή στο οποίο προϋποθέτει μεταξύ άλλων πως οι τράπεζες που θα αντλήσουν ρευστότητα από τα 10 δισ. ευρώ με τα οποία ξεκινά, πρέπει να είναι απαλλαγμένες από όλες τις θυγατρικές τους εταιρείες. Η σύσταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δρομολογήθηκε στις 21 Ιουνίου. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προβλέπεται στο Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, του μηχανισμού στήριξης που έχει υπογράψει η Ελληνική Δημοκρατία (ν. 3845/2010) με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Βασικός σκοπός του είναι να διατηρήσει τη σταθερότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χορηγώντας ίδια κεφάλαια σε περίπτωση σημαντικής συρρίκνωσης των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών.
Μετά το πρώτο σοκ στο άκουσμα της είδησης, οι κτηνοτρόφοι προσπάθησαν να θέσουν τις ενστάσεις τους αλλά ο διοικητής της ΑΤΕ ήταν κάθετος, κάτι που για τον Μιχάλη Τζίμα σημαίνει πως μιλάμε για τετελεσμένο...
Ο κ. Πανταλάκης απέρριψε και το ενδεχόμενο διατήρησης από πλευράς της ΑΤΕ έστω και ενός ποσοστού 0,5%...
Η αντιπρόταση του κ. Πανταλάκη ήταν πως μέχρι τις 19 Σεπτέμβρη, μπορεί να περιμένει ένα σχέδιο ανάληψης της διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας από τους συνεταιριστικούς φορείς και αυτό φαίνεται πως απασχολεί σοβαρά πλέον τους κτηνοτρόφους.
"...Θα φέρουμε πρόταση να περάσει στα χέρια των κτηνοτρόφων η «ΔΩΔΩΝΗ» μέσα από όλες τις δυνατές συμμαχίες..." είπε χαρακτηριστικά χθες, ο κ. Τζίμας, προαναγγέλλοντας την ίδια ώρα δυναμικές κινητοποιήσεις.
"...Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Δε θα αφήσουμε να περάσει σε ιδιώτη η επιχείρηση..." τόνισε, ωστόσο, το εγχείρημα της εξαγοράς μιας τέτοιας μεγάλης μονάδας φαντάζει αρκετά δύσκολο, καθώς με πρόχειρες εκτιμήσεις η "ΔΩΔΩΝΗ" κοστολογείται στα 120 εκατ. ευρώ περίπου!
Έπειτα από απόφαση του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, το ερχόμενο Σάββατο στις 11 το πρωί, στο εργοστάσιο της "ΔΩΔΩΝΗΣ", θα πραγματοποιηθεί μια πρώτη ενημέρωση των φορέων.
Ο κ. Τζίμας κάλεσε τους Βουλευτές, το Νομάρχη και όλες τις αρχές να παραστούν για τη συγκρότηση ενός κοινού μετώπου κατά της ιδιωτικοποίησης της "ΔΩΔΩΝΗΣ". Την ερχόμενη Πέμπτη δε, στις 11, θα πραγματοποιηθεί πανηπειρωτικό, παγκτηνοτροφικό συλλαλητήριο με προορισμό την Περιφέρεια Ηπείρου.
Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην πώληση της "ΔΩΔΩΝΗΣ" εκφράζουν με κοινή τους ανακοίνωση οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, τονίζοντας πως "...θα αγωνιστούν με όλες τις δυνάμεις τους, προκειμένου η γαλακτοβιομηχανία όχι μόνο να μην πουληθεί αλλά και να μεταβιβαστεί στους φυσικούς της φορείς, διότι έτσι θα προασπιστούν τα συμφέροντα των παραγωγών - κτηνοτρόφων αλλά και η οικονομία ολόκληρης της Ηπείρου...".
Η ΕΑΣ Ιωαννίνων, ως ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της "ΔΩΔΩΝΗΣ", ζήτησε ήδη άμεση συνάντηση των Ενώσεων Μετόχων με την Διοίκηση της Τράπεζας, προκειμένου να ξεκαθαριστούν επίσημα οι προθέσεις της για την τύχη της γαλακτοβιομηχανίας. Στην ανακοίνωση των τριών ΕΑΣ, αναφέρεται τέλος, πως βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με την ΑΤΕ για την πραξικοπηματική εξαγορά μέρους των μετοχών των ΕΑΣ Άρτας, Πωγωνίου και Κονίτσης, η οποία έγινε με ωμή παραβίαση των όρων του ιδρυτικού καταστατικού, έχοντας ως μόνο στόχο την απόκτηση εκείνης της πλειοψηφίας, η οποία δίνει το δικαίωμα στην ΑΤΕ να λαμβάνει αποφάσεις μόνη της, ερήμην των μετόχων.
Για τις εξελίξεις που αφορούν τη γαλακτοβιομηχανία "ΔΩΔΩΝΗ" ενημέρωσε το Νομάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων.
Ο Νομάρχης επανέλαβε τις θέσεις της Νομαρχιακής Αρχής για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γαλακτοβιομηχανίας και διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού ότι θα προβεί στις δέουσες ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση.
Τέλος, του γνωστοποίησε ότι θα επαναφέρει το θέμα προς συζήτηση στην προσεχή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου