Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Στην Κύπρο «ύποπτο πλοίο» για μεταφορά πυρομαχικών στη Χαμάς


«Η Κυπριακή Δημοκρατία διερευνά με πολύ σοβαρότητα και υπευθυνότητα» πληροφορίες ότι πλοίο ρωσικών συμφερόντων, υπό κυπριακή σημαία, εξαναγκάστηκε από αμερικανικό πολεμικό να αγκυροβολήσει ανοικτά της Λεμεσού, επειδή μετέφερε πυρομαχικά για την Χαμάς.

«Κάνουμε υπεύθυνους χειρισμούς και δεν μπορώ να κάμω σχόλια τα οποία θα έχουν συνέχεια και θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα για μας», είπε ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

«Για μας, είναι ένα πρόβλημα, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να δεχθούμε πλοίο υπό κυπριακή σημαία, το οποίο μεταφέρει αυτά που μεταφέρει, και που είναι σε αντιπαράθεση ή σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.

Ο πρόεδρος της Κύπρου πρόσθεσε ότι γίνονται έρευνες με πολλή υπευθυνότητα και χωρίς πολύ θόρυβο για να διαπιστωθεί τι ακριβώς μεταφέρει το πλοίο.

Εξ άλλου, ο πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι ενημερώθηκε από τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια για το θέμα, το οποίο χαρακτήρισε «ευαίσθητο ζήτημα για το οποίο χρειάζονται πολύ λεπτοί χειρισμοί».

Ο κ. Καρογιάν πρόσθεσε ότι η Κύπρος δεν εμπλέκεται άμεσα στο ζήτημα, αν και το πλοίο φέρει την κυπριακή σημαία, και είπε ότι γίνεται κάθε προσπάθεια ώστε να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Νωρίτερα, και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού είχε παραδεχτεί ότι υπάρχει μία υπόθεση με πλοίο εντός των χωρικών υδάτων της Κύπρου και η κυπριακή κυβέρνηση θα χειριστεί το θέμα υπεύθυνα.

Πρόκειται, πρόσθεσε, για ένα λεπτό ζήτημα και όσα λιγότερα λέγονται, τόσο το καλύτερο.

Το πλοίο οδηγήθηκε στα ανοικτά της Λεμεσού από αμερικανικό πολεμικό, αμέσως μετά την έξοδό του από τη διώρυγα του Σουέζ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν να διεξαχθεί έλεγχος στο πλοίο και τα έγγραφά του.απο in.gr

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το πλοίο μεταφέρει πυρίτιδα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρωσία υποστηρίζει ότι πρόκειται για συνηθισμένη πρακτική μεταφοράς υλικού στη Συρία. Οι ΗΠΑ, όμως, θεωρούν ότι τα πυρομαχικά προορίζονται για τη Χαμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου