Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Συναγερμός για τo Τσεσμέ!

Σε επιφυλακή βρίσκονται τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας λόγω του Τσεσμέ (τουρκικό ερευνητικό σκάφος) στο Βόρειο Αιγαίο. Δεν χρειάστηκαν και πολλές ώρες από την δήλωση του Παπανδρέου ότι δίνει την άδεια σε εταιρίες να ψάξουν για πετρέλαιο και τσουπ και οι Τούρκοι έστειλαν το Τσεσμέ, σαν άλλο Συσμίκ να κάνει και αυτό έρευνες στο Αιγαίο. Έρχεται φάπα! Σφυρίζει! Για του τύπους πάντως σε σχετική δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γρηγόρης Δελαβέκουρας τόνισε ότι «εντοπίστηκε το τουρκικό υδρογραφικό και ωκεανογραφικό σκάφος "Τσεσμέ" στη θαλάσσια περιοχή του Βορείου Αιγαίου, μεταξύ της ηπειρωτικής ακτής της Θράκης και της Σαμοθράκης, σε περιοχή εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

«Σύμφωνα με τα σήματα του ναυτικού κώδικα που ανήρτησε χθες, το σκάφος πραγματοποιεί θαλάσσιες έρευνες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος και γνωστοποίησε ότι τα δύο υπουργεία έχουν προβεί σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά, προκειμένου να ζητήσουν εξηγήσεις για τη δραστηριότητα του πλοίου.

«Ο πλους και η δραστηριότητα του πλοίου τελούν υπό παρακολούθηση, με γνώμονα την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων της χώρας μας, σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας», ξεκαθάρισε.

Ο Γρ. Δελαβέκουρας υπογράμμισε ότι «από επιλογή, η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεργασία με την Τουρκία. Δεν πρέπει όμως κανένας να αμφιβάλει για την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

«Προειδοποιούμε την Τουρκία να μην επαναλάβει παλαιές αμαρτίες της, όπως αυτές του “Χόρα” το 1976 και του “Σισμίκ” το 1987, διότι “η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα”», διεμήνυσε εκ μέρους της ΝΔ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος τόνισε πως «Η ελληνική πλευρά δεν θα ανεχθεί, όπως και στο παρελθόν, έρευνες της Τουρκίας στο Αιγαίο, μέσα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου