Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Ο άνθρωπος που νίκησε τον καρκίνο με την διατροφή

Τα τρόφιμα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι στη μάχη κατά του καρκίνου. Αυτό υποστηρίζει ο Γάλλος ψυχίατρος και νευροεπιστήμονας Ντέιβιντ Σερβάν Σράιμπερ, ο οποίος κατάφερε να νικήσει δύο φορές τον καρκίνο του εγκεφάλου, κατά κύριο λόγο με τη χημειοθεραπεία, αλλά παράλληλα και με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού του συστήματος καταναλώνοντας τα κατάλληλα τρόφιμα.

Ολα ξεκίνησαν για εκείνον πριν από δεκαέξι χρόνια όταν δίδασκε Ψυχιατρική στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και θεωρούταν ένας από τους πιο διακεκριμένους Ευρωπαίους ερευνητές. Εκείνη τη χρονιά έμελλε να κάνει μία ανακάλυψη που δεν είχε σχέση με την επιστήμη, αλλά με τη ζωή του: έλαβε διάγνωση για ύπαρξη καρκινικού όγκου στον εγκέφαλο. Οπως εξηγεί, η συμβατική ιατρική του έσωσε τη ζωή. «Χειρουργήθηκα δύο φορές και ακολούθησα και τις δύο φορές πρόγραμμα χημειοθεραπείας. Ομως αυτή η ιατρική προσέγγιση αποτελεί μονάχα την κατά μέτωπο επίθεση κατά του όγκου. Το κλειδί βρίσκεται στο να μάθει κανείς να ενισχύει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού του» λέει ο Σράιμπερ, ο οποίος ανακάλυψε τον πολύτιμο ρόλο της σωστής διατροφής. Ποια είναι λοιπόν τα καλύτερα αντικαρκινικά τρόφιμα;

Σε ό,τι αφορά τις πρωτεΐνες, ο Σράιμπερ τονίζει ότι για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ενδείκνυνται αυτές που προέρχονται από τα ψάρια (όπως το σολομό, το σκουμπρί και τις σαρδέλες), τα πουλερικά βιολογικής εκτροφής, τα όσπρια (φακές, αρακάς, φασόλια, ρεβίθια) και τη σόγια. Ιδιαίτερα η τελευταία όχι μόνο έχει την ιδιότητα να ρίχνει τα επίπεδα της χοληστερόλης, αλλά περιέχει άφθονα ισοφλαβονοειδή, μία ομάδα φυτοοιστρογόνων ικανών να περιορίζουν την παρουσία των σεξουαλικών ορμονών.

Οσον αφορά τα δημητριακά, ο Γάλλος επιστήμονας δίνει το πράσινο φως γι’ αυτά που είναι ολικής άλεσης. Το ρύζι, το κριθάρι, το σιτάρι, το κεχρί και η βρώμη επιβραδύνουν την απορρόφηση των σακχάρων και κατά συνέπεια δεν προκαλούν απότομη αύξηση της γλυκαιμίας και άρα και της ινσουλίνης. Τέλος, ο Γάλλος επιστήμονας κάνει ιδιαίτερη μνεία στο κόκκινο κρασί, που περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, καθώς και στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τα φρούτα και τα λαχανικά. «Με αυτή τη διατροφή έμαθα να βοηθάω το σώμα μου να αμύνεται καλύτερα. Η ιδέα ότι ο καρκίνος είναι αποκλειστικά θέμα γονιδίων, είναι μία επικίνδυνη προκατάληψη» επισημαίνει ο Σράιμπερ.

Espresso News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου