Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Εργαζόμενες πλήρους απασχόλησης» οι μητέρες-νοικοκυρές


Εργαζόμενες πλήρους απασχόλησης" πρέπει να θεωρούνται οι μητέρες που μένουν σπίτι για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, κρίνει η τσεχική προεδρία της ΕΕ.
Επικαλούμενη την "ελευθερία της οικογένειας" και το "συμφέρον του παιδιού", η Πράγα θεωρεί ότι πρέπει να ανατραπεί το παραδοσιακό στερεότυπο σύμφωνα με το οποίο η μητέρα που ασχολείται με τα παιδιά της "δεν κάνει τίποτα" και ότι ο μόνος που εργάζεται είναι ο "πατέρας-κουβαλητής". Επικαλούμενη την "ελευθερία της οικογένειας" και το "συμφέρον του παιδιού", η Πράγα θεωρεί ότι πρέπει να ανατραπεί το παραδοσιακό στερεότυπο σύμφωνα με το οποίο η μητέρα που ασχολείται με τα παιδιά της "δεν κάνει τίποτα" και ότι ο μόνος που εργάζεται είναι ο "πατέρας-κουβαλητής".

Ενόψει σημερινής συνάντησης των αρμόδιων υπουργών της ΕΕ, η τσεχική προεδρία εξέδωσε στις αρχές της εβδομάδας ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι "κρίνει απαραίτητη την ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου και την αναγνώριση της μη-αμειβόμενης ανατροφής των παιδιών στο σπίτι, από τον ένα γονέα, ως δραστηριότητα κοινωνικά σημαντική". Ενόψει σημερινής συνάντησης των αρμόδιων υπουργών της ΕΕ, η τσεχική προεδρία εξέδωσε στις αρχές της εβδομάδας ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι "κρίνει απαραίτητη την ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου και την αναγνώριση της μη-αμειβόμενης ανατροφής των παιδιών στο σπίτι, από τον ένα γονέα, ως δραστηριότητα κοινωνικά σημαντική ".

Το 2002 στη Βαρκελώνη, τα κράτη-μέλη της ΕΕ είχαν δεσμευτεί να εξαλείψουν τις ανισότητες πρόσβασης στην αγορά εργασίας μεταξύ ανδρών και γυναικών, δημιουργώντας μέχρι το 2010 χώρους φύλαξης για το 90% των παιδιών ηλικίας μεταξύ 3 και 6 ετών και για το 33% των παιδιών κάτω των 3 ετών, αλλά η τσέχικη προεδρία επικαλείται πρόσφατη έκθεση η οποία κατέδειξε ότι η πλειοψηφία των χωρών δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους αυτούς. Το 2002 στη Βαρκελώνη, τα κράτη-μέλη της ΕΕ είχαν δεσμευτεί να εξαλείψουν τις ανισότητες πρόσβασης στην αγορά εργασίας μεταξύ ανδρών και γυναικών, δημιουργώντας μέχρι το 2010 χώρους φύλαξης για το 90% των παιδιών ηλικίας μεταξύ 3 και 6 ετών και για το 33% των παιδιών κάτω των 3 ετών, αλλά η τσέχικη προεδρία επικαλείται πρόσφατη έκθεση η οποία κατέδειξε ότι η πλειοψηφία των χωρών δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους αυτούς.

Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου ωστόσο αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό την πρόταση της Τσεχίας, φοβούμενα ότι μπορεί να "επαναφέρει τις παραδοσιακές διακρίσεις του ρόλου ανδρών και γυναικών" και υιοθέτησαν ψήφισμα με το οποίο τονίζουν την αναγκαιότητα τήρησης των δεσμεύσεων της Βαρκελώνης. Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου ωστόσο αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό την πρόταση της Τσεχίας, φοβούμενα ότι μπορεί να "επαναφέρει τις παραδοσιακές διακρίσεις του ρόλου ανδρών και γυναικών" και υιοθέτησαν ψήφισμα με το οποίο τονίζουν την αναγκαιότητα τήρησης των δεσμεύσεων της Βαρκελώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου