Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Σε ισχύ από το 2011


Στρασβούργο

Αυστηρότερα πρόστιμα ακόμα και φυλάκιση θα αντιμετωπίζουν από το 2011 όσοι απασχολούν στην εργασία τους παράνομους μετανάστες αποφάσισε να επιβάλλει το Ευρωκοινοβούλιο κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Τρίτη.

Οι εργοδότες, με τα νέα μέτρα θα πληρώνουν βαρύτερα πρόστιμα ή θα καταβάλλουν μισθούς αναδρομικά. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις θα αποκλείονται από την συμμετοχή σε συμβόλαια του δημόσιο τομέα ή από την αποδοχή κρατικής ενίσχυσης μέχρι και πέντε χρόνια.

Τα μέτρα αφορούν επίσης τους υπεργολάβους αλλά και τις εταιρείες «ενοικίασης εργαζομένων».

Αρκετές από τις χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν υιοθετήσει παρόμοια μέτρα.

«Πρόκειται για σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και προστασίας των μεταναστών που συχνά είναι τα θύματα», υπογράμμισε ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ζακ Μπαρό.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του λόμπι των επιχειρήσεων, αν και χαιρέτησε μέρος των μέτρων, εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι εργοδότες θα επωμιστούν ένα τμήμα από της δραστηριότητας του κράτους, όπως στην περίπτωση του ελέγχου των υπεργολάβων.

Οι παράνομοι εργαζόμενοι στην Ευρώπη υπολογίζονται σε 4,5 με 8 εκατομμύρια και απασχολούνται κυρίως ως οικοδόμοι, υπάλληλοι καθαρισμού ή ξενοδοχείων και στη γεωργία.

Πηγή:in.gr - Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου