Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Γιατί να μην φορολογηθούν οι έμποροι ναρκωτικών, που είναι και γνωστοί στην "καλή κοινωνία", ώστε ν' αυξηθούν τα έσοδα;


Από Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιχνιδιών

Πόλεμος στον τζόγο της γειτονιάς
«Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2010 να ανακοινώνεται η εγκατάσταση 50.000 τερματικών ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών αντί 50.000 υπολογιστών στα σχολεία.
Η Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιχνιδιών δηλώνει ότι θα αντιταχθεί με κάθε νόμιμο μέσο στην “καζινοποίηση” της χώρας και στην επίσημη επιβολή του τζόγου ως τρόπου ζωής και οικονομικής επιτυχίας του Ελληνα πολίτη». Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία πολιτών για τον περιορισμό των τυχερών παιχνιδιών δημιουργήθηκε πολύ πρόσφατα, με αφορμή, σύμφωνα με τα μέλη της, «τη δέσμευση που έχει αναλάβει η ελληνική Πολιτεία στο μνημόνιο σχετικά με την επαναφορά των τυχερών παιγνίων όπως είναι τα...

“φρουτάκια” και οι “κουλοχέρηδες”».
Ο δικηγόρος και εκπρόσωπος της κίνησης, Μιχάλης Κωνσταντίνου, εξηγεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επιτύχει εισροή 1,3 δισ. ευρώ από την αδειοδότηση και φορολόγηση νέων τυχερών παιχνιδιών στη χώρα μας. «Μιλάμε για περίπου 50.000 τερματικά, δηλαδή μηχανήματα τα οποία θα εισαχθούν στην ελληνική αγορά και θα τοποθετηθούν σε διάφορα μαγαζιά, τα οποία φυσικά θα έχουν την απαιτούμενη άδεια. Η αναλογία είναι ένα μηχάνημα ανά 250 κατοίκους περίπου», λέει. Τα μέλη της πρωτοβουλίας για τον περιορισμό των τυχερών παιχνιδιών θεωρούν ότι η τοποθέτηση των τερματικών θα έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία, ειδικά σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα. Αν τελικά τοποθετηθούν όλα αυτά τα τερματικά στα διάφορα καταστήματα, τότε ο καθένας, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται, θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε ένα τέτοιο μηχάνημα. «Πρόκειται για ένα είδος συνοικιακού τζόγου. Το κάθε μικρομάγαζο θα μπορεί να έχει το δικό του μηχάνημα, το δικό του “κουλοχέρη”, ενώ μάλλον θα υπάρξει και αδειοδότηση για νόμιμο στοιχηματισμό στο διαδίκτυο, το οποίο βέβαια σήμερα γίνεται παράνομα», συμπληρώνει.
Σοβαρή εξάρτηση
Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη VPRC για λογαριασμό της πρωτοβουλίας, το 42% των Ελλήνων πολιτών δαπανά χρήματα σε τυχερά παιχνίδια, με το μέσο ατομικό κόστος δαπανών να φτάνει τα 94 ευρώ μηνιαίως. Το 13% του δείγματος της έρευνας παρουσιάζει ενδείξεις εξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια. Το 20% των ερωτηθέντων έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα στο άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον λόγω των τυχερών παιχνιδιών. Το 77% διαφωνεί με την εγκατάσταση ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών σε χιλιάδες σημεία της ελληνικής επικράτειας.
Συγκεκριμένα, για τη λειτουργία των μηχανημάτων το 86% των πολιτών πιστεύει ότι αποτελούν μια σοβαρή εξάρτηση, το 74% ότι αυξάνουν την εγκληματικότητα και παραβατικότητα, το 92% ότι μειώνουν το οικογενειακό εισόδημα και το 58% ότι εξοικειώνουν όλους τους πολίτες με τα τυχερά παιχνίδια. Ο κ. Κωνσταντίνου σημειώνει χαρακτηριστικά πως η τοποθέτηση των τερματικών σε συνοικιακά καταστήματα δημιουργεί επίσης μια ψευδαίσθηση γρήγορου και εύκολου πλουτισμού. «Ειδικά σε μια τόσο άσχημη οικονομική περίοδο, ένας άνθρωπος ο οποίος είναι απελπισμένος θα στραφεί ενδεχομένως στον τζόγο, ειδικά όταν αυτό είναι τόσο απλό. Η ελληνική κοινωνία έχει να χάσει πολλά. Αφενός ο τζόγος απειλεί με συρρίκνωση τις οικονομικές δυνατότητες μιας οικογένειας κι αφετέρου απειλεί την κοινωνική συνοχή. Εξάλλου, αυτό ήταν κάτι που η ελληνική Πολιτεία έδειχνε να είχε αντιληφθεί, έχοντας επιβάλει μέχρι πρότινος την απαγόρευση αυτών των τυχερών παιχνιδιών», καταλήγει ο κ. Κωνσταντίνου.
Αγγελιοφόρος 01/08/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου